Jednogarnkowy makaron wiosenny. Jamie Oliver zachwyca przepisem

Dieta wegetariańska
Ten przepyszny makaron od Jamiego Olivera to prawdziwa kwintesencja wiosny. Jednogarnkowe danie, które smakuje doprawdy wyśmienicie i nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, by zachwycić całą rodzinę tym makaronem z sosem cytrynowym i wiosennymi warzywami.
Wiosenny makaron, który zachwyca. Jego przygotowanie jest bardzo proste
Pyszny wiosenny makaron z warzywami i cytrynowym sosem to idealny sposób na obiad dla całej rodziny. Przyrządza się go w jednym garnku, więc nie narobi nam za dużo bałaganu, a smakuje obłędnie. Jamie Oliver po raz kolejny zachwyca wspaniałym i aromatycznym obiadem.
Ten makaron wykorzystuje warzywa, które dostępne są wiosną dając nam świeży, ale wciąż kremowy posiłek. Szparagi, groszek, czosnek i mięta tworzą idealne połączenie, które zachwyca zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem. A całość dopina przepyszny cytrynowy sos.
Z tym przepisem nic się nie zmarnuje. Wykorzystaj to co zostanie
Ważne jest, by odciąż końcówki szparagów podczas szykowania tego makaronu, jednak nie znaczy to, że muszą się one zmarnować. Jamie Oliver radzi, by wykorzystać je na przykład do zrobienia przepysznej zupy ze szparagów, która również będzie świetnie smakować.
Co więcej, jeśli nie wykorzystamy całego przygotowanego dressingu cytrynowego, to nawet lepiej. Jest on dobry jeszcze przez trzy dni i świetnie sprawdzi się jako marynata do warzyw, ryb i mięsa przed grillowaniem. Można go również wykorzystać jako dressing do sałatki.
SKŁADNIKI
- 300 g makaronu spaghetti
- 2 cytryny
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 30 g świeżej mięty
- 500 g szparagów
- 320 g mrożonego groszku
- 30 g parmezanu
- 180 g rukoli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odcinamy dolną część szparagów i kroimy je w kawałki.
- Gotujemy je w garnku razem z groszkiem i makaronem.
- W tym czasie do pojemnika ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny.
- Dodajemy 5 łyżek oliwy z oliwek i pół ząbka startego czosnku.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Mięte dokładnie siekamy.
- Warzywa i makaron odcedzamy zostawiając szklankę wody po gotowaniu.
- Wszystko wrzucamy z powrotem do garnka.
- Dodajemy dressing cytrynowy, parmezan oraz miętę.
- Całość dokładnie mieszamy, dolewając trochę wody z gotowania.
- Mieszamy, aż uzyskamy gładki sos.
- Podajemy z rukolą.