Szparagi po królewsku - doskonały, prosty przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Szparagi po królewsku z sosem jajecznym i nutką białego wina są po prostu królewską ucztą dla podniebienia.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 żółtko
- 1 jajko na twardo
- 1 kieliszek białego wina
- pół łyżki soku z cytryny
- sól
- biały pieprz
- odrobina cukru
- szczypta świeżego rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi obrać, wstawić do wrzącej, osolonej wody. Ugotować tak, aby nie były zbyt miękkie.
- Wino zredukować (odparować na wolnym ogniu). Powoli ubijać żółtko na parze, dodając wino z rozmarynem i przyprawami, aż powstanie aksamitny sos.
- Osączone z wody szparagi położyć na talerzu i polać sosem. Można je udekorować ćwiartkami ugotowanego jajka na twardo.