Zupa krem ze szparagów i szpinaku. Zielony zastrzyk witamin i energii
Ze szparagów można przyrządzić przepyszne i zachwycające dania. Taką właśnie potrawą jest kremowa zupa ze szparagów z dodatkiem świeżego szpinaku. Ma piękny zielony kolor, smakuje pysznie i zawiera całkiem sporo witamin i mikroelementów. Zobaczcie, jak zrobić smakowitą i zdrową zupę krem szparagową ze szpinakiem.
Spis treści
- Jak zrobić zupę krem ze szparagów?
- Przepis na zupę krem ze szparagów
- Z czym podawać zupę krem ze szparagów?
- Zupa krem ze szparagów i szpinaku – przepis krok po kroku
Jak zrobić zupę krem ze szparagów?
Przyrządzenie zupy zaczyna się od podsmażenia szalotek i czosnku. Następnie dodaje się szpinak i pokrojone szparagi, a po chwili wlewa się bulion warzywny. Zupę gotuje się pół godziny i blenduje na gładki krem. Danie wystarczy już tylko doprawić, udekorować i można serwować je na obiad.
Przepis na zupę krem ze szparagów
- To łatwy przepis na kremową zupę, z której ugotowaniem nie będzie żadnych problemów.
- Czas przygotowania wynosi niewiele ponad 30 minut. To dość szybki przepis na zupę.
- Na liście składników oprócz tytułowych szparagów i szpinaku znajduje się bulion warzywny, szalotki, czosnek oraz przypraw.
- Zupę można ugotować na bulionie drobiowym.
Z czym podawać zupę krem ze szparagów?
Zupa pysznie smakuje z sezamem i paluszkami chlebowymi, ale można serwować ją według własnych upodobań smakowych. Miseczki można udekorować kleksem z jogurtu naturalnego i posiekanymi ziołami. Świetnie smakuje z prażonymi pestkami dyni, słonecznika i orzechami. Przyjemnym dodatkiem są też różne sery jak feta, mozzarella, parmezan czy pleśniowy.
Zupa krem ze szparagów i szpinaku – przepis krok po kroku
Składniki
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 kg zielonych szparagów
- 100 g szpinaku
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
do podania:
- sezam
- paluszki chlebowe
Przygotowanie
1. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej posiekaną szalotkę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
2. Dodać pozbawione zdrewniałych końców i pokrojone na małe kawałki szparagi i smaży kilka minut. Często mieszać. Kilka główek wyjąć do dekoracji.
3. Dodać szpinak i smażyć, aż liście nabiorą intensywnie zielonego koloru.
4. Wlać bulion i gotować 30 minut, aż szparagi staną się bardzo miękkie.
5. Zupę zmiksować na gładki krem i doprawić solą oraz pieprzem.
6. Podawać posypaną sezamem i z paluszkami chlebowymi.