Schab w sosie chrzanowym. Duet smaków doskonały na weekendowy obiad
2023-01-27
łatwy
25 min
4
Schab w sosie chrzanowym to doskonałe danie na niedzielny obiad. Robi się prawie samo, smakuje doskonale, zwłaszcza podane z ziemniaczanym puree. Pasuje do niego surówka z marchewki.
SKŁADNIKI
- 700 g schabu
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól, pieprz
- 700 ml bulionu
- 2 łyżki chrzanu
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka mąki + woda
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić na plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem. Ponakłuwać widelcem.
- Na rozgrzanej oliwie obsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Wlać bulion dodać, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Gotować pod przykryciem aż mięso będzie kruche.
- Po tym czasie dodać chrzan i śmietanę. Mąkę połączyć z odrobiną zimnej wody i wlać cienkim strumieniem ciągle mieszając. Chwilkę gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Podawać z ziemniakami puree
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne