Placki ze świeżej kapusty i kaszy manny: łatwy przepis na tani i sycący obiad

Placki ze świeżej kapusty i kaszy manny: łatwy przepis na tani i sycący obiad
Autor: Shutterstock Chrupiące placki z kapusty polecają się na każdą okazję
łatwy
30 min
4

Placki ze świeżej kapusty i kaszy manny to łatwy przepis na tani i sycący obiad. Miła odmiana wobec innych placków warzywnych. Przepis można modyfikować dodając marchew, czy cebulę. Polecam, gdy brak już pomysłów, a marzy się coś gorącego prosto z patelni!

SKŁADNIKI

  • 1 kg kapusty białej
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki lub trochę więcej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę zalać gorącym mlekiem i odstawić, aby napęczniała.
  • Kapustę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 1 minutę. Następnie odcedzić w durszlaku.
  • Do odsączonej kapusty dodać kaszę mannę, mąkę, rozmącone jajko i sól. Wymieszać i odstawić na 1-3 minuty. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać mąki.
  • Masę nabierać za pomocą łyżki i smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy do zrumienienia z jednej strony, przewracamy i kontynuujemy smażenie z drugiej strony.
  • Podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowo-jogurtowym.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej