Kapusta

Biała i czerwona, włoska i pekińska, a ostatnio coraz popularniejszy bok choy - kapusta ma wiele odmian. Każda z nich zawiera cenne składniki odżywcze, jest chrupiąca oraz idealna na sałatki i surówki. Kiszona kapusta zaś to jedna z polskich specjalności i podstawa aromatycznego bigosu.

Kapusta

Surówka z truskawkami i białą kapustą - duet polskich smaków [przepis]

Warzywno-owocowy duet z polskimi smakami w roli głównej! Surówka z truskawkami i białą kapustą jest łatwa w przygotowaniu, a przy tym bardzo pożywna. Sprawdź, jak zrobić ją krok po kroku - podajemy sprawdzony przepis.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Niesamowity gulasz pod kapuścianą szubą: przepis na łatwy obiad z piekarnika

Gulasz pod kapuścianą szubą zawiera wszystkie nasze ulubione smaki. Jest mięciutkie mięso, rozpływająca się w ustach kapusta. Idealne danie na obiad lub kolację. Przygotowuje się go szybko i bardzo łatwo. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schab z czerwoną kapustą i tokajem - wystrzałowy przepis na schab!

Przepis na ten przepyszny schab z czerwoną kapustą i tokajem na pewno ma węgierski rodowód. Tak przyrządzony schab rozpływa się w ustach i kusi winnym aromatem, a kapusta stanowi doskonałe uzupełnienie jego  wyśmienitego smaku.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem: samodzielne danie lub jarzyna na ciepło

Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem wybornie smakuje jako danie samodzielne. Z gotowanymi ziemniakami i lampką białego wina to już wytworna kolacja. Można ją również podać jako dodatek do pieczonego mięsa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pożywny kapuśniak ze słodkiej kapusty na rosole wołowym

Słodka kapusta podczas gotowania uwalnia specyficzny smak i zapach. Mocny, ciemny rosół wołowy będzie w tej zupie doskonałą parą dla wbrew pozorom intensywnego warzywa. Dodatek ziół „wiatropędnych”, lubczyku, cząbru i kminku, łagodzi efekty uboczne wywołane przez kapustę. To pożywna i bardzo smaczna zupa na chłodniejsze dni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gruzińska przekąska z buraków: przepis na warzywne phkali

Gruzińska przekąska z buraków to fantastyczny przepis na warzywne phkali. Przekąska w gruzińskim stylu to nic innego jak rodzaj sałatki podanej w formie kulek. Istnieje wiele przepisów na różnorodne phkali, ale jednym z najlepszych jest buraczane phkali. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kiszona kapusta zapiekana z kiełbasą po serbsku

Kuchnia serbska jest smaczna i wyrazista. W dużej mierze korzysta z prostych, lokalnych składników. Kiszona kapusta zapiekana z kiełbasą po serbsku to proste danie, które świetnie sprawdzi się również na polskich stołach.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Rozgrzewająca zupa pak choi z makaronem i trawą cytrynową

Zupa z kapustą pak choi z dodatkiem jajecznego makaronu  to pyszna i aromatyczna porcja na rozgrzewkę. Idealna w chłodniejsze dni. Lekka i pożywna zupa pak choi z makaronem i trawą cytrynową dla każdego. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Smakowite gołąbki z ziemniakami

Sprężyste liście kapusty wypełnione po brzegi pysznym ziemniaczanym farszem, okraszonym boczkiem i cebulką. Gołąbki z ziemniakami to nowy, świetny sposób na popularne danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Orzeźwiająca surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłek i selera

Surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłek i selera jest chrupiąca i bardzo orzeźwiająca. Łatwo dostępne warzywa połączone kwaśnym sosem smakują rześko i dostarczają niezbędnych witamin. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 34