Idealna alternatywa dla klasycznego ketchupu. Prosto przygotuj taki z buraka

Idealna alternatywa dla klasycznego ketchupu. Prosto przygotuj taki z buraka
Autor: Shutterstock.com Idealna alternatywa dla klasycznego ketchupu. Prosto przygotuj taki z buraka
łatwy
5 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ketchup to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych sosów. Dodajemy go do frytek, hot dogów i wielu innych dań. A co jeśli powiemy wam, że w możecie w domu przygotować zdrową i pyszną alternatywę dla klasycznego ketchupu? Ten przepis może podbić serca.

Nie kupuj, a zrób. Ketchup z buraka to prawdziwy hit

Ketchup z buraka to prawdziwy hit każdego spotkania ze znajomymi. To idealny zamiennik dla klasycznego ketchupu, którego smak nas zachwyci. Ma nie tylko piękny kolor, ale również głębie smaku, która idealnie pasuje do wielu potraw.

Ketchup z buraka to zdrowszy wybór od ketchupu, który możemy kupić w sklepie. Nie jest robiony z przetworzonych warzyw i dużej ilości cukrów. Zamiast tego mamy naturalnie słodkie buraki, zdrowe tłuszcze i przyjemne przyprawy.

Ostry, łagodny czy z pomarańczą? Różne warianty smakowe

Oczywiście, możemy nieco zaszaleć jeśli chodzi o smaki naszego ketchupu. Wystarczy dodać kawałek świeżej papryczki, chili w proszku czy płatki chili, by nasz łagodny ketchup z buraka dawał nam przyjemnego kopa podczas jedzenia.

Ciekawą kombinacją smaków może być również dodanie przypraw korzennych czy odrobiny pomarańczy, która jeszcze bardziej podbije smak naszego ketchupu - ogranicza nas tylko wyobraźnia i nasze upodobania kulinarne.

Tak przygotowany ketchup możemy przechowywać w lodówce nawet do 10 dni. Jeśli jednak chcemy trzymać go dłużej, wystarczy go spasteryzować. O tym jak to zrobić pisaliśmy w tym artykule.

SKŁADNIKI

  • 3 średnie buraki
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1–2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2–4 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki zawijamy w folię i pieczemy w 200 stopniach przez około 55 minut.
  • Kiedy będą miękkie odstawiamy do ostygnięcia.
  • Na patelni szklimy posiekaną cebulę oraz czosnek.
  • Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Razem z czosnkiem, cebulą i resztą składników, wrzucamy nasze buraki do blendera.
  • Całość blendujemy na gładką masę.
  • Doprawiamy do smaku.
Beszamel - Buraki
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej