Zupa krem ze szparagów i szpinaku. Zielony zastrzyk witamin i energii

2023-04-19 16:20

Ze szparagów można przyrządzić przepyszne i zachwycające dania. Taką właśnie potrawą jest kremowa zupa ze szparagów z dodatkiem świeżego szpinaku. Ma piękny zielony kolor, smakuje pysznie i zawiera całkiem sporo witamin i mikroelementów. Zobaczcie, jak zrobić smakowitą i zdrową zupę krem szparagową ze szpinakiem.

zupa krem ze szparagów ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Miseczka kremowej zupy ze szparagów i szpinaku to mnóstwo smaku i zdrowia.

Spis treści

  1. Jak zrobić zupę krem ze szparagów?
  2. Przepis na zupę krem ze szparagów
  3. Z czym podawać zupę krem ze szparagów?
  4. Zupa krem ze szparagów i szpinaku – przepis krok po kroku

Jak zrobić zupę krem ze szparagów?

Przyrządzenie zupy zaczyna się od podsmażenia szalotek i czosnku. Następnie dodaje się szpinak i pokrojone szparagi, a po chwili wlewa się bulion warzywny. Zupę gotuje się pół godziny i blenduje na gładki krem. Danie wystarczy już tylko doprawić, udekorować i można serwować je na obiad.

Przepis na zupę krem ze szparagów

  • To łatwy przepis na kremową zupę, z której ugotowaniem nie będzie żadnych problemów.
  • Czas przygotowania wynosi niewiele ponad 30 minut. To dość szybki przepis na zupę.
  • Na liście składników oprócz tytułowych szparagów i szpinaku znajduje się bulion warzywny, szalotki, czosnek oraz przypraw.
  • Zupę można ugotować na bulionie drobiowym.

Z czym podawać zupę krem ze szparagów?

Zupa pysznie smakuje z sezamem i paluszkami chlebowymi, ale można serwować ją według własnych upodobań smakowych. Miseczki można udekorować kleksem z jogurtu naturalnego i posiekanymi ziołami. Świetnie smakuje z prażonymi pestkami dyni, słonecznika i orzechami. Przyjemnym dodatkiem są też różne sery jak feta, mozzarella, parmezan czy pleśniowy.

Zupa krem ze szparagów i szpinaku – przepis krok po kroku

Składniki

  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 kg zielonych szparagów
  • 100 g szpinaku
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

do podania:

  • sezam
  • paluszki chlebowe

Przygotowanie

1. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej posiekaną szalotkę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.

2. Dodać pozbawione zdrewniałych końców i pokrojone na małe kawałki szparagi i smaży kilka minut. Często mieszać. Kilka główek wyjąć do dekoracji.

3. Dodać szpinak i smażyć, aż liście nabiorą intensywnie zielonego koloru.

4. Wlać bulion i gotować 30 minut, aż szparagi staną się bardzo miękkie.

5. Zupę zmiksować na gładki krem i doprawić solą oraz pieprzem.

6. Podawać posypaną sezamem i z paluszkami chlebowymi.

Przepis na obiad: zielone szparagi z parmezanem