Pyszny majonez z awokado. Efektowny dodatek do wielkanocnych potraw i nie tylko

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Spróbuj tego zdrowego majonezu z awokado, a już więcej nie sięgniesz po ten sos w klasycznym wydaniu. Możesz go używać tak jak zwykły majonez to sałatek, kanapek, meksykańskich przekąsek, a nawet do frytek. Ten idealny majonez w pięknym zielonym kolorze to także doskonały dodatek do potraw wielkanocnych. Zobacz, jak zrobić majonez z awokado.
Czy majonez z awokado jest zdrowy?
Majonez z awokado to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego dość tłustego sosu. Łatwo i szybko można go zrobić w domu. Wystarczy awokado i kilka dodatków, aby otrzymać wyborny domowy sos w pięknym zielonym kolorze.
Majonez z awokado jest nie tylko pyszny, ale i korzystnie wpływa na zdrowie. Zawiera wiele cennych witamin, minerałów i składników odżywczych, które niezbędne są do prawidłowej pracy całego organizmu.
- zdrowe tłuszcze – awokado bogate jest w zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które są korzystne dla prawidłowej pracy serca
- witaminy i minerały – awokado dostarcza całej gamy witamin z grupy B, K, C i E, B5, jest także źródłem minerałów, takich jak potas, magnez i miedź
- błonnik – awokado zawiera błonnik, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości
- bez jajek – w tym zielonym majonezie nie ma jajek, więc jest dobrym rozwiązaniem dla wegan i alergików
- mniej kalorii – majonez z awokado może mieć mniej kalorii niż tradycyjny sos
Jak smakuje majonez z awokado?
Domowy majonez z dodatkiem zielonego awokado jest pyszny i zdrowy. Ma wyjątkowo kremową i aksamitną konsystencję oraz delikatny smak, który świetnie łączy się z wieloma potrawami. To idealny dodatek do dań wielkanocnych.
To podstawowy przepis na majonez z awokado, który można modyfikować. Dodając inne składniki, można łatwo podkręcić jego smak. Sprawdzą się świeże i suszone zioła, chili, imbir, chrzan czy kurkuma.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Przy okazji szykowania dania zajrzyjcie też tutaj: Mazowiecka kuchnia i potrawy. O TYM mogliście nie wiedzieć
SKŁADNIKI
- 2/3 szklanki purèe z dojrzałego awokado
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki octu białego lub jabłkowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/8 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Zmiksować na gładką i puszystą masę.
- Wlej więcej wody, jeśli potrzebujesz rzadszego majonezu.
- Gotowy majonez przełożyć do czystego słoiczka. przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu maksymalnie 4 dni.