Gotowanie białych szparagów: 3 sposoby, jak perfekcyjnie ugotować szparagi białe
Białe szparagi łatwo się rozgotowują. Pewnie dlatego większym powodzeniem cieszą się zielone. Ale jest sposób na perfekcyjne ugotowanie białych szparagów. Ich łagodny, wręcz kremowy smak uwiedzie was bez reszty. Wypróbujcie 1 z 3 sprytnych sposobów, jak perfekcyjnie ugotować szparagi białe, aby zachowały jędrność i smak.
Spis treści
- Jak wybierać i kupować szparagi?
- Jak obrać szparagi?
- Szparagi gotowane w piekarniku
- Szparagi gotowane w rękawie
- Szparagi pieczone w piekarniku
Jak wybierać i kupować szparagi?
Białe szparagi to podziemne pędy. Czubek pędu szparaga nazywamy główką. Białe szparagi kupujemy jędrne i gładkie. Główki powinny być nieuszkodzone. Końcówki szparagów powinny mieć jasne przecięcia, niezbyt zasuszone i nie spękane. Jeśli zdarzy się, że szparagów od razu nie zużyjemy po zakupie i trochę nam zwiędną, wystarczy je nawodnić. W tym celu wstawiamy szparagi główkami do góry do wysokiego naczynia napełnionego zimną wodą i pozostawiamy na 30 minut. Pęd szparaga to właściwie sama wiązka przewodząca, więc szybko odzyskają jędrność.
Jak obrać szparagi?
Szparagi cienko obieramy. Najlepiej użyć do tego noża rowkowego lub obieraczki do jarzyn. Odcinamy zdrewniałe końce, około 1-2 cm.
Zobacz także: Jak gotować szparagi? Gotowanie szparagów: INSTRUKCJA krok po kroku
Szparagi gotowane w piekarniku
Nie, nie pomyliłam się, nie upiec, ale właśnie ugotować. Białe szparagi, szczególnie w większej ilości można śmiało gotować w piekarniku. Ten sposób powszechnie stosowany jest w kuchnia restauracyjnych. Nie potrzeba tu specjalnego garnka, a szparagi są przepyszne za każdym razem.
Jak ugotować białe szparagi w piekarniku? To proste. Układamy obrane szparagi w brytfannie lub na głębokiej blasze, w jaką wyposażony jest piekarnik. Wlewamy osoloną i osłodzoną wodę, tak aby, szparagi były zanurzone tylko w połowie. Na 1 litr wody potrzeba 1 płaską łyżeczkę soli i 1 płaską łyżeczkę cukru. Na wierzchu kładziemy kilka wiórków masła. Nie więcej niż 50 g. Przykrywamy brytfannę lub blachę folią aluminiową i wstawiamy na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy 35-45 minut. Czas podaję orientacyjnie, bo każdy piekarnik jest trochę inny. Pod koniec gotowania, uchylamy folię i próbujemy wbić wykałaczkę lub widelec w końcówkę najbliższego szparaga. Jeśli daje się wbić z pewnym oporem, ale warzywo jest miękkie, wyjmujemy.
Tak przygotowane szparagi idealnie smakują z sosem holenderskim. Palce lizać! Przy okazji przypominam, że zgodnie z etykietą szparagi można jeść palcami.
Szparagi gotowane w rękawie
Ten sprytny sposób uwalnia nas od troski, czy nie rozgotujemy zanadto pysznych pędów. Szparagi należy włożyć do specjalnego rękawa do pieczenia. Tego samego, który używacie do pieczenia mięsa. Lub zawinąć w papier do pieczenia. Gotowane w ten sposób białe szparagi pozostają delikatne. Ponieważ gotują się we własnym soku, mają intensywniejszy aromat. Ponadto w tej metodzie można całkowicie pominąć dodatek tłuszczu.
Jak ugotować białe szparagi w rękawie? Obrane szparagi wkładamy od rękawa razem ze szczyptą cukru i soli oraz jeśli macie taką fantazję, z odrobiną białego wina lub bulionu. Odrobiną, czyli 3-5 łyżkami. Jeśli chcesz, możesz dodać 10 g masła . Następnie należy dobrze zamknąć woreczek dołączoną zapinką. W przypadku papieru do pieczenia, zwijamy zgrabną rurkę ze przyprawionymi szparagami w środku. Oba końce skręcamy i zawiązujemy sznurkiem bawełnianym. Powstanie taki sporych rozmiarów zawiniątko "cukierek w papierku". Można dodać 1 łyżkę białego wina.
Szparagi wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 25–35 minut, w zależności od grubości szparagów. Tak przygotowane szparagi najlepiej podać z jajkiem gotowanym na twardo, czyli po królewsku lub z rabarbarowym dressingiem
Szparagi pieczone w piekarniku
Ten sposób jest oczywisty. Osobiście uwielbiam pieczone białe szparagi. Są bardzo intensywne w smaku. Nigdy o nich nie powiecie, że są mdłe. Smakują lepiej niż grillowane.
Jak upiec szparagi w piekarniku? Należy ułożyć białe pędy szparagów, wcześniej obrane, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić odrobiną oliwy lub oleju i doprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru. Szparagi pieczemy około 30 minut w rozgrzanym piekarniku kuchenki elektrycznej do 180°C, z termoobiegiem wystarczy 155°C, w przypadku piekarnika gazowego postępujcie według zaleceń producenta. Ja w połowie pieczenia swoje szparagi posypują 2-4 łyżkami startego parmezanu. Są przepyszne!
Koniecznie wypróbuj: Szparagi - 30 przepisów na szparagi
Poradę opracowała dla Was: Adrianna Ewa Stawska