Pokrojone warzywa zalewam sosem i wstawiam do piekarnika. Ta boska zapiekanka to pomysł na wege obiad

zapiekanka z buraków i ziemniaków
Autor: Shutterstock Znakomitą zapiekankę zrobisz z buraków i ziemniaków. Rodzina będzie zachwycona tym wegetariańskim obiadem.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z buraków i ziemniaków? Odpowiedź na to pytanie kryje się w tym prostym przepisie. Znakomita zapiekanka z buraków i ziemniaków to pomysł na wegetariański obiad, który urzeknie smakiem i aromatem. Danie jest sycące i świetnie sprawdza się w chłodnie dni. Oto łatwy przepis na wyśmienitą zapiekankę z buraków i ziemniaków w wersji wege.

Zapiekanka z buraków i ziemniaków – składniki

Pełna smaku i aromatu wege zapiekanka składa się z prostych produktów. Na liście składników znalazły się łatwo dostępne artykuły spożywcze, które można kupić przez cały rok. Warzywa, które w tym przepisie grają główną rolę, cenione są nie tylko za smak i wszechstronne zastosowanie. Wyróżniają się wysoką zawartością witamin, minerałów i substancji odżywczych.

Co jest więc potrzebne, aby przyrządzić tę wyborną zapiekankę na wege obiad dla całej rodziny? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • warzywa – ziemniaki, buraki, bataty, pietruszka
  • składniki do sosu – śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc., czosnek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, tymianek
  • dodatki – masło, ser żółty

Jak zrobić zapiekankę z ziemniakami i burakami?

Wegetariański przepis na pełną smaku i aromatu zapiekankę z dodatkiem buraków i ziemniaków jest łatwy. Czynności nie się skomplikowane, a z tym przepisem danie uda się każdemu. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu, ale warto pamiętać, że pieczenie trwa około 50 minut.

Jak więc zrobić ziemniaki zapiekane z burakami i innymi warzywami? To prosty przepis na wyborny obiad bez mięsa dla całej rodziny. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a potrawa wyjdzie za pierwszym razem.

  • 1. krok – pokrojenie warzyw i przełożenie ich do formy do zapiekania
  • 2. krok – przygotowanie sosu i zalanie nim warzyw
  • 3. krok – pieczenie zapiekanki pod przykryciem w piekarniku
  • 4. krok – posypanie zapiekanki serem i dopieczenie bez przykrycia

Jak upiec zapiekankę z buraków i ziemniaków?

To pyszne i idealne na rodzinny obiad danie bez mięsa piecze się w piekarniku. Przed wstawieniem zapiekanki do nagrzanego piekarnika formę należy przykryć folią aluminiową. Potrawę piecze się w ten sposób w temperaturze 200 stopni C przez pół godziny. Następnie zdejmuje się folię aluminiową, wierzch posypuje się startym żółtym serem i dopieka zapiekankę z buraków i ziemniaków jeszcze około 20 minut. W tym czasie warzywa staną się miękkie, a ser się roztopi i przyjemnie zarumieni.

SKŁADNIKI

  • 2 bataty
  • 2 ziemniaki
  • 2 buraki
  • 2 pietruszki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g startego sera żółtego typu Cheddar
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bataty, ziemniaki, buraki i pietruszki obrać. Pokroić w plasterki i ułożyć warstwami w formie do zapiekania wysmarowanej masłem.
  • Przygotować sos. Śmietankę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać i zalać nią warzywa.
  • Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 30 minut.
  • Zdjąć folię aluminiową. Wierzch posypać startym żółtym serem i zapiekać około 20 minut, aż ser się roztopi i zacznie lekko rumienić.
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej