Szparagi w sosie śmietanowym - wyśmienity przepis na szparagi
2022-05-05
łatwy
20 min
4
Szparagi w sosie śmietanowym to doskonały dodatek do drugich dań, albo samodzielna przystawka. Można je zrobić zarówno ze szparagów zielonych, jak i białych.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg białych szparagów
- 1 łyżka cukru
- 1 plasterek cytryny
- sól
- biały pieprz
- 60 g masła
- 2-3 łyżki mąki
- 400 ml kremówki
- 1 pęczek trybuli (możesz zastąpić ją pietruszką lub koperkiem)
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi obierz cienko obieraczką. Odetnij twarde końce, zwiąż sznurkiem. W wysokim garnku zagotuj wodę. Dodaj sól, cukier, plasterek cytryny, po czym włóż obrane szparagi (ich główki powinny wystawać z wody). Gotuj 15–20 minut. Wyjmij łyżką cedzakową lub szczypcami do szparagów. Wodę z gotowania zachowaj.
- Masło roztop w garnku i dodaj do niego mąkę. Cały czas mieszając wlej około 1/2 litra wody z gotowania szparagów i wymieszaj na gładki sos. Następnie wlej kremówkę. Sos gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
- W tym czasie pokrój szparagi na kawałki długości 4 cm. Trybulę opłucz krótko w zimnej wodzie, otrząśnij i oderwij listki.
- Po zagotowaniu dopraw sos solą, pieprzem i sokiem z cytryny, włóż do niego kawałki szparagów. Ragôut krótko zagotuj, dodaj trybulę i wymieszaj. Podawaj na ogrzanych talerzach.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania