Szparagi z boczkiem z patelni lub grilla - świetny przepis na szparagi w boczku

2021-05-25
Szparagi z boczkiem z patelni lub grilla
Autor: Shutterstock Szparagi z boczkiem z patelni lub grilla
łatwy
12 min
4

Dieta bezglutenowa

Gotowane szparagi zawinięte w plasterki boczku są łatwe do wykonania. Przepis na szparagi z boczkiem, polecamy szczególnie dla osób, które jeszcze nie robiły szparagów, bo to sposób łatwy i sprawdzony. Tak przygotowane szparagi mogą być przystawką lub dodatkiem do dań głównych.

Szparagi z boczkiem - dobrana para

Szparagi i boczek to naprawdę zgrany duet. Zielone szparagi są niezwykle miękkie, ale jednocześnie, jeśli nie przesadzimy z długością obróbki cieplnej, pozostają jędrne i kruche. Wyrazisty i chrupiący boczek idealnie uzupełnia danie, a bekonowa osłonka chroni delikatne warzywa przed nadmiarem wysokiej temperatury. Dlatego to świetnie danie dla początkujących szparagożerców. Do tego szyki sos i proste, ale jednocześnie wykwintne danie jest gotowe. Palce lizać!

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie paski
  • sól ziołowa
  • szczypta sproszkowanego chili
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi umyj, odłam twarde końce. Każdy szparag owiń plasterkiem boczku z dodatkiem gałązki rozmarynu.
  • Szparagi w boczku smaż na patelni, na patelni grillowej lub na grillu, aż boczek się przyrumieni. Można je również wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180°C lub do zrumienienia.
  • Wymieszaj składniki sosu, połącz go z oliwą i trzema łyżeczkami octu balsamicznego. Usmażone szparagi ułóż na talerzu i skrop sosem. Tak przygotowane szparagi podajemy od razu!
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania