Obłędne placki z młodej kapusty po bieszczadzku

Obłędne placki z młodej kapusty po bieszczadzku
Autor: Shutterstock.com Placuszki z młodej kapusty podane z sosem czosnkowym
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Placki z młodej kapusty są pyszne i niskokaloryczne. Ten tradycyjny przepis z Bieszczad jest bardzo łatwy. Wystarczy zszatkować kapustę i dodać 2 główne składniki: jajka i mąkę. Jednak główną rolę gra tutaj kapusta. Po prostu pychota! 

Jak zrobić placki z młodej kapusty?

Przygotowanie placków kapuścianych jest łatwe. Młodą kapustę należy bardzo drobno poszatkować. Najlepiej użyć do tego szatkownicy lub mandoliny. Można również starannie posiekać nożem lub zetrzeć na tarce. Czy wykorzystać krajalnicę do warzyw w malakserze. 

Zszatkowaną kapustę należy wymieszać z surowymi jajkami, solą i pieprzem. Jajko powinno dokładnie pokryć pocięte liście kapusty. 

Następnie dodać mąkę i wymieszać. Tak przygotowaną masę należy odstawić na 10 minut.

Placki smażymy na średnim lub nawet nieco mniejszym ogniu. Najlepiej smażyć placki z młodej kapusty na niewielkiej ilości tłuszczu. Można użyć oleju roślinnego, oliwy lub masła klarowanego. 

Placki smażymy pod przykryciem. 

SKŁADNIKI

  • Na placki z młodej kapusty:
  • 300 g młodej kapusty, drobno pokrojonej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • Na sos czosnkowy:
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól i cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę drobno zszatkować lub pokroić na wąskie paseczki. Przełożyć do miski.
  • Dodaj jajka, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. 
  • Dodać mąkę i ponownie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej. Kłaść po 1 łyżce masy na patelnię. Przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu przez 10 minut.
  • Odwrócić na drugą stronę. Przykryć pokrywką i smażyć jeszcze 10 minut. 
  • W międzyczasie przygotować sos. Jogurt wymieszać z czosnkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać póki gorące z sosem czosnkowym. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej