Tak młodą kapustę robiła moja babcia. Ten przepis zachwyca od dziesięcioleci

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Na bazarowych straganach i w sklepach powoli zaczynają pojawiać się młode warzywa. Już teraz można kupić młodą kapustę, która odpowiednio przygotowana odwdzięczy się obłędnym smakiem i porcją składników odżywczych. Sezon na to smaczne warzywo warto zacząć od przygotowania młodej kapusty na gęsto. Właśnie tak młodą kapustę robiły nasze babcie. Poznajcie prosty i szybki przepis.
Z czego zrobić młodą kapustę na gęsto?
Młoda kapusta na gęsto to znakomite wiosenne danie lub dodatek do obiadu. Aby przyrządzić ją według tego babcinego przepisu, potrzebne są proste i niedrogie produkty. Właśnie teraz rozpoczyna się sezon na młodą kapustę, więc warto z niego korzystać, ile się da. Na początek można skorzystać z tego przepisu i przyrządzić ją w gęstej odsłonie.
Z czego więc zrobić pyszną domową młodą kapustę na gęsto? Lista składników nie jest długa i obejmuje łatwo dostępne składniki.
- warzywa – główka młodej kapusty, pęczek dymki ze szczypiorem, koperek
- bulion warzywny
- olej lub masło do smażenia
- przyprawy – sól, pieprz, cukier, liść laurowy
- składniki do zasmażki – masło, mąka pszenna
Jak się robi młodą kapustę na gęsto?
Przepis na smakowitą młodą kapustę przyrządzoną w wersji na gęsto nie jest trudny. Przygotowanie tego znakomitego dania nie wymaga też długich godzin w kuchni. Przepis jest nie tylko prosty, ale i szybki. Młoda kapusta na gęsto według przepisu babci udaje się zawsze i każdemu bez względu na poziom zaawansowania w kuchni.
Jaki jest przepis babci na młodą kapustę na gęsto? To łatwa receptura, która sprawdza się od lat. Przepis pozostaje niezmienny od dziesięcioleci. Nic dziwnego, ponieważ to wyjątkowo smaczne danie nie potrzebuje żadnych modyfikacji.
- 1. krok – poszatkowanie młodej kapusty
- 2. krok – podsmażenie dymki
- 3. krok – dodanie młodej kapusty, pozostałych warzyw, bulionu warzywnego i przypraw
- 4. krok – przygotowanie zasmażki i wymieszanie jej z młodą kapustą
Jak doprawić młodą kapustę?
Młoda kapusta jest delikatna i pyszna sama w sobie, więc nie potrzebuje wielu przypraw. Kluczem jest prostota i świeżość. W tym prostym przepisie młodą kapustę na gęsto doprawia się solą, pieprzem i cukrem, który równoważy kwasowość i podkreśla słodycz głównego składnika. Dodatkowo można dodać odrobinę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Nutę wyrazistości doda ząbek czosnku, a korzenny aromat zapewni szczypta gałki muszkatołowej.
SKŁADNIKI
- 1 główka młodej kapusty
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 pęczek dymki ze szczypiorem
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka oleju lub masła
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz, cukier
dodatkowo:- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę obrać z brzydkich wierzchnich liści i poszatkować.
- W większym garnku rozgrzać olej lub roztopić masło i smażyć pokrojoną w kostkę dymkę.
- Dodać kapustę i wlać bulion warzywny.
- Dodać posiekane szczypior i koperek oraz liść laurowy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut, aż kapusta stanie się miękka.
- W rondelku roztopić masło i wsypać mąkę. Energicznie wymieszać, tak aby nie było grudek. Zasmażkę dodać do kapusty i wymieszać.
- Podawać na obiad z chlebem lub jako dodatek do innych potraw.