Buraki

Badania donoszą, że sok z buraków ma doskonały wpływ na mózg, obniżając ryzyko choroby Alzheimera. Jak w przypadku innych warzyw korzeniowych, buraki stanowią magazyn cennych składników odżywczych. Warto więc jeść sałatki i surówki z burakami, gotować barszcze i chłodniki, a także zapiekać te zdrowe warzywa!

Buraki

Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię

Buraki są bardzo smaczne i doskonale nadają się na zupę, na jarzynkę i jako dodatek do przystawek. Warto pamiętać, że lepiej ich nie gotować tylko piec w całości, bo wtedy zachowujemy jak najwięcej ich cennych składników.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Cudowne buraczki z octem balsamicznym i miodem - aromatyczna jarzynka na ciepło

Buraczki z octem balsamicznym i miodem to cudowny sposób na podanie buraczków na ciepło. Lekko skarmelizowane, pełne smaku dzięki dodatkowi miodu i lekko słodkawego octu balsamicznego stanowią doskonałe uzupełnienie dań mięsnych i wegetariańskich.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na majonez buraczkowy o delikatnym smaku i pięknym wyglądzie

Majonez buraczkowy to zupełnie nowa jakość. Zrobisz go samodzielnie w 10 minut, a jak spróbujesz - będziesz go robić częściej.  Delikatniejszy w smaku niż majonez bez dodatków, o pięknym kolorze, idealnie ożywia potrawy i dodaje im smaku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę: smaczny dodatek do obiadu

Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę to rodzaj ni to gotowej sałatki, ni to jarzynki. Doskonała na zimno, pyszna na ciepło. Idealny dodatek do obiadu. Genialny wynalazek dla zapracowanej karmicielki domowej. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z buraków i pomarańczy z siemnieniem lnianym - zdrowa, efektowna i pyszna

Sałatka z buraków i pomarańczy to prawdziwy kopniak witalności, zwłaszcza jeśli wykorzystamy do jej przygotowania świeże produkty najlepszej jakości. Pięknie przybrane, efektownie podane sprawią, że nie będzie można im się oprzeć.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Obłędnie pyszne kotlety bez mięsa: jedzcie ile chcecie!

Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa ze względów zdrowotnych. Nie muszą jednak rezygnować ze swoich upodobań. Zamiast mięsa możne 2-4 razy w tygodniu podać bezmięsne kotlety z kaszy i warzyw, które smakują wybornie. Oto łatwy przepis na kotlety, które można jeść bez wyrzutów sumienia! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kremowa botwinka z dodatkiem białego barszczu

Kremowa botwinka z dodatkiem białego barszczu to wersja zupy z młodych buraczków w wersji "na bogato". Oprócz białego barszczu, który nadaje zupie wyrazistości, dodajemy do niej sporo śmietany i do tego tłustej. I to ona nadaje zupie aksamitnej konsystencji. W wersji de lux śmietankę przed dodaniem do zupy można ubić.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gruzińskie mchali z buraków: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Gruzja pachnie kolendrą, chmeli-suneli i solą ze Svanetii. Tam się nie JE, lecz BIESIADUJE, a to istotna różnica. Trzeba wysłuchać długiego toastu tamady i dopiero po nim można wychylić róg czerwonego wina. Ale i bez tego z Gruzinami szybko się nawiązuje przyjaźń i od razu rozmawia się na tematy istotne, a nie o pogodzie. Gruzja to też kraj geograficznych kontrastów: wysoki Kaukaz i łagodna dolina Kachetii, górskie potoki i stołeczna rzeka Mtkwari, dla niewprawionych w gruzińskiej wymowie – „Kura”. Wszyscy słyszeli o słynnych pierożkach chinkali i słynnych gruzińskich szaszłykach, ale czy wiemy, jak smakuje gruziński „Snickers” i jak przyrządzić przekąski pod nazwą mchali (pkhali)? To pierwsze kupujemy na świetnych gruzińskich bazarach, które bez trudu znajdziemy w każdym mieście, a to drugie... Oto przepis na mchali z buraków:

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fantastyczne pierogi z botwinką: wiosenny przepis na lekkie danie [GALERIA ZDJĘĆ]

Botwinka pojawia się na straganach już na początku wiosny. Co można z niej zrobić oprócz pysznej zupy? Pierogi z botwinką to super pomysł na wiosenne lekkie danie. Wykorzystaj botwinkę w oryginalny sposób.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapuściany coleslaw z marchewką i burakiem

Kapuściany coleslaw z marchewką i surowym burakiem oraz korniszonem to soczysta i pełna smaku surówka. Nie bójcie się eksperymentować i mieszajcie młodą kapustę z różnymi warzywami i sosami. Cieszcie się ich świeżością i chrupkością!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 21