Idealny na wiosenny obiad bez mięsa. Wege kapuśniak z młodej kapusty oczaruje nawet mięsożerców
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Właśnie zaczął się sezon na młodą kapustę. Warto z niego korzystać, ile się da, ponieważ nie trwa zbyt długo. Na początek można ugotować pyszną wegetariańską zupę z młodej kapusty. Aromatyczny kapuśniak jest nie tylko pyszny i zdrowy. Zupę robi się błyskawicznie z tanich składników. Zobaczcie, jak zrobić smakowity wegetariański kapuśniak z młodej kapusty.
Co dodać do zupy z młodej kapusty?
Pyszny wege kapuśniak składa się z prostych i tanich produktów. Głównym składnikiem jest młoda kapusta, którą już teraz można kupić w sklepach i na bazarkach, a jej cena nie przyprawia o zawrót głowy. Do młodej kapusty dołączyły inne składniki wyróżniające się wysoką zawartością witamin i minerałów. Na liście nie ma produktów pochodzenia zwierzęcego, więc zupa jest bezpieczna także dla wegan.
Co więc jest potrzebne, aby ugotować duży garnek pysznego wege kapuśniaku? Na liście składników znalazło się sześć składników i dwie przyprawy.
- młoda kapusta
- bulion warzywny
- cebula
- marchewki
- koperek
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak gotuje się kapuśniak z młodej kapusty?
Wegetariański przepis na zupę, w której głównym składnikiem jest młoda kapusta, jest bardzo łatwy. Przygotowanie jest błyskawiczne. Zupę można zrobić w niecałe 30 minut. Aż trudno uwierzyć, że w tak krótkim czasie można ugotować pełen smaku kapuśniak z młodej kapusty.
Jak więc zrobić pyszną domową zupę kapuścianą? Przepis składa się z kilku banalnie prostych kroków. Polecany jest osobom, które dopiero stawiają pierwsze kroki w domowym gotowaniu i zdobywają doświadczenie.
- 1. krok – posmażenie cebuli i marchewki
- 2. krok – ugotowanie młodej kapusty z cebulą i marchewką w bulionie warzywnym
- 3. krok – dodanie koperku i doprawienie zupy
Jak podawać kapuśniak z młodej kapusty?
Wegetariańska zupa z młodej kapusty to danie pyszne, aromatyczne i sycące. Idealnie sprawdzi się na wiosenny obiad bez mięsa. Kapuśniak można podać z chlebem. Zupę kapuścianą wzbogacą także ugotowane ziemniaki. Wegetariański kapuśniak z młodej kapusty jest tak dobry, że nawet mięsożercy będą pod wrażeniem jego doskonałego smaku.
SKŁADNIKI
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę obrać w brzydkich wierzchnich liści i poszatkować.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Smażyć kilka minut, cały czas mieszając.
- Do garnka przełożyć podsmażoną cebulę z marchewką i wlać bulion warzywny. Zagotować i dodać młodą kapustę. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.
- Dodać posiekany koperek i doprawić solą oraz pieprzem. Gotować 5 minut.
- Podawać od razu z chlebem lub ziemniakami.