Wspaniały schab w sosie cebulowym urzeka smakiem. Ekstra danie z kilku składników

Miękki i rozpływający się w ustach schab podany w aromatycznym sosie cebulowym to pełne smaku danie, które zachwyci każdego. Idealnie sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu z rodziną i w czasie różnych świąt. Wystarczy kilka składników i niecała godzina pracy, aby poznać jego wyborny smak. Poznajcie najlepszy przepis na wyborny schab w sosie cebulowym.
Jak zrobić schab w sosie cebulowym?
Przepis na miękki schab w pysznym sosie cebulowym na białym winie nie jest trudny i wymagający. Przygotowanie jest łatwe i nie trzeba rezerwować sobie na nie kilku godzin w kuchni. Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok.
Sos, w którym dusi się mięso, jest gęsty o maślanym smaku z nutą karmelizowanej cebuli. Gdy nie chcecie używać do duszenia białego wina, sięgnijcie śmiało po dobry bulion i dodajcie do niego nieco ostu winnego, aby mięso łatwiej skruszało.
Jak więc przygotować obłędny schab w sosie cebulowym według tego sprawdzonego przepisu? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie, a efekt końcowy jest zachwycający.
- 1. krok - pokrojenie i doprawienie schabu
- 2. krok - podsmażenie schabu z cebulą
- 3. krok - przygotowanie sosu cebulowego na białym winie
- 4. krok - duszenie schabu w sosie cebulowym
- 5. krok - zagęszczenie sosu cebulowego do schabu
Jak podawać schab w sosie cebulowym?
Rozpływający się w ustach schab w sosie cebulowym doskonale smakuje z ziemniakami purèe, dowolną kaszą lub kluskami. Warto podać do niego także domowe surówki, które sprawią, że obiad stanie się kompletny.
Przepisy na pyszny schab w sosie
Poniżej znajdziecie proste przepisy na miękki soczysty schab w sosie. Przyrządzony w ten sposób schab jest daniem uniwersalnym, który sprawdzi się zawsze i będzie smakował każdemu.
- Łatwy schab duszony w sosie
- Znakomity schab w porzeczkowym sosie - pomysł na schabowe inaczej
- Delikatny schab w sosie koperkowym - rozpływający się w ustach i aromatyczny
- Schab w sosie chrzanowym. Duet smaków doskonały na weekendowy obiad
- Schab w sosie śmietanowo-grzybowym
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g schabu
- 3 szklanki bulionu
- 4 średnie cebule
- 1/2 szklanki białego wina
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić na plastry grubości 2 cm, a następnie na szerokie paski i lekko zbić. Oprószyć mięso połową soli, posypać 2 łyżkami mąki i dobrze wymieszać.
- Obrać cebulę i pokroić w piórka.
- Na patelni rozgrzać 2/3 masła, dodać mięso - tylko tyle, by kawałki nie nachodziły na siebie i smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony, aż mięso lekko się zrumieni.
- Zdjąć mięso z patelni, dodać resztę masła, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić.
- Do cebuli dodać pół łyżeczki soli, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę.
- Po trochu dolewać białe wino, po każdym dodaniu wymieszać z cebulą i smażyć, aż cebula wchłonie wino.
- Następnie zalać cebulę 3 szklankami bulionu, dodać obsmażone mięso, wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
- Pod koniec duszenia wymieszać pozostałą 1 łyżkę mąki pszennej z 2 łyżkami wodę na pastę, dodać 2 łyżki ciepłego płynu z patelni, wlać powstałą mieszankę do sosu, wymieszać energicznie i podgrzewać na małym ogniu, aż sos cebulowy zgęstnieje.