Pierś z kurczaka ze szparagami, brie i prosciutto. Idealny obiad dla całej rodziny

Soczysta pierś z kurczaka faszerowana serem brie, szparagami i prosciutto to idealny pomysł na obiad, który rozkocha w sobie każdego. Pyszna, prosta i idealnie sezonowa. Ta pierś z kurczaka ma w sobie wszystko, co można by chcieć. A bez problemu przygotujesz ją w domu.
Soczysta pierś z kurczaka ze szparagami. Idealny sposób na obiad dla całej rodziny
Pyszna, soczysta i wypełniona smakołykami pierś z kurczaka to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest prosta w przygotowaniu, a wygląda i smakuje jak z wykwintnej restauracji. Wystarczy kilka kroków, by móc rozkoszować się tym wspaniałym posiłkiem.
Pierś z kurczaka nadziewana świeżymi szparagami, serem brie oraz prosciutto to danie inspirowane Włochami, które sprawdzi się niezależnie od okazji czy pory dnia. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym prostym, ale pełnym smaku daniem.
Podawać ją można z ziemniakami, frytkami czy ryżem, warto również pamiętać o surówce czy sałatce dla odrobiny świeżości w naszym daniu. Jeśli chcemy możemy przygotować do niej również sos na bazie śmietany np. z odrobiną miodu i cytryny. Ale jest to całkowicie opcjonalne.
Tak przygotowana pierś z kurczaka świetnie sprawdzi się, teraz kiedy sezon na szparagi panuje w najlepsze. To ciekawy sposób, który pozwoli nam rozkoszować się tymi pysznymi łodygami bez dużej ilości pracy. Zaskocz rodzinę kurczakiem, który wygląda jak z restauracji.
SKŁADNIKI
- 4 piersi z kurczaka
- sól i pieprz
- 8 plasterków prosciutto
- 4 plasterki sera brie
- 200 g szparagów
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
- Piersi z kurczaka nacinamy w połowie, tak, by nie przekroić ich do końca.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- W każdej piersi kurczaka układamy 2 szparagi.
- Ser brie owijamy prosciutto i układamy w piersi kurczaka.
- Zamykamy nasze piersi.
- Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym.
- Dodajemy olej.
- Pieczemy w piekarniku przez około 20 minut