Szparagi po królewsku - doskonały, prosty przepis

2021-03-29
Szparagi po królewsku - doskonały, prosty przepis
Autor: Shutterstock Szparagi po królewsku
łatwy
15 min
4

Szparagi po królewsku z sosem jajecznym i nutką białego wina są po prostu królewską ucztą dla podniebienia.

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 żółtko
  • 1 jajko na twardo
  • 1 kieliszek białego wina
  • pół łyżki soku z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • odrobina cukru
  • szczypta świeżego rozmarynu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi obrać, wstawić do wrzącej, osolonej wody. Ugotować tak, aby nie były zbyt miękkie.
  • Wino zredukować (odparować na wolnym ogniu). Powoli ubijać żółtko na parze, dodając wino z rozmarynem i przyprawami, aż powstanie aksamitny sos.
  • Osączone z wody szparagi położyć na talerzu i polać sosem. Można je udekorować ćwiartkami ugotowanego jajka na twardo.