Młoda kapusta na śmietanie - przepis na aksamitną młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem

 Młoda kapusta na śmietanie - przepis na aksamitną młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem
Autor: Shutterstock Młodą kapustę można przyrządzić na wiele sposobów, także dodając do niej śmietanę
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Młoda kapusta na śmietanie jest  niebywale delikatna, ma wręcz aksamitną konsystencję i delikatny smak. Dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany, kapusty nie trzeba zakwaszać octem jabłkowym.

SKŁADNIKI

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 -3 łyżki masła
  • 1 pęczek koperku 
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany 18 %
  • 2 liście laurowe 
  • 4 ziarnka ziela angielskiego 
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 nieduża cebula

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę obrać i umyć pod bieżącą wodą.
  • Przekroić główkę na ćwiartki i wyciąć głąb. Poszatkować i przełożyć do garnka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i podlać odrobiną wody (ok.1/3 szklanki). Posolić do smaku, dodać pieprz, przykryć i zagotować.
  • Na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulę, dodać łyżkę mąki. Tak przygotowaną zasmażką zagęścić kapustę.
  • Śmietanę zahartować płynem z kapusty, wymieszać i wlać do garnka z kapustą, zamieszać i wyłączyć palnik pod garnkiem. Dosypać posiekany koperek.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej