Bryzol z cebulką i pieczarkami: przepis na przebój PRL

Bryzol z cebulką i pieczarkami: przepis na przebój PRL
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Bryzol wołowy lub wieprzowy to jedno z naszych ulubionych dań. W czasach PRL było w menu każdej szanującej się restauracji, a nawet w każdej stołówce pracowniczej. Do przygotowania tej odmiany kotletów siekanych można wykorzystać nieco tańsze i tłuściejsze kawałki mięsa. Soczyste w środku, chrupiące z zewnątrz bryzole podaje się obowiązkowo z duszoną cebulą i pieczarkami. Wypróbuj przepis na bryzole już dzisiaj!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso posiekać nożem lub zemleć w maszynce na sitku o grubych oczkach.
  • Do siekanego mięsa dodać jajko, sól i pieprz. Wszystko razem wyrobić na zwartą, kleistą masę.
  • Z masy mięsnej uformować okrągłe płaskie kotlety, każdy obtoczyć w mące.
  • Rozgrzać olej, smażyć bryzole na średnim ogniu, do zrumienia z obu stron. Zdjąć z patelni, trzymać w cieple.
  • Cebulę pokroić w piórka. Dodać na patelnię. Smażyć do zeszklenia. Pod koniec cebulę posolić. Zdjąć z patelni.
  • Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na rumiano.
  • Bryzole podawać z duszoną cebulką i pieczarkami oraz ziemniakami puree.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Zobacz także inne doskonałe przepisy z mielonym mięsem w roli głównej:

Domowy hamburger według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Kielcach

Kotlety mielone po szwedzku, czyli Biff Lindström [WIDEO]

Kotlety mielone z piekarnika: przepis na pieczone kotlety wieprzowe