Bryzol z cebulką i pieczarkami: przepis na przebój PRL
Bryzol wołowy lub wieprzowy to jedno z naszych ulubionych dań. W czasach PRL było w menu każdej szanującej się restauracji, a nawet w każdej stołówce pracowniczej. Do przygotowania tej odmiany kotletów siekanych można wykorzystać nieco tańsze i tłuściejsze kawałki mięsa. Soczyste w środku, chrupiące z zewnątrz bryzole podaje się obowiązkowo z duszoną cebulą i pieczarkami. Wypróbuj przepis na bryzole już dzisiaj!
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa wołowego antrykotu lub wieprzowej karkówki
- 1 jajko
- 2 cebule
- 300 g pieczarek
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso posiekać nożem lub zemleć w maszynce na sitku o grubych oczkach.
- Do siekanego mięsa dodać jajko, sól i pieprz. Wszystko razem wyrobić na zwartą, kleistą masę.
- Z masy mięsnej uformować okrągłe płaskie kotlety, każdy obtoczyć w mące.
- Rozgrzać olej, smażyć bryzole na średnim ogniu, do zrumienia z obu stron. Zdjąć z patelni, trzymać w cieple.
- Cebulę pokroić w piórka. Dodać na patelnię. Smażyć do zeszklenia. Pod koniec cebulę posolić. Zdjąć z patelni.
- Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na rumiano.
- Bryzole podawać z duszoną cebulką i pieczarkami oraz ziemniakami puree.
Zobacz także inne doskonałe przepisy z mielonym mięsem w roli głównej:
Domowy hamburger według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Kielcach
Kotlety mielone po szwedzku, czyli Biff Lindström [WIDEO]
Kotlety mielone z piekarnika: przepis na pieczone kotlety wieprzowe
Poniżej znajdziesz galerię z innymi przepisami na dania z mięsa mielonego