Kiszonki: przepisy na kiszone warzywa nie tylko na zimę

2021-09-01 7:13

Kiszonki konserwują żywność, ułatwiają trawienie, stanowią źródło witamin, wspomagają metabolizm i utrzymują równowagę organizmu. Moda na kiszonki wróciła! Zobaczcie przepisy wybrane specjalnie dla was na łatwe domowe kiszonki z popularnych warzyw i owoców!

Kiszonki: przepisy na kiszone warzywa i owoce nie tylko na zimę
Autor: Shutterstock.com

Spis treści

  1. Kiszone ogórki 
  2. Rzodkiewki kiszone
  3. Pieczarki kiszone
  4. Kiszona kapusta i jabłka
  5. Kiszone pomidory
  6. Kimchi - kiszone ogórki po koreańsku

Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na… zamknięcie lata w słoiku. Specjalnie dla was wybraliśmy kilka fenomenalnych przepisó na kiszonki. Czytajcie dalej.

Kiszone ogórki 

Kiszone ogórki możemy oczywiście kupić w sklepie, ale dużą frajdę sprawia samodzielne kiszenie ogórków. Do tego jest bardzo proste. Sprawdź, jak ukisić ogórki, aby zyskać ogórki małosolne bądź kiszone

Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne

Rzodkiewki kiszone

Rzodkiewki kiszone z miodem to pyszna i zdrowa kiszonka. Przepis jest banalnie łatwy. Pamiętajcie o zachowaniu higieny podczas kiszenia, a sukces gwarantowany.

Małosolne pieczarki kiszone
Autor: Shutterstock Małosolne pieczarki podane z cebulą i świeżym koprem to pyszna i zdrowa sałatka Link: Małosolne pieczarki kiszone: pyszny dodatek do wszystkiego

Pieczarki kiszone

Małosolne pieczarki kiszone to świetny dodatek do obiadu lub kolacji. Kwaskowate grzyby, przepojone zapachem kopru i czosnku, są przepyszne. Jedyna ich wada, że to produkt krótkotrwały, należy je zjeść, gdy są gotowe.

Ćwiartki kapusty z jabłkami kiszone w solance
Autor: Shutterstock Doskonała kiszonka z kapusty i jabłek dla całej rodziny Link: Kiszonka z kapusty i jabłek

Kiszona kapusta i jabłka

Ćwiartki kapusty z jabłkami kiszone w solance to świetny sposób na przygotowanie zdrowej kiszonki dla całej rodziny. Tak ukiszona kapusta to gotowa surówka prosto ze słoika. Wystarczy skropić ją oliwą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

kiszone-pomidory-jak-zrobic-podajemy.jpg
Autor: Shutterstock Kisić można nie tylko kapustę i ogórki - smaczne i zdrowe są też kiszone pomidory Link: Kiszone pomidory

Kiszone pomidory

Kiszone pomidory są niezwykle popularne na Białorusi, Ukrainie i w Rosji. Kiszenie wszystkich warzy (łącznie z arbuzem) to wschodni zwyczaj, u nas nieco zapomniany. A szkoda, bo to bardzo dobry sposób na zachowanie składników odżywczych w warzywach.

Przepis na kiszone pomidory
Kiszenie ogórków po koreańsku: przepis na kimchi z ogórków
Autor: thinkstockphotos.com Ogórki można kisić na wiele sposobów, również po koreańsku. Link: Kimchi - kiszone ogórki po koreańsku

Kimchi - kiszone ogórki po koreańsku

Ogórkowe kimchi to niebanalny przepis na kiszone ogórki w stylu koreańskim. W Korei wszystkie kiszonki z dodatkiem chili to po prostu kimchi. Zazwyczaj kisi się na kimchi: ogórki, rzepę i kapustę pekińską. Sposób przygotowania kichmi na zimę - kimjang - został w 2013 roku wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Kimchi z ogórków, pikantna sałatka ogórkowa, będzie miłą odmianą dla was i waszej rodziny. Więcej o kiszeniu ogórków i tajemnicach fermentacji przeczytacie tutaj.