Pokrojone warzywa zalewam sosem i wstawiam do piekarnika. Ta boska zapiekanka to pomysł na wege obiad
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z buraków i ziemniaków? Odpowiedź na to pytanie kryje się w tym prostym przepisie. Znakomita zapiekanka z buraków i ziemniaków to pomysł na wegetariański obiad, który urzeknie smakiem i aromatem. Danie jest sycące i świetnie sprawdza się w chłodnie dni. Oto łatwy przepis na wyśmienitą zapiekankę z buraków i ziemniaków w wersji wege.
Zapiekanka z buraków i ziemniaków – składniki
Pełna smaku i aromatu wege zapiekanka składa się z prostych produktów. Na liście składników znalazły się łatwo dostępne artykuły spożywcze, które można kupić przez cały rok. Warzywa, które w tym przepisie grają główną rolę, cenione są nie tylko za smak i wszechstronne zastosowanie. Wyróżniają się wysoką zawartością witamin, minerałów i substancji odżywczych.
Co jest więc potrzebne, aby przyrządzić tę wyborną zapiekankę na wege obiad dla całej rodziny? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- warzywa – ziemniaki, buraki, bataty, pietruszka
- składniki do sosu – śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc., czosnek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, tymianek
- dodatki – masło, ser żółty
Jak zrobić zapiekankę z ziemniakami i burakami?
Wegetariański przepis na pełną smaku i aromatu zapiekankę z dodatkiem buraków i ziemniaków jest łatwy. Czynności nie się skomplikowane, a z tym przepisem danie uda się każdemu. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu, ale warto pamiętać, że pieczenie trwa około 50 minut.
Jak więc zrobić ziemniaki zapiekane z burakami i innymi warzywami? To prosty przepis na wyborny obiad bez mięsa dla całej rodziny. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a potrawa wyjdzie za pierwszym razem.
- 1. krok – pokrojenie warzyw i przełożenie ich do formy do zapiekania
- 2. krok – przygotowanie sosu i zalanie nim warzyw
- 3. krok – pieczenie zapiekanki pod przykryciem w piekarniku
- 4. krok – posypanie zapiekanki serem i dopieczenie bez przykrycia
Jak upiec zapiekankę z buraków i ziemniaków?
To pyszne i idealne na rodzinny obiad danie bez mięsa piecze się w piekarniku. Przed wstawieniem zapiekanki do nagrzanego piekarnika formę należy przykryć folią aluminiową. Potrawę piecze się w ten sposób w temperaturze 200 stopni C przez pół godziny. Następnie zdejmuje się folię aluminiową, wierzch posypuje się startym żółtym serem i dopieka zapiekankę z buraków i ziemniaków jeszcze około 20 minut. W tym czasie warzywa staną się miękkie, a ser się roztopi i przyjemnie zarumieni.
SKŁADNIKI
- 2 bataty
- 2 ziemniaki
- 2 buraki
- 2 pietruszki
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 g startego sera żółtego typu Cheddar
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bataty, ziemniaki, buraki i pietruszki obrać. Pokroić w plasterki i ułożyć warstwami w formie do zapiekania wysmarowanej masłem.
- Przygotować sos. Śmietankę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać i zalać nią warzywa.
- Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 30 minut.
- Zdjąć folię aluminiową. Wierzch posypać startym żółtym serem i zapiekać około 20 minut, aż ser się roztopi i zacznie lekko rumienić.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.