Karmelizowana cebula - jak ją zrobić? Dlaczego warto dodać cukier do cebuli?

Karmelizowana cebula - jak ją zrobić? Dlaczego warto dodać cukier do cebuli?
Autor: Shutterstock Karmelizowana cebula to fantastyczny dodatek do wielu potraw
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Karmelizowana cebula to super dodatek do wielu dań - mięs na ciepło i na zimno, wędlin, kanapek, jaj, serów. Słodkawa z natury cebula jest doprawiona, więc ma głęboki i zróżnicowany smak i piękny kolor. Polecamy - bo choć trzeba chwilę spędzić przy patelni, danie w gruncie rzeczy jest  proste i niedrogie, za to na pewno warte czesu spędzonego przy kuchni.

SKŁADNIKI

  • 500 g cebuli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 20 g cukru trzcinowego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w plastry, rozsypać palcami na krążki. Posypać solą i przełożyć na rozgrzany olej.
  • Smażyć cebulę na średnim ogniu, aż zmięknie, czyli przez około 20-30 minut, tak by zmieniła kolor, ale się nie przypaliła. Pierwotna zmiana koloru wynika z karmelizacji naturalnych cukrów w cebuli.
  • Następnie przyprawić ją pieprzem, octem winnym i balsamicznym. Zmniejszyć ogień i smażyć ją jeszcze przez 5-10 minut, cały czas mieszając, aż nadmiar płynu odparuje.
  • Dodać cukier i smażyć ją dalej przez 3 minuty. Gotowe!
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej