Wspaniały schab w sosie cebulowym urzeka smakiem. Ekstra danie z kilku składników

Wspaniały schab w sosie cebulowym - ekstra danie z kilku składników
Autor: Shutterstock, Shutterstock Rozpływające się w ustach mięso w aromatycznym sosie - cóż może być lepszego niż schab w sosie cebulowym?
łatwy
30 min
4

Miękki i rozpływający się w ustach schab podany w aromatycznym sosie cebulowym to pełne smaku danie, które zachwyci każdego. Idealnie sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu z rodziną i w czasie różnych świąt. Wystarczy kilka składników i niecała godzina pracy, aby poznać jego wyborny smak. Poznajcie najlepszy przepis na wyborny schab w sosie cebulowym.

Jak zrobić schab w sosie cebulowym?

Przepis na miękki schab w pysznym sosie cebulowym na białym winie nie jest trudny i wymagający. Przygotowanie jest łatwe i nie trzeba rezerwować sobie na nie kilku godzin w kuchni. Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok.

Sos, w którym dusi się mięso, jest gęsty o maślanym smaku z nutą karmelizowanej cebuli. Gdy nie chcecie używać do duszenia białego wina, sięgnijcie śmiało po dobry bulion i dodajcie do niego nieco ostu winnego, aby mięso łatwiej skruszało.

Jak więc przygotować obłędny schab w sosie cebulowym według tego sprawdzonego przepisu? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie, a efekt końcowy jest zachwycający.

  • 1. krok - pokrojenie i doprawienie schabu
  • 2. krok - podsmażenie schabu z cebulą
  • 3. krok - przygotowanie sosu cebulowego na białym winie
  • 4. krok - duszenie schabu w sosie cebulowym
  • 5. krok - zagęszczenie sosu cebulowego do schabu

Jak podawać schab w sosie cebulowym?

Rozpływający się w ustach schab w sosie cebulowym doskonale smakuje z ziemniakami purèe, dowolną kaszą lub kluskami. Warto podać do niego także domowe surówki, które sprawią, że obiad stanie się kompletny.

Przepisy na pyszny schab w sosie

Poniżej znajdziecie proste przepisy na miękki soczysty schab w sosie. Przyrządzony w ten sposób schab jest daniem uniwersalnym, który sprawdzi się zawsze i będzie smakował każdemu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g schabu
  • 3 szklanki bulionu
  • 4 średnie cebule
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić na plastry grubości 2 cm, a następnie na szerokie paski i lekko zbić. Oprószyć mięso połową soli, posypać 2 łyżkami mąki i dobrze wymieszać.
  • Obrać cebulę i pokroić w piórka.
  • Na patelni rozgrzać 2/3 masła, dodać mięso - tylko tyle, by kawałki nie nachodziły na siebie i smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony, aż mięso lekko się zrumieni.
  • Zdjąć mięso z patelni, dodać resztę masła, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić.
  • Do cebuli dodać pół łyżeczki soli, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę.
  • Po trochu dolewać białe wino, po każdym dodaniu wymieszać z cebulą i smażyć, aż cebula wchłonie wino.
  • Następnie zalać cebulę 3 szklankami bulionu, dodać obsmażone mięso, wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  • Pod koniec duszenia wymieszać pozostałą 1 łyżkę mąki pszennej z 2 łyżkami wodę na pastę, dodać 2 łyżki ciepłego płynu z patelni, wlać powstałą mieszankę do sosu, wymieszać energicznie i podgrzewać na małym ogniu, aż sos cebulowy zgęstnieje.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej