Placki ze świeżej kapusty i kaszy manny: łatwy przepis na tani i sycący obiad
2021-10-07
łatwy
30 min
4
Placki ze świeżej kapusty i kaszy manny to łatwy przepis na tani i sycący obiad. Miła odmiana wobec innych placków warzywnych. Przepis można modyfikować dodając marchew, czy cebulę. Polecam, gdy brak już pomysłów, a marzy się coś gorącego prosto z patelni!
SKŁADNIKI
- 1 kg kapusty białej
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki mąki lub trochę więcej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę zalać gorącym mlekiem i odstawić, aby napęczniała.
- Kapustę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 1 minutę. Następnie odcedzić w durszlaku.
- Do odsączonej kapusty dodać kaszę mannę, mąkę, rozmącone jajko i sól. Wymieszać i odstawić na 1-3 minuty. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać mąki.
- Masę nabierać za pomocą łyżki i smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy do zrumienienia z jednej strony, przewracamy i kontynuujemy smażenie z drugiej strony.
- Podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowo-jogurtowym.