Majonez z awokado

2021-03-29
Majonez z awokado: zdrowy, pyszny i zielony
Autor: Shutterstock Majonez z awokado jest puszysty, gęsty i pyszny
łatwy
15 min
4

Spróbuj tego zdrowego majonezu z awokado, a już nigdy nie zechcesz normalnego majonezu! Możesz go używać tak jak zwykły majonez to sałatek, kanapek, meksykańskich przekąsek, a nawet do frytek. Idealny majonez w kolorze nadziei!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Przy okazji szykowania dania zajrzyjcie też tutaj: Mazowiecka kuchnia i potrawy. O TYM mogliście nie wiedzieć

SKŁADNIKI

  • 2/3 szklanki puree z dojrzałego awokado
  • 2 łyżeczki octu białego lub jabłkowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3/4 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/8 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze, na gładką i puszystą masę.
  • Dodaj więcej wody, jeśli potrzebujesz rzadszego majonezu.
  • Jeśli lubisz pikantne majonez, możesz dodać szczyptę pikantnego sosu lub pieprzu cayenne.
  • Przechowuj majonez w czystym i wyparzonym słoiku pod przykryciem w lodówce, maksymalnie przez 3-4 dni.