Kapusta Thoran to idealny dodatek do obiadu. Pełna smaku i całkowicie wegańska

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Przepyszna kapusta Thoran to idealna przekąska w ciągu dnia. Przygotowywana z olejem kokosowym i przyprawami jest naprawdę niesamowita. Przygotowuje się ją w kilka minut, a jest nie tylko całkowicie wegańska, ale również zdrowa. Każdy powinien jej spróbować.
Idealny dodatek do posiłków. Szybki, prosty i wegański
Kapusta Thoran to idealny sposób na aromatyczne, lekkie i smaczne danie. Przygotowuje się ją naprawdę łatwo, a zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Ta popularna w Indiach potrawa określana jest jako "dry curry" czyli danie bez sosu, ale wciąż bogate w przyprawy i tekstury.
Najpopularniejsza jest w stanie Kerali, czyli na południu Indii, gdzie kokos jest jednym z podstawowych składników. Choć tu w przepisie używamy wiórków kokosowych, jeśli mamy taką możliwość najlepszy będzie świeżo starty kokos.
Liście curry. Podpowiadamy ile kosztują i gdzie je kupić
Jeśli chodzi o liście curry to są one łatwodostępne w sklepach internetowych, gdzie można kupić opakowanie 20 g za około 10 złotych. Naprawdę warto w nie zainwestować, ponieważ nadają naszemu daniu niezwykłego aromatu.
Danie to jest nie tylko odżywcze i lekkostrawne, ale również proste do przygotowanie, bezglutenowe i całkowicie wegańskie. Można je bez problemu podawać jako dodatek do najróżniejszych posiłków lub też jeść samo np. na aromatyczną przekąskę. Ta potrawa idealnie podkreśla naturalny smak warzyw.
SKŁADNIKI
- 500 g białej kapusty
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 cebula
- 2 papryczki chili
- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- 1–2 łyżki oleju kokosowego
- Kilka listków curry
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Dodajemy nasiona gorczycy i smażymy, aż zaczną "strzelać".
- Dodajemy liście curry, cebulę, chili i czosnek.
- Smażymy 2 minuty.
- Dodajemy kurkumę i sól, a całość mieszamy.
- Dodajemy drobno posiekaną kapustę i dokładnie mieszamy.
- Przykrywamy i gotujemy około 6 minut, aż kapusta lekko zmięknie.
- Dodajemy starty kokos.
- Gotujemy jeszcze kilka minut.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem.