Kapusta

Biała i czerwona, włoska i pekińska, a ostatnio coraz popularniejszy bok choy - kapusta ma wiele odmian. Każda z nich zawiera cenne składniki odżywcze, jest chrupiąca oraz idealna na sałatki i surówki. Kiszona kapusta zaś to jedna z polskich specjalności i podstawa aromatycznego bigosu.

Kapusta

Surówka z truskawkami i białą kapustą - duet polskich smaków [przepis]

Warzywno-owocowy duet z polskimi smakami w roli głównej! Surówka z truskawkami i białą kapustą jest łatwa w przygotowaniu, a przy tym bardzo pożywna. Sprawdź, jak zrobić ją krok po kroku - podajemy sprawdzony przepis.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gołąbki z kurkami - oryginalna wersja tradycyjnej potrawy

W lasach pojawiły się kurki, czas więc korzystać z tych pysznych darów natury. Dziś proponujemy oryginalny przepis na obłędne gołąbki - z kapusty włoskiej wypełnionej przepysznym farszem kurkowym. Nie można im się oprzeć, więc warto przygotować od razu podwójną porcję.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Obłędna surówka z kapusty, ogórka i rzodkiewki: chrupiąca, soczysta, pyszna

Kapuściana surówka do obiadu to powiew świeżości i chrupkości. Polecam szczególnie przepis na obłędną surówkę z kapusty, ogórka i rzodkiewki. Te trzy jędrne warzywa to cała tajemnica chrupiącej, niezmiernie soczystej i po prostu pysznej surówki z łatwo dostępnych warzyw. Wypróbujcie i dajcie znać, czy też polubiliście ją, tak jak moi bliscy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Placki z kalarepki z migdałami - tak pyszne, że nie można się im oprzeć

Placki z kalarepki z migdałami to przepyszna przekąska, ciepłe danie na kolację lub oryginalny dodatek do duszonych mięs i sosów. Kalarepka w takiej formie smakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. Tę pyszną przekąskę przygotujesz w kilka chwil, a rodzina będzie zachwycona.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Minestrone z młodą kapustą - pyszna zupa z młodych warzyw

Minestrone to znakomita włoska zupa warzywna. Najlepiej smakuje wiosną i latem, kiedy mamy pod dostatkiem młodych warzyw. Ta wersja jest specjalna, bo z dodatkiem młodej kapusty. Wypróbujcie przepis na minestrone z młoda kapustą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z duszoną młodą kapustą, jabłkami i porem

Makaron z duszoną młodą kapustą, jabłkami i porem można przygotować jako pyszne samodzielne danie jarskie lub podać jako dodatek do mięsa. Delikatny makaron i zrumieniona młoda kapusta świetnie równoważą kwaskowy smak jabłek i intensywny aromat pora.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Młoda kapusta zapiekana ze schabem - znakomite danie rodzinne

Młoda kapusta zapiekana ze schabem to danie, które może stać się hitem weekendowych obiadów rodzinnych. Bardzo prosta potrawa, której przygotowanie nie jest specjalnie czasochłonne, to sposób na pyszny obiad i więcej czasu z rodziną. Wystarczy oczyścić i pokroić składniki, zalać sosem i wstawić je do piekarnika, reszta "zrobi się sama". Polecamy znakomitą młodą kapustę zapiekaną ze schabem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oryginalna mizeria z kalarepki i białej rzodkiewki z jogurtem: zdrowa, pyszna, lekka

Oryginalna mizeria z kalarepki i białej rzodkiewki z jogurtem to zdrowa, pyszna i lekka surówka. Wszyscy lubimy soczyste i chrupkie surówki wiosenne takie jak mizeria z ogórka, ale ta z kalarepki i rzodkiewki przewyższa wszystko. Jeśli chcecie możecie dodać ogórka. Przygotowanie kalarepkowo-rzodkiewkowej surówki jest proste i łatwe. Kalorii tu nie wiele, ale pożytku dla zdrowia całe mnóstwo! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fantastyczna duszona kalarepka - pyszna jarzynka lub przekąska

Duszoną kalarepkę można przygotować jako samodzielne, jarskie danie lub podać jako ciepłą jarzynkę do mięsa. Najlepiej smakuje przygotowana z młodych główek, jeśli przygotowujesz danie z kalarepek, które zimowały w piwnicy, drobniej je pokrój.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczona kalarepa z fetą i jalapeno: smaczna sałatka z kalarepki

Pieczona kalarepa z fetą i jalapeno smakuje wybornie. Dzięki pieczeniu kalarepa zachowuje jędrność, a smak ulega skondensowaniu. Jeśli lubicie dania z kapusty, to będziecie zachwyceni pieczoną kalarepką. Do tego słony i wyrazisty ser feta i pikantna papryczka jalapeno, czynią z sałatki arcydzieło. A przecież składniki smacznej sałatki z pieczonej kalarepki są wiosną ogólnodostępne. Zachęcamy Was do wypróbowania pieczonej kalarepki!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 38