Schab w sosie chrzanowym. Duet smaków doskonały na weekendowy obiad

Schab w sosie chrzanowym. Duet smaków doskonały na weekendowy obiad
Autor: Shutterstock Schab duszony w sosie chrzanowym jest zarazem delikatny i konkrfetny w smaku
łatwy
25 min
4

Schab w sosie chrzanowym to doskonałe danie na niedzielny obiad. Robi się prawie samo, smakuje doskonale, zwłaszcza podane z ziemniaczanym puree. Pasuje do niego surówka z marchewki.

SKŁADNIKI

  • 700 g schabu
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól, pieprz
  • 700 ml bulionu
  • 2 łyżki chrzanu
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki + woda
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić na plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem. Ponakłuwać widelcem.
  • Na rozgrzanej oliwie obsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Wlać bulion dodać, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Gotować pod przykryciem aż mięso będzie kruche.
  • Po tym czasie dodać chrzan i śmietanę. Mąkę połączyć z odrobiną zimnej wody i wlać cienkim strumieniem ciągle mieszając. Chwilkę gotować, aż sos zacznie gęstnieć.  Podawać z ziemniakami puree
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej