Delikatny schab w sosie koperkowym - rozpływający się w ustach i aromatyczny
2023-06-06
łatwy
35 min
4
Dieta niskokaloryczna
Schab w sosie koperkowym, długo duszony, to przepyszne danie, które idealnie smakuje z młodymi ziemniakami i na przykład surówką z kapusty. Mięso jest kruche, delikatne i po prostu rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI
- ok. 700 g schabu bez kości w plastrach
- 1 łyżka oleju
- 500 ml bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia marchewka
- 1/2 cebuli
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- po 1 i 1/2 łyżeczki mąki pszennej i ziemniaczanej
- pęczek posiekanego koperku (bez grubych łodyg)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na grube plastry i rozbić. Rozgrzać olej na dużej patelni, włożyć mięso i na dużym ogniu obsmażać po 5 minut z każdej strony.
- W międzyczasie zagotować bulion w garnku. Włożyć w niego podsmażone mięso, doprawić solą i pieprzem. Zagotować, przykryć garnek, zmniejszyć ogień i dusić do kruchości mięsa (ok. godzinę).
- W połowie czasu dodać obrany ząbek czosnku, obraną i startą marchewkę oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę.
- Śmietankę zahartować sosem i rozrobić z oboma rodzajami mąki. Wlać do mięsa, wymieszać delikatnie i zagotować.
- Dodać posiekany koperek i jeszcze pogotować przez ok. 1 minutę.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne