Kiszonki: przepisy na kiszone warzywa nie tylko na zimę
Kiszonki konserwują żywność, ułatwiają trawienie, stanowią źródło witamin, wspomagają metabolizm i utrzymują równowagę organizmu. Moda na kiszonki wróciła! Zobaczcie przepisy wybrane specjalnie dla was na łatwe domowe kiszonki z popularnych warzyw i owoców!
Spis treści
- Kiszone ogórki
- Rzodkiewki kiszone
- Pieczarki kiszone
- Kiszona kapusta i jabłka
- Kiszone pomidory
- Kimchi - kiszone ogórki po koreańsku
Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na… zamknięcie lata w słoiku. Specjalnie dla was wybraliśmy kilka fenomenalnych przepisó na kiszonki. Czytajcie dalej.
Kiszone ogórki
Kiszone ogórki możemy oczywiście kupić w sklepie, ale dużą frajdę sprawia samodzielne kiszenie ogórków. Do tego jest bardzo proste. Sprawdź, jak ukisić ogórki, aby zyskać ogórki małosolne bądź kiszone
Rzodkiewki kiszone
Rzodkiewki kiszone z miodem to pyszna i zdrowa kiszonka. Przepis jest banalnie łatwy. Pamiętajcie o zachowaniu higieny podczas kiszenia, a sukces gwarantowany.
Pieczarki kiszone
Małosolne pieczarki kiszone to świetny dodatek do obiadu lub kolacji. Kwaskowate grzyby, przepojone zapachem kopru i czosnku, są przepyszne. Jedyna ich wada, że to produkt krótkotrwały, należy je zjeść, gdy są gotowe.
Kiszona kapusta i jabłka
Ćwiartki kapusty z jabłkami kiszone w solance to świetny sposób na przygotowanie zdrowej kiszonki dla całej rodziny. Tak ukiszona kapusta to gotowa surówka prosto ze słoika. Wystarczy skropić ją oliwą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Kiszone pomidory
Kiszone pomidory są niezwykle popularne na Białorusi, Ukrainie i w Rosji. Kiszenie wszystkich warzy (łącznie z arbuzem) to wschodni zwyczaj, u nas nieco zapomniany. A szkoda, bo to bardzo dobry sposób na zachowanie składników odżywczych w warzywach.
Kimchi - kiszone ogórki po koreańsku
Ogórkowe kimchi to niebanalny przepis na kiszone ogórki w stylu koreańskim. W Korei wszystkie kiszonki z dodatkiem chili to po prostu kimchi. Zazwyczaj kisi się na kimchi: ogórki, rzepę i kapustę pekińską. Sposób przygotowania kichmi na zimę - kimjang - został w 2013 roku wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Kimchi z ogórków, pikantna sałatka ogórkowa, będzie miłą odmianą dla was i waszej rodziny. Więcej o kiszeniu ogórków i tajemnicach fermentacji przeczytacie tutaj.