Delikatny schab w sosie koperkowym - rozpływający się w ustach i aromatyczny

2021-04-21
Anna Śmiałek
Delikatny schab w sosie koperkowym - rozpływający się w ustach i aromatyczny
Autor: Shutterstock Schab w sosie koperkowym doskonale smakuje z młodymi ziemniakami lub kopytkami
łatwy
35 min
4

Schab w sosie koperkowym, długo duszony, to przepyszne danie, które idealnie smakuje z młodymi ziemniakami i na przykład surówką z kapusty. Mięso  jest  kruche, delikatne i po  prostu rozpływa się w ustach.

Składniki

ok. 700 g schabu bez kości w plastrach

1 łyżka oleju

500 ml bulionu

1 ząbek czosnku

1 średnia marchewka

1/2 cebuli

1/3 szklanki śmietanki 30%

po 1 i 1/2 łyżeczki mąki pszennej i ziemniaczanej

pęczek posiekanego koperku (bez grubych łodyg)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso pokroić na grube plastry i rozbić. Rozgrzać olej na dużej patelni, włożyć mięso i na dużym ogniu obsmażać po 5 minut z każdej strony.

W międzyczasie zagotować bulion w garnku. Włożyć w niego podsmażone mięso, doprawić solą i pieprzem. Zagotować, przykryć garnek, zmniejszyć ogień i dusić do kruchości mięsa (ok. godzinę).

W połowie czasu dodać obrany ząbek czosnku, obraną i startą marchewkę oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę.

Śmietankę zahartować sosem i rozrobić z oboma rodzajami mąki. Wlać do mięsa, wymieszać delikatnie i zagotować.

Dodać posiekany koperek i jeszcze pogotować przez ok. 1 minutę.

Anna Śmiałek