Majonez z awokado
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Spróbuj tego zdrowego majonezu z awokado, a już nigdy nie zechcesz normalnego majonezu! Możesz go używać tak jak zwykły majonez to sałatek, kanapek, meksykańskich przekąsek, a nawet do frytek. Idealny majonez w kolorze nadziei!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Przy okazji szykowania dania zajrzyjcie też tutaj: Mazowiecka kuchnia i potrawy. O TYM mogliście nie wiedzieć
SKŁADNIKI
- 2/3 szklanki puree z dojrzałego awokado
- 2 łyżeczki octu białego lub jabłkowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/8 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze, na gładką i puszystą masę.
- Dodaj więcej wody, jeśli potrzebujesz rzadszego majonezu.
- Jeśli lubisz pikantne majonez, możesz dodać szczyptę pikantnego sosu lub pieprzu cayenne.
- Przechowuj majonez w czystym i wyparzonym słoiku pod przykryciem w lodówce, maksymalnie przez 3-4 dni.