Zamiast kupować, robię jak Ewa Wachowicz. Jej kimchi jest łatwe i smakuje wyśmienicie

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kimchi to znana i lubiana potrawa kuchni koreańskiej. Jest mieszanką fermentowanych warzyw o wielowymiarowym smaku. W sklepach dostępne jest gotowe kimchi, ale bez problemów można je zrobić w domu. Swój przepis na domowe kimchi właśnie pokazała Ewa Wachowicz. Jej przepis nie ma sobie równych. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak Ewa Wachowicz robi pyszne kimchi.
Z czego Ewa Wachowicz robi kimchi?
Przepisy Ewy Wachowicz są doskonałe pod każdym względem. Nie inaczej jest z domowym kimchi, które Miss Polski robi sama. Swój autorski przepis właśnie pokazała w programie kulinarnym „Ewa gotuje”. Do przygotowania kimchi wykorzystuje warzywa i przyprawy, które z łatwością można kupić w naszych sklepach. Niektórych produktów należy szukać na półkach z produktami kuchni świata lub sklepach z żywnością azjatycką.
Z czego składa się kimchi według przepisu Ewy Wachowicz? Lista składników została podzielona na trzy części, co znacznie ułatwia zakupy i przygotowanie koreańskiego przysmaku ze sfermentowanych warzyw. Obejmuje takie produkty jak:
- składniki do kimchi – kapusta pekińska, marchewka, sól, szczypior
- składniki do kleiku ryżowego – cukier, mąka ryżowa, woda
- składniki do sosu – cebula, gruszka, por, czosnek, imbir, sos rybny, pasta gochugaru
Jak Ewa Wachowicz robi kimchi?
Miss Polski robi tę znaną koreańską potrawę łatwo i w miarę szybko. Warto jednak pamiętać, że kimchi rządzi się swoimi prawami i potrzebuje czasu na fermentację. Po przygotowaniu i przełożeniu przysmaku do słoiczków należy odstawić je na trzy, cztery dni, a następnie wstawić do lodówki. Po otwarciu należy przechowywać je w lodówce.
Jak więc zrobić pyszne i aromatyczne kimchi według przepisu Ewy Wachowicz? Jej przepis nie jest skomplikowany i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie.
- 1. krok – pokrojenie, zasolenie i wypłukanie kapusty pekińskiej
- 2. krok – przygotowanie kleiku ryżowego
- 3. krok – przygotowanie sosu do kimchi
- 4. krok – połączenie kapusty pekińskiej z marchewką, szczypiorem i sosem
- 5. krok – przełożenie kimchi do słoiczków i odstawienie na 3-4 dni
Jak podawać kimchi?
Pełne smaku kimchi, na które przepis właśnie udostępniła Ewa Wachowicz, to potrawa uniwersalna. Świetnie pasuje jako dodatek do dań głównych, może być samodzielną przekąską lub składnikiem innych smakołyków. Fermentowane warzywa po koreańsku doskonale łączą się z gotowanym ryżem oraz makaronem ramen lub udon. Podkreślają smak grillowanych lub pieczonych mięs, placków, ryb i owoców morza. Kimchi można dodawać do potraw z jajek, czyli jajecznicy, wytrawnych omletów czy sadzonych. Sprawdzi się jako składnik pizzy, burgerów i zup. O jego walorach smakowych i wszechstronnym wykorzystaniu warto przekonać, wybierając prosty przepis na kimchi Ewy Wachowicz.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1/2 szklanki soli kamiennej niejodowanej
- 1 duża marchewka
- 1 pęczek szczypioru
- Kleik ryżowy:
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżka cukru
Sos:- 1 cebula cukrowa
- 1 gruszka
- 1 por (tylko biała część)
- 1 główka czosnku
- 3 łyżki pasty gochugaru
- 2 łyżki sosu rybnego
- kawałek imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pekińską poszatkować i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą, opłukać, odcisnąć i przełożyć do miski. Wsypać sól i odstawić na 2 godziny.
- Kapustę odcisnąć i wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i odstawić do odcieknięcia.
- Przygotować kleik ryżowy. Do rondelka wsypać cukier i mąkę ryżową. Wlać wodę i wymieszać. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż składniki się połączą i powstanie kleik. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Do blendera lub wysokiego naczynia przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę, por, gruszkę, czosnek i imbir. Wlać sos rybny i dodać pastę gochugaru. Wlać kleik ryżowy i zmiksować na gładko.
- Do kapusty pekińskiej dodać posiekany szczypior i startą na tarce marchewkę. Wlać sos. Dokładnie wymieszać najlepiej dłońmi (w rękawiczkach jednorazowych).
- Masę warzywną przełożyć do słoiczków i odstawić na 3-4 dni. Po tym czasie wstawić do lodówki.
- Podawać jako przekąskę lub dodatek do kanapek i wielu innych potraw.