Barszcz ukraiński Magdy Gessler. Sekret smaku tkwi w szczegółach

barszcz ukraiński Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Barszcz ukraiński Magdy Gessler to pyszna zupa z warzywami i mięsem.
łatwy
90 min
6

Dieta bezglutenowa

Barszcz ukraiński to znana i lubiana zupa warzywna z dodatkiem mięsa. Ugotowany według przepisu Magdy Gessler ma wyjątkowy kolor, smak i aromat. Poznajcie przepis na pyszny barszcz ukraiński i zobaczcie, jak gotuje go Magda Gessler.

Jakie są składniki na barszcz ukraiński?

Lista składników, które potrzebne są do ugotowania pysznego barszczu ukraińskiego według przepisu Magdy Gessler, obfituje w warzywa i mięso. Smak zupy podbijają odpowiednio dobrane przyprawy, suszone grzyby, sok z cytryny, przecier pomidorowy, zakwas buraczany oraz cukier. Magda Gessler poleca, aby po ugotowaniu zupę zabielić śmietaną. Nutę świeżości nada posiekany koperek.

Jakie warzywa daje się do barszczu ukraińskiego?

Barszcz ukraiński Magdy Gessler to mnóstwo zdrowych i kolorowych warzyw. Miseczka tej pysznej zupy to nie tylko obłędny smak, ale spora dawka witamin i mikroelementów. Magda Gessler gotuje barszcz ukraiński z takich warzyw jak:

Jak zrobić barszcz ukraiński Magdy Gessler?

Ugotowanie dużego garnka smakowitego barszczu ukraińskiego nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest zalanie wodą fasoli i odstawienie jej na noc, a następnego dnia trzeba ją jeszcze ugotować. Do garnka wkłada się mięso wołowe, suszone grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Zalane wodą składniki gotuje się godzinę, a następnie dodaje się wszystkie warzywa. Po 10 minutach należy wyjąć mięso, drobno je pokroić i z powrotem włożyć do garnka. Dodaje się także fasolę, przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, kwas z buraków i sok z cytryny. Po kilku minutach barszcz ukraiński zabiela się śmietaną i dodaje koperek. Na koniec trzeba jeszcze doprawić zupę solą, pieprzem i cukrem.

SKŁADNIKI

  • 200 g mięsa wołowego
  • 200 g białej fasoli
  • 1/4 główki kapusty
  • 6 ziemniaków
  • 5 buraków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 suszone grzyby
  • 4-8 łyżek zakwasu z buraków
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • koperek
  • śmietana
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić.
  • Do garnka włożyć mięso, grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Wlać zimną wodę i gotować godzinę.
  • Marchewki, buraki i pietruszki obrać i zetrzeć na tarce. Por pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Warzywa włożyć do garnka z zupą i gotować 10 minut.
  • Z zupy wyjąć mięso i pokroić je na drobne kawałki. Włożyć z powrotem do garnka.
  • Dodać fasolę, przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, kwas z buraków i sok z cytryny. Wymieszać.
  • Wsypać koperek i zabielić zupę śmietaną. Dokładnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem i cukrem.
  • Podawać z połówkami jajka na twardo.
Baszamel zakwas na barszcz czerwony
Anna Szulc-Górska
więcej