Kaszanka grillówka - przepis na grillowaną kaszankę z cebulą
Klasyka grilla, potrawa błyskawiczna, czyli grillowana kaszanka z cebulką. Przepis jest bardzo prosty, a smak - wyśmienity! Jak grillować kaszankę, by była poważaną konkurencją dla tradycyjnej kiełbasy? Zdradzamy sprawdzony sposób na kaszankę na grilla z cebulką.
Zazwyczaj przygotowując kaszankę z grilla postępujemy jak na zdjęciu, czyli kładziemy ją bezpośrednio na ruszcie, pragnąc mieć chrupiącą skórkę. I narażamy się na to, że kaszanka popęka pod wpływem żaru, a zawartość osłonki spali się. Dlatego proponujemy rezygnację z chrupiącej skórki na rzecz kaszanki na grilla z cebulką. Kaszanka z cebulką z grilla, przygotowana wg naszego przepisu zyskuje na smaku, bo można ją dodatkowo doprawić, a poza tym doskonale komponuje się właśnie z cebulką. Na dodatek, nawet jeśli pęknie, to nic nam się nie przypiecze, a zawartość osłonki pozostanie w pakieciku z folii aluminiowej.
SKŁADNIKI
- 4 kawałki kaszanki
- przyprawa do grilla
- 4 małe cebulki
- olej
- folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Folię aluminiową pociąć na cztery równe kawałki.
- Pokroić cebulę w talarki i rozdzielić je trochę.
- Kaszankę i cebulkę posypać przyprawą grillową według uznania.
- Folię lekko wysmarować olejem, położyć na nią cebulkę, kaszankę i zawinąć. Położyć całość na grillu.
- Grillować kaszankę, zerkając co parę minut, czy cebulka już zmiękła.
- Grillowana kaszanka najlepiej smakuje z lekko przyrumienionym chlebkiem tostowym.