Buraki

Badania donoszą, że sok z buraków ma doskonały wpływ na mózg, obniżając ryzyko choroby Alzheimera. Jak w przypadku innych warzyw korzeniowych, buraki stanowią magazyn cennych składników odżywczych. Warto więc jeść sałatki i surówki z burakami, gotować barszcze i chłodniki, a także zapiekać te zdrowe warzywa!

Buraki

Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę: smaczny dodatek do obiadu

Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę to rodzaj ni to gotowej sałatki, ni to jarzynki. Doskonała na zimno, pyszna na ciepło. Idealny dodatek do obiadu. Genialny wynalazek dla zapracowanej karmicielki domowej. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z buraków i pomarańczy z siemnieniem lnianym - zdrowa, efektowna i pyszna

Sałatka z buraków i pomarańczy to prawdziwy kopniak witalności, zwłaszcza jeśli wykorzystamy do jej przygotowania świeże produkty najlepszej jakości. Pięknie przybrane, efektownie podane sprawią, że nie będzie można im się oprzeć.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Obłędnie pyszne kotlety bez mięsa: jedzcie ile chcecie!

Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa ze względów zdrowotnych. Nie muszą jednak rezygnować ze swoich upodobań. Zamiast mięsa możne 2-4 razy w tygodniu podać bezmięsne kotlety z kaszy i warzyw, które smakują wybornie. Oto łatwy przepis na kotlety, które można jeść bez wyrzutów sumienia! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kremowa botwinka z dodatkiem białego barszczu

Kremowa botwinka z dodatkiem białego barszczu to wersja zupy z młodych buraczków w wersji "na bogato". Oprócz białego barszczu, który nadaje zupie wyrazistości, dodajemy do niej sporo śmietany i do tego tłustej. I to ona nadaje zupie aksamitnej konsystencji. W wersji de lux śmietankę przed dodaniem do zupy można ubić.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gruzińskie mchali z buraków: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Gruzja pachnie kolendrą, chmeli-suneli i solą ze Svanetii. Tam się nie JE, lecz BIESIADUJE, a to istotna różnica. Trzeba wysłuchać długiego toastu tamady i dopiero po nim można wychylić róg czerwonego wina. Ale i bez tego z Gruzinami szybko się nawiązuje przyjaźń i od razu rozmawia się na tematy istotne, a nie o pogodzie. Gruzja to też kraj geograficznych kontrastów: wysoki Kaukaz i łagodna dolina Kachetii, górskie potoki i stołeczna rzeka Mtkwari, dla niewprawionych w gruzińskiej wymowie – „Kura”. Wszyscy słyszeli o słynnych pierożkach chinkali i słynnych gruzińskich szaszłykach, ale czy wiemy, jak smakuje gruziński „Snickers” i jak przyrządzić przekąski pod nazwą mchali (pkhali)? To pierwsze kupujemy na świetnych gruzińskich bazarach, które bez trudu znajdziemy w każdym mieście, a to drugie... Oto przepis na mchali z buraków:

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fantastyczne pierogi z botwinką: wiosenny przepis na lekkie danie [GALERIA ZDJĘĆ]

Botwinka pojawia się na straganach już na początku wiosny. Co można z niej zrobić oprócz pysznej zupy? Pierogi z botwinką to super pomysł na wiosenne lekkie danie. Wykorzystaj botwinkę w oryginalny sposób.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapuściany coleslaw z marchewką i burakiem

Kapuściany coleslaw z marchewką i surowym burakiem oraz korniszonem to soczysta i pełna smaku surówka. Nie bójcie się eksperymentować i mieszajcie młodą kapustę z różnymi warzywami i sosami. Cieszcie się ich świeżością i chrupkością!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Botwinka z ziemniakami i jajkiem: pyszna zupa bez mięsa

Botwinka z ziemniakami i jajkiem to pyszna zupa sezonowa. Można ją przygotować tylko wiosną i latem, gdy dostępne są młode buraki z nacią. Bogata w wartości odżywcze zupa ukoi nasze żołądki i dusze. Dodatek naturalnego zakwasu buraczanego i śmietany dostarczą naszemu układowi pokarmowemu pożytecznej flory bakteryjnej, o czym więcej piszę pod przepisem. Zapraszam do wypróbowania przepisu na odżywczą zupę. Jest botwinka, jest życie! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Duszona botwinka: zdrowa i pyszna jarzynka na ciepło z liści buraka

Duszona botwinka, a właściwie duszone liście młodych buraków, to zdrowa i pyszna jarzynka na ciepło. Smak buraczanych liści jest porównywalny z kapustą i szpinakiem. gotowanie, gotowanie na parze lub smażenie zieleni niweluje gorzki smak, ale nie pozbawia botwiny właściwości odżywczych. Zamiast wyrzucać, zjedz ze smakiem. Zapraszamy do wypróbowania pysznego przepisu na duszoną botwinkę, idealną jarzynkę do dań mięsnych i bezmięsnych!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Buraki nadziewane koperkowym farszem

Buraki nadziewane farszem z ziarna orkiszu sera i koperku to pyszna i bardzo efektowna przekąska lub bezmięsne danie obiadowe. Smaczny, zdrowy i ciekawy przepis na podanie buraków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 21