Najpierw na obiad, później do kanapek. Wołowina duszona we francuskiej cebuli to niebo w gębie

Duszona wołowina z cebulą po francusku ro przepyszny obiad, który jest pełen smaku i aromatu. Mięso będzie wręcz rozpływało się w ustach. Jest to danie jednogarnkowe, które ma więcej niż jedno zastosowanie. Rozkoszuj się nią zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Pomysł na wykwintny obiad. Takiej wołowiny jeszcze nie próbowałeś
Pieczona wołowina z cebulą po francusku to wspaniałe danie, które rozkocha w sobie każdego już od pierwszego kęsa. Łączy w sobie dwa niezwykle przyjemne posiłki, czyli pieczoną wołowinę i francuską zupę cebulową. Danie nie tylko wygląda, ale również smakuje wykwintnie, a całość jest stosunkowo prosta w przygotowaniu.
Jeśli nie mamy w domu garnka żeliwnego, to jeszcze nic straconego, choć wówczas będziemy musieli nabrudzić nieco więcej naczyń. Całe smażenie wystarczy robić w garnku o grubym dnie, a następnie przełożyć całość do głębokiego naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Nie tylko na obiad. Trzeba będzie uzbroić się w cierpliwość
Duszona wołowina z cebulą po francusku to idealny pomysł nie tylko na obiad. Następnego dnia nasze mięso będzie idealnym dodatkiem na przykład do kanapek - czyli tak naprawdę dostajemy dwa posiłki w cenie jednego.
Choć samo danie nie jest ciężkie do przygotowania, to jednak konieczne będzie uzbrojenie się w cierpliwość. Wołowina jest bowiem pieczona w stosunkowo niskiej temperaturze, więc zajmuje to nieco dłużej. Jest to jednak bardzo ważny krok, ponieważ dzięki temu mięso się rozpada jest niezwykle delikatne.
SKŁADNIKI
- 1 kilogram łopatki wołowej
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 6 dużych cebul
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
- 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 2,5 szklanki bulionu wołowego
- 5 gałązek tymianku
- 2 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Mięso doprawiamy 2 łyżeczkami soli i 0,5 łyżeczki pieprzu.
- W dużym garnku żeliwnym rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek.
- Dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni z obu stron.
- Odkładamy mięso na bok.
- Dodajemy pozostałą oliwę i 6 cienko pokrojonych dużych cebul.
- Dodajemy łyżeczkę soli i pieprz.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Gotujemy przez kilka minut.
- Kiedy cebula się skarmelizuje odstawiamy na bok.
- Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
- Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy.
- Dodajemy mąkę i wino, całość dokładnie mieszamy.
- Dodajemy bulion, tymianek i liście laurowe.
- Dodajemy mięso i całość zagotowujemy.
- Garnek przykrywamy i wkładamy do piekarnika na około 3 godziny.