Jak przechować szparagi w lodówce? To prostsze niż myślisz
2024-04-23
14:35
Jeśli jest promocja, nie zastanawiaj się i kup więcej pęczków szparagów. Boisz się że zdrewnieją lub zwiędną, zanim je zjesz? Dowiedz się, jak prawidłowo przechować szparagi w lodówce, by długo zachowały świeżość. To banalnie proste. Wystarczy stosować się do dwóch prostych zasad.
Spis treści
- Jak kupować szparagi?
- Jak przechowywać szparagi?
- Zobacz galerię z przepisami na szparagi z piekarnika, z patelni i na parze!
Jak kupować szparagi?
Szparagi to warzywo sezonowe. Zarówno białe pędy (uprawiane bez dostępu światła), jak i zielone pędy szparagów są w sklepach i na straganach bardzo krótko. Warto więc korzystać z promocji i kupić ich na zapas. Wybierajcie szparagi jędrne, bez uszkodzonych główek i bez śladów zepsucia.
Jak przechowywać szparagi?
- Szparagi najlepiej przechowywać w lodówce. Idealnym miejscem jest dolna półka w drzwiach lodówki. Tak, ta przeznaczona na butelki z napojami.
- Pęczek szparagów należy wstawić do wysokiego naczynia. Tak jak kwiaty. Jeśli macie więcej pęczków, to potrzebujecie więcej słoików.
- Może to być słoik lub butelka PET po napojach (z obciętą szyjką).
- Następnie należy wlać zimną wodę. Wystarczy tyle, żeby końce szparagów były zanurzone.
- Naczynie ze szparagami wstawcie do lodówki. Jeśli nie macie miejsca w lodówkowych drzwiach, to po prostu postawcie je na dolnej półce.
- Codziennie zmieniajcie wodę.
- W ten sposób możecie przechować szparagi przez tydzień, a nawet dłużej.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania