Kapusta Thoran to idealny dodatek do obiadu. Pełna smaku i całkowicie wegańska

Kapusta Thoran to idealny dodatek do obiadu. Pełna smaku i całkowicie wegańska
Autor: Shutterstock.com Kapusta Thoran to idealny dodatek do obiadu. Pełna smaku i całkowicie wegańska
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Przepyszna kapusta Thoran to idealna przekąska w ciągu dnia. Przygotowywana z olejem kokosowym i przyprawami jest naprawdę niesamowita. Przygotowuje się ją w kilka minut, a jest nie tylko całkowicie wegańska, ale również zdrowa. Każdy powinien jej spróbować.

Idealny dodatek do posiłków. Szybki, prosty i wegański

Kapusta Thoran to idealny sposób na aromatyczne, lekkie i smaczne danie. Przygotowuje się ją naprawdę łatwo, a zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Ta popularna w Indiach potrawa określana jest jako "dry curry" czyli danie bez sosu, ale wciąż bogate w przyprawy i tekstury.

Najpopularniejsza jest w stanie Kerali, czyli na południu Indii, gdzie kokos jest jednym z podstawowych składników. Choć tu w przepisie używamy wiórków kokosowych, jeśli mamy taką możliwość najlepszy będzie świeżo starty kokos.

Liście curry. Podpowiadamy ile kosztują i gdzie je kupić

Jeśli chodzi o liście curry to są one łatwodostępne w sklepach internetowych, gdzie można kupić opakowanie 20 g za około 10 złotych. Naprawdę warto w nie zainwestować, ponieważ nadają naszemu daniu niezwykłego aromatu.

Danie to jest nie tylko odżywcze i lekkostrawne, ale również proste do przygotowanie, bezglutenowe i całkowicie wegańskie. Można je bez problemu podawać jako dodatek do najróżniejszych posiłków lub też jeść samo np. na aromatyczną przekąskę. Ta potrawa idealnie podkreśla naturalny smak warzyw.

SKŁADNIKI

  • 500 g białej kapusty
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 cebula
  • 2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1–2 łyżki oleju kokosowego
  • Kilka listków curry
  • 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy nasiona gorczycy i smażymy, aż zaczną "strzelać".
  • Dodajemy liście curry, cebulę, chili i czosnek.
  • Smażymy 2 minuty.
  • Dodajemy kurkumę i sól, a całość mieszamy.
  • Dodajemy drobno posiekaną kapustę i dokładnie mieszamy.
  • Przykrywamy i gotujemy około 6 minut, aż kapusta lekko zmięknie.
  • Dodajemy starty kokos.
  • Gotujemy jeszcze kilka minut.
  • Całość doprawiamy solą i pieprzem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej