Znakomita młoda kapusta z rabarbarem podbije każde podniebienie. Oryginalny przepis na wiosenny obiad

młoda kapusta z rabarbarem
Autor: Shutterstock, Shutterstock Młoda kapusta z rabarbarem to nietypowe, ale pyszne połączenie warzyw i owoców.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Przepisów na młodą kapustę nie brakuje, a wciąż powstają nowe. W tym sezonie internetowym hitem jest młoda kapusta z dodatkiem rabarbaru. Chociaż połączenie to może wydać się dość oryginalne, warto sprawdzić ten przepis. Młoda kapusta z rabarbarem smakuje wybornie i jest łatwa do przygotowania. Sprawdźcie ten prosty przepis.

Jak zrobić młodą kapustę z rabarbarem?

Przepis na młodą kapustę, której smak pokręca rabarbar, jest łatwy i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności. Danie robi się w kilku bardzo łatwych krokach. To świetny przepis dla osób, które dopiero uczą się gotować w domu. Zaawansowani kucharze także będą pod wrażeniem tego przepisu i efektu końcowego.

Jak więc zrobić młodą kapustę z rabarbarem? Przyrządzenie potrawy rozpoczyna się od poszatkowania młodej kapusty. Następnie do garnka wlewa się wodę i gotuje kapustę, aż zacznie mięknąć. Dodaje się pokrojony rabarbar i doprawia solą oraz pieprzem. Kiedy kapusta z rabarbarem się gotują, należy przygotować zasmażkę z masła i mąki i dodać ją do garnka. Po chwili pyszny i niedrogi obiad jest gotowy.

Przepis na młodą kapustę z rabarbarem

  • Ten przepis jest łatwy i sprawdzony. To tylko chwila krojenia i gotowania.
  • Kapustę z kawałkami rabarbaru robi się błyskawicznie. W pół godziny obiad jest gotowy.
  • Składniki potrzebne do ugotowania młodej kapusty są łatwo dostępne i niedrogie. Warto skorzystać z tego przepisu, bo sezon na młodą kapustę i rabarbar jest w pełni.
  • Zamiast wody do kapusty można wlać wywar warzywny lub mięsny

Jak podawać młodą kapustę z rabarbarem?

Dania z młodej kapusty są pyszne i sycące, dlatego idealnie sprawdzają się na wiosenny obiad. Młoda kapusta z dodatkiem rabarbaru przyrządzona według tego przepisu to danie wegetariańskie. Na pewno zachwyci każdego domownika. Aby danie było jeszcze bardziej treściwe, warto wzbogacić je, dodając ugotowane ziemniaki. Mięsożercy mogą dodać kawałki wołowiny, wieprzowiny lub mięsa drobiowego. Można podać ją samą lub z kromkami chleba na zakwasie.  

SKŁADNIKI

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżka masło
  • 1 łyżka mąka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę obrać z wierzchnich liści i poszatkować. Przełożyć do garnka i wlać wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż kapusta zmięknie.
  • Obrany rabarbar pokroić w grubsze plasterki i dodać do kapusty. Wymieszać i gotować na średnim ogniu około 20 minut.
  • Na patelni roztopić masło i wsypać mąkę pszenną. Energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Przełożyć do garnka z kapustą i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać kilka minut.
  • Podawać posypaną posiekanym koperkiem z chlebem lub bułkami.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej