Kotlety mielone z piekarnika: przepis na pieczone kotlety wieprzowe

Kotlety mielone z piekarnika: przepis na pieczone kotlety wieprzowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety mielone z piekarnika to nieco chudsza i na pewno zdrowsza wersja ulubionej potrawy Polaków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety mielone z piekarnika to pyszne danie obiadowe. Pieczone kotlety w niczym nie ustępują smażonym. Nie potrzeba do nich oleju do smażenia, więc są chudsze, zdrowsze i tańsze. Dodatkowo mają ten walor, że unikniesz rozprysków tłuszczu i odoru smażenia. To ważne jeśli twoja kuchnia jest połączona z pokojem dziennym. Mielone z piekarnika można przygotować w większej ilości i nadwyżki zamrozić. Przydadzą się, gdy będziesz w tak zwanym „niedoczasie”.  Pieczone kotlety domowe podawaj z sosem grzybowym i kaszą  lub z ziemniaczanym puree i zasmażanymi buraczkami. Kotlety mielone z piekarnika to świetna alternatywa dla tego klasycznego dania.

Polecamy także: Sekret idealnych kotletów mielonych - soczystych i miękkich

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki

  • 1 cebula

  • 1-2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli

  • 1 bułka namoczona w mleku lub wodzie

  • 1 jajko

  • sól i pieprz

  • bułka tarta

  • ok. 15-20 g masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

  • Zeszkloną cebulę dodać do mięsa wraz z odsączoną bułką, jajkiem i przyprawami. Dokładnie wymieszać. jeśli masa nie będzie zbyt zwarta dosypać trochę bułki tartej.

  • Z mięsnej masy uformować okrągłe kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej.

  • Kotleciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kotleciku położyć kawalątek masła.

  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z włączoną funkcją termoobiegu) przez 20 minut. Po tym czasie podwyższyć temp. do 190°C włączyć górną grzałkę i dopiekać kolejne 15-20 minut, aby skórka ładnie się zarumieniła.

Ocena: 2,6