Cebula

Ma cenne wartości odżywcze, ale przy jej krojeniu często leją się łzy. Niepozorna cebula dodaje smaku i charakteru licznym daniom. Choć traktowana jest przede wszystkim jako dodatek i przyprawa, warto dać jej szansę, by wyszła na pierwszy plan. Francuska zupa cebulowa czy pieczone faszerowane cebule to tylko przykłady!

Cebula

Konfitura cebulowa z octem balsamicznym i tymiankiem

Niezwykle aromatyczna konfitura cebulowa z octem balsamicznym i tymiankiem, to bardzo wyrazisty w smaku dodatek do dań mięsnych i kanapek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pierś kurczaka pieczona z grzybami i boczkiem w sosie śmietanowym: łatwy przepis na obfity obiad

Pierś kurczaka pieczona z grzybami (ja uwielbiam z kurkami) i boczkiem w sosie śmietanowym to eleganckie danie, choć bardzo proste w przygotowaniu. Ten łatwy przepis na obfity obiad poprowadzi Was krok po kroku przez meandry przygotowań prosto do sukcesu!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Toskańska zupa z czerwonej cebuli duszonej w miodzie i winie

Toskańska zupa z czerwonej cebuli to prawdziwy rarytas, jest esencjonalna, słodka aromatyczna. To od tej potrawy wywodzi się sztandarowa zupa kuchni francuskiej - zupa cebulowa z grzanką, która jednakowoż pomysłem Francuzów nie jest. Zupę cebulową - właśnie tę z czerwonej cebuli przywiozła do Paryża Katarzyna Medycejska. Z czasem czerwoną cebulę zastąpiono białą, a czerwone wino białym i tak powstała francuska wersja zupy cebulowej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ostra salsa do pieczonej wieprzowiny

Meksykańska salsa do wieprzowiny z grilla to doskonały dodatek do potraw, zwłaszcza dla osób lubiących pikantne przyprawy. Jest ostra i aromatyczna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurczak duszony z warzywami i brązowym ryżem

Kurczak duszony z warzywami i ryżem to zdrowe, dietetyczne danie obiadowe. Kurczak jest doskonałym źródłem białka, brązowy ryż dostarcza błonnika, marchew beta-karotenu. Zielony groszek to z kolei dobre źródło kwasu foliowego, a szczypiorek działających antynowotworowo związków siarki. Oto prosty przepis na duszonego kurczaka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem: elegancka przystawka dietetyczna

Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem to elegancka przystawka. Święta rodzinne to najlepszy czas by sięgnąć po wędzoną rybę, ale tylko taką pochodzącą z domowej przetwórni, albo z wędzarni opalanej dobrym drewnem (olchowym, leszczynowym). Ma zupełnie inny smak niż ta z wędzarni przemysłowej, gdzie się ryb tak naprawdę nie wędzi, lecz nasącza chemicznymi aromatami i barwnikami. Jedna porcja tej pysznej sałatki to zaledwie 195 kcal!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba zapiekana pod warzywami i tartym serem: łatwy przepis na pyszną rybę z piekarnika

Ryba zapiekana pod warzywami i tartym serem zachowa soczystość i będzie smakować każdemu. To sprytny sposób na smakowitą rybę prosto z pieca. Polecam!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Słodko-ostry tatar ze śledzia: przepis na dietetyczną zakąskę

Słodko-ostry tatar ze śledzia przygotujecie w niecałe 20 minut. Jedna porcja to zaledwie 360 kcal szczęścia na talerzu! Najlepszy do tego przepisu będzie śledź typu holenderski matias. Mięso matiasów jest niezwykle delikatne, rozpływa się w ustach, a do tego ma sporo zdrowego tłuszczu bogatego w kwasy omega-3. I nie trzeba ich moczyć w wodzie, są gotowe do użycia od razu!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Wieprzowy gulasz z kiszonymi ogórkami i śmietaną: łatwy przepis na strogonowa z łopatki

Istnieją setki, jeśli nie tysiące przepisów na wieprzowinę. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu zaczerpniętego z kuchni ukraińskiej, czyli pysznego strogonowa wieprzowego z kiszonym ogórkiem zamiast przecieru pomidorowego. Polecam ten łatwy gulasz wieprzowy duszony z kiszonymi ogórkami i zabielany śmietaną!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędnie pyszne kotlety z kaszy gryczanej i sera żółtego: łatwy przepis na bezmięsny obiad

Okazuje się, że nasze zapotrzebowanie na białko nie jest tak wysokie, jak się powszechnie uważa. Warto czasem zrezygnować z mięsa na rzecz innych równie zdrowych i potrzebnych nam źródeł składników odżywczych. Na przykład na rzecz kaszy gryczanej, która jest dobrym źródłem witamin i rzadkich pierwiastków. Polecam!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 110