Nie wyrzucaj końcówek szparagów. 3 łatwe przepisy na szparagowe przysmaki z resztek

2023-06-09 11:30

Już nie trzeba wyrzucać zdrewniałych końcówek szparagów. Istnieje kilka sekretnych sposobów na ich wykorzystanie. Są łatwe i szybkie. Dzięki nim końcówki zielonych szparagów stają się prawdziwym przysmakiem. Zobaczcie, co zrobić z końcówkami szparagów.

jak wykorzystać końcówki szparagów
Autor: Shutterstock Co zrobić z końcówkami szparagów? Poznajcie łatwe przepisy na dania z końcówek szparagów.

Spis treści

  1. Jak wykorzystać końcówki szparagów?
  2. Przepisy z końcówkami szparagów
  3. Kiszone szparagi – przepis krok po kroku
  4. Zupa krem z końcówek szparagów – przepis krok po kroku
  5. Sos do makaronu z końcówek szparagów – przepis krok po kroku

Jak wykorzystać końcówki szparagów?

Zazwyczaj przyrządzając szparagi, ich zdrewniałe końce lądują w koszu z odpadkami bio. Mało kto wie, że końcówki szparagów można wykorzystać i w prosty sposób zamienić je w prawdziwe przysmaki. Przepisy, w których głównym składnikiem są końcówki szparagów, są proste i dość szybkie, a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Dodatkową zaletą wykorzystania tej części szparagów jest to, że generuje się mniej śmieci.

Przepisy z końcówkami szparagów

Przepisy kulinarne, w których wykorzystuje się końcówki szparagów, nie są skomplikowane. Do przygotowania szparagowych przysmaków z resztek nie potrzeba wyszukanych składników. Potrawy robi się szybko i bez przykrych niespodzianek. Wykorzystuje się końcówki szparagów białych i zielonych. Warto pamiętać, aby przed przyrządzeniem dania końce obrać. Dzięki temu ta część szparagów stanie się miękkie.

Polecamy trzy łatwe przepisy na szparagowe końcówki:

  • kiszone szparagi
  • zupę z końcówek szparagów
  • sos do makaronu z końcówek szparagów

Kiszone szparagi – przepis krok po kroku

Składniki

  • końcówki szparagów z 2 pęczków zielonych szparagów
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 baldach kopru
  • 3 gałązki koperku
  • kilka ziaren gorczycy

Przygotowanie

1. Umyte i osuszone zdrewniałe końcówki szparagów obrać. Ułożyć w czystym szklanym słoiku.

2. Do słoika włożyć obrane ząbki czosnku, koperek i baldach koperku.

3. Do wody wsypać sól i dokładnie wymieszać. Wlać do słoika ze szparagami. Słoik zakręcić i odstawić na tydzień.

4. Podawać jako dodatek.

Zupa krem z końcówek szparagów – przepis krok po kroku

Składniki

  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • końcówki z 1 pęczka szparagów
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 2 ząbki pieczonego czosnku
  • szczypta czarnuszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Umyte i osuszone zdrewniałe końcówki szparagów obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

2. Do garnka przełożyć końcówki szparagów, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zielony groszek. Wlać bulion warzywny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut.

3. Dodać upieczony czosnek i zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i czarnuszką.

4. Podawać z chlebem lub grzankami.

Sos do makaronu z końcówek szparagów – przepis krok po kroku

Składniki

  • końcówki 1 pęczka zielonych szparagów
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Umyte i osuszone zdrewniałe końcówki szparagów obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Gotować w małej ilości osolonej wody 30 minut. Odcedzić i odstawić.

2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając. Dodać ugotowane końcówki szparagów, delikatnie wlać śmietankę i wymieszać. Smażyć około 3 minut.

3. Sos zblendować na gładko i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

4. Podawać z makaronem.

Przepis na obiad: zielone szparagi z parmezanem