Wątróbka lub wątroba to proste danie, które można przygotować w kwadrans. Wątróbka jest dobrym źródłem taniego białka.
Polecamy: Wątroba, wątróbka - właściwości prozdrowotne, wartość odżywcza, przydatność kulinarna podrobów
Do tego zawiera dużo żelaza, które jest niezbędne dzieciom, kobietom w ciąży, rekonwalescentom po zabiegach operacyjnych oraz seniorom. Warto częściej sięgać po ten nieskomplikowany produkt i cieszyć jego smakiem przy rodzinnym stole.
Polecamy także: Żelazo w pożywieniu - najlepsze źródła żelaza
Jak smażyć wątróbkę?
Oto kilka rad, które pozwolą cieszyć się idealnym smakiem wątróbki.
Wątróbkę należy oczyścić z błon i żyłek. Wątrobę wieprzową pokroić na plastry grubości palca. Plastry można pokroić na kawałki, ale nie jest to konieczne. Wątróbki drobiowe przekroić na pół.
Wątróbkę należy opłukać z krwi. Najlepiej pod bieżącą wodą.
Wątróbkę należy wytrzeć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
Oprószyć mąka, nadmiar mąki strzepnąć. Można popieprzyć. Solić dopiero na końcu smażenia.
Wątróbkę smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Wątróbkę smażmy bez zbędnego przewracania. Najlepiej smażyć wątróbkę z jednej strony do momentu przyrumienienia, a później przewrócić na drugą.
Z jednej strony smażymy wątróbkę na średnim ogniu przez około 3 minuty, jeśli chcemy mieć wątróbkę krwistą lub 5 minut dla pełnego wysmażenia. W sumie wątróbka powinna być gotowa po około 6-10 minutach.
Podczas smażenia nie należy nakłuwać wątróbki. Najlepiej przewracać ją szpatułką. Z nakłutej wątróbki wypłynie płyn, który w zetknięciu z gorącym tłuszczem będzie pryskał i parzył.
Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy:
Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą
Wątróbka smażona z rodzynkami i piwem
Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie
Więcej przepisów z podrobami w roli głównej
Rzeźnicy podroby nazywają „piątą ćwiartką tuszy” i mają w tym wiele racji. Nie tylko wątroba, ale także grasica, płuca, ozór i inne organy są bogate w łatwo przyswajalne białko i związki niezbędne organizmowi.
Spróbuj także:
Móżdżek wieprzowy po polsku: przepis na smażone podroby wieprzowe
Smażona grasica na caponacie: przepis na danie kuchni włoskiej
Zobacz naszą galerię i dowiedz się, jak zrobić super smaczne wątróbki