Młoda kapusta z rabarbarem. Przepis na oryginalny, wiosenny obiad

młoda kapusta z rabarbarem
Autor: Shutterstock Młoda kapusta z rabarbarem to nietypowe, ale pyszne połączenie warzyw i owoców.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Przepisów na młodą kapustę nie brakuje, a wciąż powstają nowe. Ostatnio internetowym hitem jest młoda kapusta z dodatkiem rabarbaru. Chociaż połączenie to może wydać się dość oryginalne, warto sprawdzić ten przepis, ponieważ młoda kapusta z rabarbarem smakuje wybornie.

Jak zrobić młodą kapustę z rabarbarem?

Przyrządzenie potrawy rozpoczyna się od poszatkowania młodej kapusty. Następnie do garnka wlewa się wodę i gotuje kapustę, aż zacznie mięknąć. Dodaje się pokrojony rabarbar i doprawia solą oraz pieprzem. Kiedy kapusta z rabarbarem się gotują, należy przygotować zasmażkę z masła i mąki i dodać ją do garnka. Po chwili pyszny i niedrogi obiad jest gotowy.

Przepis na młodą kapustę z rabarbarem

  • Ten przepis jest łatwy i sprawdzony. To tylko chwila krojenia i gotowania.
  • Kapustę z kawałkami rabarbaru robi się błyskawicznie. W pół godziny obiad jest gotowy.
  • Składniki potrzebne do ugotowania młodej kapusty są łatwo dostępne i niedrogie. Warto skorzystać z tego przepisu, bo sezon na młodą kapustę i rabarbar jest w pełni.
  • Zamiast wody do kapusty można wlać wywar warzywny lub mięsny.
  • Danie wzbogaci dodatek ugotowanych wcześniej ziemniaków.
  • Mięsożercy mogą dodać kawałki wołowiny, wieprzowiny lub mięsa drobiowego.
  • Danie świetnie smakuje samo, ale bardziej sycące będzie, kiedy poda się do niego kromki chleba lub pszenne bułki.

SKŁADNIKI

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżka masło
  • 1 łyżka mąka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę obrać z wierzchnich liści i poszatkować. Przełożyć do garnka i wlać wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż kapusta zmięknie.
  • Obrany rabarbar pokroić w grubsze plasterki i dodać do kapusty. Wymieszać i gotować na średnim ogniu około 20 minut.
  • Na patelni roztopić masło i wsypać mąkę pszenną. Energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Przełożyć do garnka z kapustą i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać kilka minut.
  • Podawać posypaną posiekanym koperkiem z chlebem lub bułkami.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
więcej