Nie wyrzucaj końcówek szparagów. 3 łatwe przepisy na szparagowe przysmaki z resztek
Już nie trzeba wyrzucać zdrewniałych końcówek szparagów. Istnieje kilka sekretnych sposobów na ich wykorzystanie. Są łatwe i szybkie. Dzięki nim końcówki zielonych szparagów stają się prawdziwym przysmakiem. Zobaczcie, co zrobić z końcówkami szparagów.
Spis treści
- Jak wykorzystać końcówki szparagów?
- Przepisy z końcówkami szparagów
- Kiszone szparagi – przepis krok po kroku
- Zupa krem z końcówek szparagów – przepis krok po kroku
- Sos do makaronu z końcówek szparagów – przepis krok po kroku
Jak wykorzystać końcówki szparagów?
Zazwyczaj przyrządzając szparagi, ich zdrewniałe końce lądują w koszu z odpadkami bio. Mało kto wie, że końcówki szparagów można wykorzystać i w prosty sposób zamienić je w prawdziwe przysmaki. Przepisy, w których głównym składnikiem są końcówki szparagów, są proste i dość szybkie, a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Dodatkową zaletą wykorzystania tej części szparagów jest to, że generuje się mniej śmieci.
Przepisy z końcówkami szparagów
Przepisy kulinarne, w których wykorzystuje się końcówki szparagów, nie są skomplikowane. Do przygotowania szparagowych przysmaków z resztek nie potrzeba wyszukanych składników. Potrawy robi się szybko i bez przykrych niespodzianek. Wykorzystuje się końcówki szparagów białych i zielonych. Warto pamiętać, aby przed przyrządzeniem dania końce obrać. Dzięki temu ta część szparagów stanie się miękkie.
Polecamy trzy łatwe przepisy na szparagowe końcówki:
- kiszone szparagi
- zupę z końcówek szparagów
- sos do makaronu z końcówek szparagów
Kiszone szparagi – przepis krok po kroku
Składniki
- końcówki szparagów z 2 pęczków zielonych szparagów
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 baldach kopru
- 3 gałązki koperku
- kilka ziaren gorczycy
Przygotowanie
1. Umyte i osuszone zdrewniałe końcówki szparagów obrać. Ułożyć w czystym szklanym słoiku.
2. Do słoika włożyć obrane ząbki czosnku, koperek i baldach koperku.
3. Do wody wsypać sól i dokładnie wymieszać. Wlać do słoika ze szparagami. Słoik zakręcić i odstawić na tydzień.
4. Podawać jako dodatek.
Zupa krem z końcówek szparagów – przepis krok po kroku
Składniki
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- końcówki z 1 pęczka szparagów
- 2 ziemniaki
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 2 ząbki pieczonego czosnku
- szczypta czarnuszki
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Umyte i osuszone zdrewniałe końcówki szparagów obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Do garnka przełożyć końcówki szparagów, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zielony groszek. Wlać bulion warzywny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut.
3. Dodać upieczony czosnek i zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i czarnuszką.
4. Podawać z chlebem lub grzankami.
Sos do makaronu z końcówek szparagów – przepis krok po kroku
Składniki
- końcówki 1 pęczka zielonych szparagów
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Umyte i osuszone zdrewniałe końcówki szparagów obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Gotować w małej ilości osolonej wody 30 minut. Odcedzić i odstawić.
2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając. Dodać ugotowane końcówki szparagów, delikatnie wlać śmietankę i wymieszać. Smażyć około 3 minut.
3. Sos zblendować na gładko i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
4. Podawać z makaronem.