Cebula

Ma cenne wartości odżywcze, ale przy jej krojeniu często leją się łzy. Niepozorna cebula dodaje smaku i charakteru licznym daniom. Choć traktowana jest przede wszystkim jako dodatek i przyprawa, warto dać jej szansę, by wyszła na pierwszy plan. Francuska zupa cebulowa czy pieczone faszerowane cebule to tylko przykłady!

Cebula

Udka kurczaka z blachy: przepis na udka pieczone z ziemniakami i papryką

Udka kurczaka z blachy to prosta potrawa, którą przygotowuje się w oka mgnieniu. Wystarczy wszystkie składniki wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika i gotowe. Udka pieczone z ziemniakami i papryką zachowają soczystość. Po prostu pycha! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kremowe risotto dyniowe: obfite risotto z purre z pieczonej dyni

Kremowe risotto dyniowe to pyszne i obfite risotto z pieczoną dynią. Dynię należy wcześniej upiec, a potem postępować tak jak zawsze. Takie risotto można podać jako danie samodzielne z serem z przerostem niebieskiej pleśni i prażonymi orzechami włoskimi lub jako dodatek do innej potrawy. Można też śmiało mrozić na później. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klops drobiowy nadziewany pieczarkami: wykwintna pieczeń rzymska na rodzinny obiad

Klops drobiowy nadziewany pieczarkami to wykwintna pieczeń rzymska na rodzinny obiad. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste. A smak jest nieziemski. Taką pieczeń można podać na obiad, jako danie główne, lub po wystudzeniu, jako przystawkę. Polecam!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Soczysty filet z piersi indyka pieczony z warzywami: cały obiad w jednej brytfannie

Soczysty filet z piersi indyka pieczony z warzywami to cały obiad w jednej brytfannie. Mięso indyka polecane jest ze względu na swoje walory dietetyczne. Jest lekkostrawne i chude. Warzywa po upieczeniu smakują intensywni. Pieczeń z piersi indyka w warzywach jest fantastyczna. Ekonomiczna, zdrowa i pyszna! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kartoflanka z boczkiem i majerankiem: pożywna zupa na rozgrzewkę

Kartoflanka z boczkiem i majerankiem to obfita i pożywna zupa na rozgrzewkę. Idealna na chłodniejsze dni. Pocieszenie zziębniętych, pokarm dla złaknionych, pokrzepienie na wszystkie smuteczki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pikantne udka kurczaka pieczone ze śliwkami: łatwy przepis na obiad rozpływający się w ustach

Pikantne udka kurczaka pieczone ze śliwkami to łatwy przepis na obiad rozpływający się w ustach. Dekadenckie w smaku, choć przepis czerpie ze spuścizny kuchni staropolskiej, udka słodkie i pikantne jednocześnie są po prostu przepyszne. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Smakowita karkówka duszona w pomidorach: przepis na wieprzowy gulasz rozpływający się w ustach

Karkówka duszona w pomidorach, a właściwie w sosie podobnym do bolońskiego, jest przepyszna! Ten wieprzowy gulasz po prostu rozpływa się w ustach. Wypróbujcie koniecznie przepis na karkówkę duszoną w sosie pomidorowym!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaczane kotlety o smaku curry: łatwy przepis na krokiety z ziemniaków Aloo Kikki

Ziemniaczane kotlety o smaku curry to niezwykle popularne w kuchni wegańskiej przepis na krokiety z ziemniaków Aloo Kikki. Prosto z kuchni indyjskiej na Wasze talerze pyszne kotlety lub przekąska, wszystko zależy jak duże kotlety lub kotleciki uformujecie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czerwona kapusta pieczona z orzechami: samodzielne danie lub pyszny dodatek

Czerwona kapusta pieczona z orzechami to przepyszne samodzielne danie lub apetyczny dodatek do innych potraw. Współczesna kuchnia to przede wszystkim nowe podejście do sztuki przygotowania warzyw, traktowania ich technikami ognia, jak mięso. Pieczenie kondensuje smak wewnątrz kapusty i rewanżuje się prawdziwą eksplozją w ustach. Polecam!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Risotto z rydzami i karczochami: łatwy przepis na wykwintne danie

Risotto z rydzami i karczochami to wykwintne danie na elegancką kolację. Można w nim wykorzystać świeże lub mrożone rydze oraz karczochy z puszki. Efekt końcowy będzie zdumiewająco pyszny. Koniecznie spróbujcie! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 107