Jak przechować szparagi w lodówce? To prostsze niż myślisz
Jeśli jest promocja, nie zastanawiaj się i kup więcej pęczków szparagów. Boisz się że zdrewnieją lub zwiędną, zanim je zjesz? Dowiedz się, jak prawidłowo przechować szparagi w lodówce, by długo zachowały świeżość. To banalnie proste. Wystarczy stosować się do dwóch prostych zasad.

Spis treści
Jak kupować szparagi?
Szparagi to warzywo sezonowe. Zarówno białe (uprawiane bez dostępu światła), jak i zielone pędy szparagów są w sklepach i na straganach bardzo krótko. Sezon na te pyszne warzywa trwa od kwietnia do czerwca. W tym czasie można je dostać w atrakcyjnych cenach. Warto więc korzystać z promocji i kupić ich na zapas. Najlepiej wybierać szparagi jędrne, bez uszkodzonych główek i bez śladów zepsucia jak pleśń.
Jak przechowywać szparagi?
Szparagi najlepiej przechowywać w lodówce. Idealnym miejscem jest dolna półka w drzwiach lodówki przeznaczona na butelki z napojami. Zobaczcie, jak zrobić to poprawnie i co zrobić, żeby szparagi nie zwiędły.
- Pęczek szparagów należy wstawić do wysokiego naczynia (słoik lub szklanka), tak jak kwiaty do wazonu. Jeśli macie więcej pęczków szparagów, to potrzebujecie więcej naczyń.
- Następnie do naczynia należy wlać zimną wodę. Wystarczy tyle, żeby końce szparagów były zanurzone.
- Naczynie ze szparagami należy wstawić do lodówki. Jeśli nie macie miejsca w lodówkowych drzwiach, to po prostu postawcie je na dolnej półce.
- Wodę w słoiku ze szparagami powinno się codziennie zmieniać.
- Przechowywane w ten sposób szparagi zachowają jędrność, świeżość i smak przez tydzień, a nawet dłużej.
Przepisy na szparagi
Sezon na szparagi jest krótki i trwa niecałe trzy miesiące. W tym czasie można przygotować mnóstwo wybornych i efektownych potraw z tymi pysznymi warzywami w roli głównej. Przechowywane w słoiku z wodą w lodówce dłużej zachowają świeżość i szybko nie zwiędną. Poniżej znajdziecie kilka prosty i sprawdzonych przepisów na szparagi. Dania oczarują wyglądem i zauroczą smakiem.
- Tak we Francji podaje się szparagi. Sałatka mimoza nie ma sobie równych
- Weź szparagi i włóż do słoika. Małosolne mogą się schować
- Francuskie ciasto i szparagi, czyli szybka droga do kulinarnego raju. Ich aromat i smak uwodzi zmysły
- Szparagi, jajka i szynka. Przepis na pyszne keto śniadanie, które dodaje energii
- Szparagi zawijane w boczku – przepis na wyśmienite danie z patelni lub grilla!
Zobacz galerię i poznaj inne przepisy na pyszne dania ze szparagów, które bez problemu możesz przygotować w domu.
