Sok z kiszonej kapusty – jak go uzyskać i dlaczego warto go pić?
Zdrowy styl życia oznacza między innymi jedzenie żywności przetworzonej w jak najmniejszym stopniu oraz troskę o odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Picie soku z kiszonej kapusty to sposób aby wspomóc funkcjonowanie układu pokarmowego. Sprawdź jak go zrobić.
Spis treści
Sok z kiszonej kapusty - właściwości
W swojej diecie należy uwzględnić produkty wspomagające utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej oraz odkwaszanie organizmu. Do najbardziej zalecanych wiktuałów należą kiszone ogórki i kiszona kapusta oraz sok powstający przy ich wytwarzaniu. Dobroczynne działanie soku z kiszonek polega także na tym, że wspomagają rozwój pożytecznej flory bakteryjnej układu pokarmowego oraz przyswajanie substancji odżywczych.
Jak zrobić sok z kapusty w domu?
Dobra wiadomość jest taka, że sok z kiszonej kapusty można samodzielnie zrobić. Potrzebujemy do tego główki świeżej kapusty oraz kilku litrowych słoików z zakrętkami. Kapusta powinna być niezbyt duża. Im będzie twardsza, tym lepiej. Obieramy ją z zewnętrznych liści i kroimy na kawałki. Na pewno nie będą one duże, ponieważ kapusta jest bardzo twarda i ciężko się ją kroi.
Otrzymane kawałki trzemy na grubych oczkach na tarce lub blendujemy (przed zblendowaniem pokrójmy kapustę na jeszcze mniejsze cząstki; do pojemnika blendera dolejmy trochę wody, aby ułatwić sobie pracę). Następnie otrzymaną masę wkładamy do litrowych słoików (wypełniając nią połówkę każdego słoika), dolewamy wody (do ¾ wysokości naczynia) i dosypujemy łyżeczkę soli.
Po upływie tygodnia możemy już pić pyszny i zdrowy sok z kiszonej kapusty.