Karmelizowana cebula - jak ją zrobić? Dlaczego warto dodać cukier do cebuli?
2022-07-08
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Karmelizowana cebula to super dodatek do wielu dań - mięs na ciepło i na zimno, wędlin, kanapek, jaj, serów. Słodkawa z natury cebula jest doprawiona, więc ma głęboki i zróżnicowany smak i piękny kolor. Polecamy - bo choć trzeba chwilę spędzić przy patelni, danie w gruncie rzeczy jest proste i niedrogie, za to na pewno warte czesu spędzonego przy kuchni.
SKŁADNIKI
- 500 g cebuli
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 20 g cukru trzcinowego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w plastry, rozsypać palcami na krążki. Posypać solą i przełożyć na rozgrzany olej.
- Smażyć cebulę na średnim ogniu, aż zmięknie, czyli przez około 20-30 minut, tak by zmieniła kolor, ale się nie przypaliła. Pierwotna zmiana koloru wynika z karmelizacji naturalnych cukrów w cebuli.
- Następnie przyprawić ją pieprzem, octem winnym i balsamicznym. Zmniejszyć ogień i smażyć ją jeszcze przez 5-10 minut, cały czas mieszając, aż nadmiar płynu odparuje.
- Dodać cukier i smażyć ją dalej przez 3 minuty. Gotowe!
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?