Młoda kapusta na śmietanie - przepis na aksamitną młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem
2021-05-17
łatwy
25 min
4
Dieta wegetariańska
Młoda kapusta na śmietanie jest niebywale delikatna, ma wręcz aksamitną konsystencję i delikatny smak. Dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany, kapusty nie trzeba zakwaszać octem jabłkowym.
SKŁADNIKI
- 1 główka młodej kapusty
- 2 -3 łyżki masła
- 1 pęczek koperku
- 2-3 łyżki gęstej śmietany 18 %
- 2 liście laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- sól, pieprz czarny
- 1 łyżka mąki
- 1 nieduża cebula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę obrać i umyć pod bieżącą wodą.
- Przekroić główkę na ćwiartki i wyciąć głąb. Poszatkować i przełożyć do garnka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i podlać odrobiną wody (ok.1/3 szklanki). Posolić do smaku, dodać pieprz, przykryć i zagotować.
- Na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulę, dodać łyżkę mąki. Tak przygotowaną zasmażką zagęścić kapustę.
- Śmietanę zahartować płynem z kapusty, wymieszać i wlać do garnka z kapustą, zamieszać i wyłączyć palnik pod garnkiem. Dosypać posiekany koperek.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?