Najpierw na obiad, później do kanapek. Wołowina duszona we francuskiej cebuli to niebo w gębie

Najpierw na obiad, później do kanapek. Wołowina duszona we francuskiej cebuli to niebo w gębie
Autor: Shutterstock.com Najpierw na obiad, później do kanapek. Wołowina duszona we francuskiej cebuli to niebo w gębie
łatwy
35 min
6

Duszona wołowina z cebulą po francusku ro przepyszny obiad, który jest pełen smaku i aromatu. Mięso będzie wręcz rozpływało się w ustach. Jest to danie jednogarnkowe, które ma więcej niż jedno zastosowanie. Rozkoszuj się nią zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pomysł na wykwintny obiad. Takiej wołowiny jeszcze nie próbowałeś

Pieczona wołowina z cebulą po francusku to wspaniałe danie, które rozkocha w sobie każdego już od pierwszego kęsa. Łączy w sobie dwa niezwykle przyjemne posiłki, czyli pieczoną wołowinę i francuską zupę cebulową. Danie nie tylko wygląda, ale również smakuje wykwintnie, a całość jest stosunkowo prosta w przygotowaniu.

Jeśli nie mamy w domu garnka żeliwnego, to jeszcze nic straconego, choć wówczas będziemy musieli nabrudzić nieco więcej naczyń. Całe smażenie wystarczy robić w garnku o grubym dnie, a następnie przełożyć całość do głębokiego naczynia żaroodpornego z pokrywką.

Nie tylko na obiad. Trzeba będzie uzbroić się w cierpliwość

Duszona wołowina z cebulą po francusku to idealny pomysł nie tylko na obiad. Następnego dnia nasze mięso będzie idealnym dodatkiem na przykład do kanapek - czyli tak naprawdę dostajemy dwa posiłki w cenie jednego.

Choć samo danie nie jest ciężkie do przygotowania, to jednak konieczne będzie uzbrojenie się w cierpliwość. Wołowina jest bowiem pieczona w stosunkowo niskiej temperaturze, więc zajmuje to nieco dłużej. Jest to jednak bardzo ważny krok, ponieważ dzięki temu mięso się rozpada jest niezwykle delikatne.

SKŁADNIKI

  • 1 kilogram łopatki wołowej
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 dużych cebul
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 2,5 szklanki bulionu wołowego
  • 5 gałązek tymianku
  • 2 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Mięso doprawiamy 2 łyżeczkami soli i 0,5 łyżeczki pieprzu.
  • W dużym garnku żeliwnym rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek.
  • Dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni z obu stron.
  • Odkładamy mięso na bok.
  • Dodajemy pozostałą oliwę i 6 cienko pokrojonych dużych cebul.
  • Dodajemy łyżeczkę soli i pieprz.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Gotujemy przez kilka minut.
  • Kiedy cebula się skarmelizuje odstawiamy na bok.
  • Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
  • Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy.
  • Dodajemy mąkę i wino, całość dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy bulion, tymianek i liście laurowe.
  • Dodajemy mięso i całość zagotowujemy.
  • Garnek przykrywamy i wkładamy do piekarnika na około 3 godziny.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej