Wystarczy polać tym sosem, by nasza surówka z buraczków zmieniła oblicze. Smakuje fenomenalnie

Wystarczy polać tym sosem, by nasza surówka z buraczków zmieniła oblicze. Smakuje fenomenalnie
Autor: Shutterstock.com Wystarczy polać tym sosem, by nasza surówka z buraczków zmieniła oblicze. Smakuje fenomenalnie
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Buraczki do obiadu to jeden z najpopularniejszych dodatków. Zazwyczaj przyrządza się je na zimno z dodatkiem cebuli, czasami jabłek i przypraw. Jest jednak jeszcze jeden sposób, który może okazać się najciekawszym. Wystarczy dodać jeden składnik do surówki.

Łatwa sałatka z buraków. Szybko, prosto i pysznie

Sałatka z buraków i kiszonych ogórków jest świetnym pomysłem jako dodatek do obiadu. Świetnie będą się komponować zarówno z mięsem mielonym, jak i ze schabowymi. Jej przygotowanie nie różni się bardzo od zwykłych buraczków, które przygotowywały nam nasze babcie.

Jeśli chodzi o zmiany, to w tej surówce dodajemy do buraczków ogórki kiszone. Stanowią one idealne kwaskowe przełamanie dla słodyczy, jaką nam dają buraki. Ta sałatka jest nie tylko uniwersalna i pyszna, ale również zdrowa.

Kluczowy jest jednak tutaj sos, który łączy świetnie ze sobą wszystkie te składniki. Dlatego nie ma na co czekać.

Dlaczego warto jeść taką sałatkę? Dobra dla zdrowia

Buraki bowiem wspierają funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz pracę wątroby. Wpływają również korzystnie na funkcjonowanie układu immunologicznego. Wszystko dlatego, że mają np. betalainy nadające burakom fioletową barwę, saponiny, związki fenolowe oraz witaminy o właściwościach antyoksydacyjnych.

Taka sałatka idealnie więc sprawdzi się do obiadu, jako coś odrobinę innego. Można ją również jeść jako po prostu zdrową sałatkę np. na drugie śniadanie. Przygotujemy ją w zaledwie kilka chwil, a z pewnością nie będziemy tego żałować.

SKŁADNIKI

  • 3 buraki
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 2 cebule 
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki gotujemy do miękkości.
  • Kiedy ostygną obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Ta tarce ścieramy również ogórki i jabłko.
  • Cebulę drobno kroimy.
  • W miseczce mieszamy oliwę, syrop klonowy i sok z cytryny.
  • Sosem polewamy naszą surówkę.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Całość dokładnie mieszamy.
Zasmażane buraczki: najlepszy przepis na jarzynkę na ciepło
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej