Wątróbka smażona: przepis na idealną wątróbkę. Jak smażyć wątróbkę?
Wątróbka smażona ma swoich zagorzałych wielbicieli i tyle samo przeciwników. Dobrze usmażona wątroba wieprzowa lub wątróbki drobiowe to prawdziwy rarytas. Do tego wątróbka jest tanim źródłem substancji odżywczych niezbędnych ludzkiemu organizmowi. Jak usmażyć wątróbkę? To proste, wystarczy przestrzegać kilku zasad.
Spis treści
Wątróbka lub wątroba to proste danie, które można przygotować w kwadrans. Wątróbka jest dobrym źródłem taniego białka.
Polecamy: Wątroba, wątróbka - właściwości prozdrowotne, wartość odżywcza, przydatność kulinarna podrobów
Do tego zawiera dużo żelaza, które jest niezbędne dzieciom, kobietom w ciąży, rekonwalescentom po zabiegach operacyjnych oraz seniorom. Warto częściej sięgać po ten nieskomplikowany produkt i cieszyć jego smakiem przy rodzinnym stole.
Polecamy także: Żelazo w pożywieniu - najlepsze źródła żelaza
Jak smażyć wątróbkę?
Oto kilka rad, które pozwolą cieszyć się idealnym smakiem wątróbki.
Wątróbkę należy oczyścić z błon i żyłek. Wątrobę wieprzową pokroić na plastry grubości palca. Plastry można pokroić na kawałki, ale nie jest to konieczne. Wątróbki drobiowe przekroić na pół.
Wątróbkę należy opłukać z krwi. Najlepiej pod bieżącą wodą.
Wątróbkę należy wytrzeć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
Oprószyć mąka, nadmiar mąki strzepnąć. Można popieprzyć. Solić dopiero na końcu smażenia.
Wątróbkę smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Wątróbkę smażmy bez zbędnego przewracania. Najlepiej smażyć wątróbkę z jednej strony do momentu przyrumienienia, a później przewrócić na drugą.
Z jednej strony smażymy wątróbkę na średnim ogniu przez około 3 minuty, jeśli chcemy mieć wątróbkę krwistą lub 5 minut dla pełnego wysmażenia. W sumie wątróbka powinna być gotowa po około 6-10 minutach.
Podczas smażenia nie należy nakłuwać wątróbki. Najlepiej przewracać ją szpatułką. Z nakłutej wątróbki wypłynie płyn, który w zetknięciu z gorącym tłuszczem będzie pryskał i parzył.
Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy:
Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą
Wątróbka smażona z rodzynkami i piwem
Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie
Więcej przepisów z podrobami w roli głównej
Rzeźnicy podroby nazywają „piątą ćwiartką tuszy” i mają w tym wiele racji. Nie tylko wątroba, ale także grasica, płuca, ozór i inne organy są bogate w łatwo przyswajalne białko i związki niezbędne organizmowi.
Spróbuj także:
Móżdżek wieprzowy po polsku: przepis na smażone podroby wieprzowe
Smażona grasica na caponacie: przepis na danie kuchni włoskiej
Zobacz naszą galerię i dowiedz się, jak zrobić super smaczne wątróbki