Tak we Francji podaje się szparagi. Sałatka mimoza nie ma sobie równych

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sezon na szparagi już ruszył. Nie potrwa zbyt długi, dlatego warto z niego korzystać, ile się da. W tym roku hitem jest wyborna sałatka mimoza, na którą przepis pochodzi z kuchni francuskiej. Szparagi podane w ten sposób oczarują znakomitym smakiem. Poznajcie prosty i szybki przepis na pełne smaku szparagi mimoza.
Skąd pochodzą szparagi mimoza?
Przepis na pyszne i chrupiące szparagi o wdzięcznej nazwie mimoza pochodzi z kuchni francuskiej. To znakomite połączenie tych sezonowych warzyw z ugotowany na twardo jajkami, które uzupełnia lekki sos przygotowany na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem octu winnego i ostrej musztardy Dijon. Danie dodatkowo można posypać kaparami.
Z czego zrobić szparagi mimoza?
Chociaż przepis na pełne smaku i aromatu szparagi mimoza przywędrował do nas z kuchni francuskiej, do przygotowania tego znakomitego dania nie są potrzebne wyszukane składniki. Główną rolę grają zielone szparagi, a towarzyszą im jajka na twardo i sos z czterech produktów. Robi się go z oliwy z oliwek, octu winnego i musztardy oraz drobno posiekanej szalotki. Wszystkie składniki bez problemu można kupić w naszych sklepach. Sezon na szparagi nie jest długi. Trwa od kwietnia tylko do czerwca, więc warto w tym czasie korzystać z niego, ile się da.
Jak zrobić szparagi mimoza?
Przepis na wyśmienite szparagi mimoza jest łatwy i w miarę szybki. Przygotowanie tej francuskiej sałatki nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Tak przyrządzone szparagi zachwycą smakiem, ponieważ idealnie komponują się z jajkami. Sałatkę można serwować na różne okazje, imprezy czy podawać jako przystawkę przed obiadem.
Jak więc przyrządzić wyborne szparagi mimoza w domu? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a znakomita francuska sałatka ze szparagami w roli głównej uda się za pierwszym razem. W sezonie szparagowym na pewno zajmie wysokie miejsce w domowym menu.
- 1. krok – posiekanie jajek
- 2. krok – ugotowanie szparagów
- 3. krok – przygotowanie sosu
- 4. krok – ułożenie na talerzu szparagów, sosu i jajek
Przepis można modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą smak szparagów mimoza. Sprawdzą się posiekane orzechy, ser pleśniowy czy świeże zioła. Smak szparagów przygotowanych według tego francuskiego przepisu można podkreślić prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 szalotki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- szczypta cukru
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać.
- Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końce.
- Ugotować w wodzie z solą i cukrem przez 5 minut.
- Oliwę z oliwek wymieszać z octem i musztardą. Dodać pokrojoną w bardzo drobna kostkę szalotkę. Doprawić solą i pieprzem.
- Ugotowane szparagi wyjąć z wody i odcedzić.
- Ułożyć na talerzu i skropić sosem. Posypać posiekanymi jajkami i kaparami.
- Podawać jako przekąskę.