Pyszny majonez z awokado. Efektowny dodatek do wielkanocnych potraw i nie tylko

Majonez z awokado: zdrowy, pyszny i zielony
Autor: Shutterstock Majonez z awokado jest puszysty, gęsty i pyszny
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Spróbuj tego zdrowego majonezu z awokado, a już więcej nie sięgniesz po ten sos w klasycznym wydaniu.  Możesz go używać tak jak zwykły majonez to sałatek, kanapek, meksykańskich przekąsek, a nawet do frytek. Ten idealny majonez w pięknym zielonym kolorze to także doskonały dodatek do potraw wielkanocnych. Zobacz, jak zrobić majonez z awokado.

Czy majonez z awokado jest zdrowy?

Majonez z awokado to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego dość tłustego sosu. Łatwo i szybko można go zrobić w domu. Wystarczy awokado i kilka dodatków, aby otrzymać wyborny domowy sos w pięknym zielonym kolorze.

Majonez z awokado jest nie tylko pyszny, ale i korzystnie wpływa na zdrowie. Zawiera wiele cennych witamin, minerałów i składników odżywczych, które niezbędne są do prawidłowej pracy całego organizmu.

  • zdrowe tłuszcze – awokado bogate jest w zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które są korzystne dla prawidłowej pracy serca
  • witaminy i minerały – awokado dostarcza całej gamy witamin z grupy B, K, C i E, B5, jest także źródłem minerałów, takich jak potas, magnez i miedź
  • błonnik – awokado zawiera błonnik, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości
  • bez jajek – w tym zielonym majonezie nie ma jajek, więc jest dobrym rozwiązaniem dla wegan i alergików
  • mniej kalorii – majonez z awokado może mieć mniej kalorii niż tradycyjny sos

Jak smakuje majonez z awokado?

Domowy majonez z dodatkiem zielonego awokado jest pyszny i zdrowy. Ma wyjątkowo kremową i aksamitną konsystencję oraz delikatny smak, który świetnie łączy się z wieloma potrawami. To idealny dodatek do dań wielkanocnych.

To podstawowy przepis na majonez z awokado, który można modyfikować. Dodając inne składniki, można łatwo podkręcić jego smak. Sprawdzą się świeże i suszone zioła, chili, imbir, chrzan czy kurkuma.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Przy okazji szykowania dania zajrzyjcie też tutaj: Mazowiecka kuchnia i potrawy. O TYM mogliście nie wiedzieć

SKŁADNIKI

  • 2/3 szklanki purèe z dojrzałego awokado
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki octu białego lub jabłkowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3/4 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/8 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Zmiksować na gładką i puszystą masę.
  • Wlej więcej wody, jeśli potrzebujesz rzadszego majonezu.
  • Gotowy majonez przełożyć do czystego słoiczka. przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu maksymalnie 4 dni.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej