Jak przechować szparagi w lodówce? To prostsze niż myślisz

Jak przechować szparagi w lodówce? To prostsze niż myślisz
Autor: Shutterstock.com

Jeśli jest promocja nie zastanawiaj się i kup więcej pęczków szparagów. Jak przechować szparagi w lodówce? To banalnie proste. Wystarczy stosować się do dwóch prostych zasad.

Zobacz galerię z przepisami na szparagi z piekarnika, z patelni i na parze!

Jak kupować szparagi?

Szparagi to warzywo sezonowe. Zarówno białe pędy (uprawiane bez dostępu światła), jak i zielone pędy szparagów są w sklepach i na straganach bardzo krótko. Warto więc korzystać z promocji i kupić ich na zapas. Wybierajcie szparagi jędrne, bez uszkodzonych główek i bez śladów zepsucia. 

Jak przechowywać szparagi?

  • Szparagi najlepiej przechowywać w lodówce. Idealnym miejscem jest dolna półka w drzwiach lodówki. Tak, ta przeznaczona na butelki z napojami.
  • Pęczek szparagów należy wstawić do wysokiego naczynia. Tak jak kwiaty. Jeśli macie więcej pęczków, to potrzebujecie więcej słoików.
  • Może to być słoik lub butelka PET po napojach (z obciętą szyjką).
  • Następnie należy wlać zimną wodę. Wystarczy tyle, żeby końce szparagów były zanurzone.
  • Naczynie ze szparagami wstawcie do lodówki. Jeśli nie macie miejsca w lodówkowych drzwiach, to po prostu postawcie je na dolnej półce.
  • Codziennie zmieniajcie wodę.
  • W ten sposób możecie przechować szparagi przez tydzień, a nawet dłużej. 
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE