Genialna młoda kapusta małosolna w 2 dni – domowa kiszonka, która robi furorę!

młoda kapusta małosolna
Autor: Shutterstock, Shutterstock Poszatkuj młodą kapustę i wymieszaj z solą. W wersji małosolnej smakuje rewelacyjnie.
łatwy
0 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kiszonki to złoto – smakują wybornie, wspierają odporność i poprawiają nastrój bez recepty. Młoda kapusta małosolna to świetny sposób, by cieszyć się kiszoną przyjemnością szybciej, niż zdążysz zatęsknić za ogórkami. Przygotowana według tego przepisu wychodzi chrupiąca, lekko kwaśna i absolutnie uzależniająca. Najlepsze? Gotowa jest już po dwóch dniach! Ten przepis to kiszonkowy pewniak, który udaje się zawsze, nawet jeśli w kuchni częściej kiśniesz Ty niż warzywa.

Z czego zrobić młodą kapustę małosolną?

Aby przygotować słoik pysznej domowej kapusty małosolnej, potrzebnych jest tylko kilka niedrogich produktów. Sezon na młodą kapustę, która jest głównym składnikiem, trwa w najlepsze i warto przyrządzić ją w takiej wersji. Oprócz młodej kapusty potrzebne są jeszcze dwa składniki i przyprawy.

Co więc jest niezbędne, aby zrobić domową kiszonkę z młodej kapusty? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • młoda kapusta
  • marchewki
  • czosnek
  • sól kamienna niejodowana
  • sok z kiszonej kapusty (opcjonalnie)

Dodatek soku z kiszonej kapusty sprawi, że składniki szybciej się ukiszą. Jest to opcjonalny dodatek, bez którego młoda kapusta małosolna też się uda. Młodą kapustę w słoiku można wzbogacić szczyptą kminku i posiekanym koperkiem.

Jak zrobić młodą kapustę małosolną?

Przepis na tę zdrową i chrupiącą młodą kapustę małosolną nie jest trudny. Nawet jeżeli nie macie dużego doświadczenia w domowych kiszonkach, z tym sprawdzonym przepisem młoda kapusta w wersji małosolnej uda się już za pierwszym razem.

Jak więc ukisić młodą kapustę, aby była pyszna i chrupiąca? Przepis jest łatwy i nie wymaga zbyt dużo czasu. Młoda kapusta kisi się przez dwa dni. Po dłuższym czasie kapusta będzie miała intensywniejszy smak.

  • 1. krok – poszatkowanie kapusty i wymieszanie jej z marchewką i czosnkiem
  • 2. krok – zasypanie warzyw solą i dokładne wymieszanie
  • 3. krok – przełożenie kapusty do słoika i odstawienie na dwa dni

Jak podawać młodą kapustę małosolną

Wyśmienita młoda kapusta małosolna to idealny dodatek do obiadu. Można przyrządzić z niej pyszne domowe surówki. Małosolna kapusta pysznie łączy się z mięsami w sosach, pieczonym kurczakiem czy kotletami schabowymi. Świetnie smakuje z daniami rybnymi i wegetariańskimi. Można wykorzystać ją jako dodatek do kanapek.

SKŁADNIKI

  • młoda kapusta
  • marchewki
  • czosnek
  • sól kamienna niejodowana
  • sok z kiszonej kapusty (opcjonalnie)
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Młodą kapustę obrać z wierzchnich i brzydkich liści. Przekroić na pół i wykroić głąb. Poszatkować i przełożyć do miski.
  • Obraną marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dodać do kapusty.
  • Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do kapusty. Wymieszać.
  • Do warzyw wsypać sól i wlać sok z kiszonej kapusty. Dokładnie wymieszać dłońmi, lekki ściskając.
  • Kapustę przełożyć do czystych i osuszonych słoików. Dokładnie ugnieść i docisnąć kamieniem lub niedużym słoikiem z wodą.
  • Odstawić do ukiszenia na minimum 2 dni. Po ukiszeniu przełożyć do mniejszych słoików, zakręcić i przechowywać w lodówce.
  • Podawać jako dodatek do obiadu lub wykorzystywać jako składnik surówek.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej