Delikatny schab w sosie koperkowym - rozpływający się w ustach i aromatyczny

Delikatny schab w sosie koperkowym - rozpływający się w ustach i aromatyczny
Autor: Shutterstock Schab w sosie koperkowym doskonale smakuje z młodymi ziemniakami lub kopytkami
łatwy
35 min
4

Dieta niskokaloryczna

Schab w sosie koperkowym, długo duszony, to przepyszne danie, które idealnie smakuje z młodymi ziemniakami i na przykład surówką z kapusty. Mięso jest  kruche, delikatne i po  prostu rozpływa się w ustach.

SKŁADNIKI

  • ok. 700 g schabu bez kości w plastrach
  • 1 łyżka oleju
  • 500 ml bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • po 1 i 1/2 łyżeczki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • pęczek posiekanego koperku (bez grubych łodyg)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na grube plastry i rozbić. Rozgrzać olej na dużej patelni, włożyć mięso i na dużym ogniu obsmażać po 5 minut z każdej strony.
  • W międzyczasie zagotować bulion w garnku. Włożyć w niego podsmażone mięso, doprawić solą i pieprzem. Zagotować, przykryć garnek, zmniejszyć ogień i dusić do kruchości mięsa (ok. godzinę).
  • W połowie czasu dodać obrany ząbek czosnku, obraną i startą marchewkę oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  • Śmietankę zahartować sosem i rozrobić z oboma rodzajami mąki. Wlać do mięsa, wymieszać delikatnie i zagotować.
  • Dodać posiekany koperek i jeszcze pogotować przez ok. 1 minutę.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej