Jak zrobić zakwas z buraków, żeby nie pleśniał? Kluczowa jest jedna czynność

jak zrobić zakwas z buraków, żeby nie pleśniał
Autor: Shutterstock Zakwas z buraków nie spleśnieje, jeżeli zastosujesz ten prosty patent.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zakwas z buraków to zdrowy napój, który jest bogaty w wiele prozdrowotnych składników. To również składnik wigilijnego barszczu czerwonego, który obowiązkowo powinien pojawić się na świątecznym stole. Przygotowanie zakwasu buraczanego nie jest trudne, ale nie zawsze się udaje. Co zrobić, aby zakwas z buraków nie spleśniał?

Co zrobić, aby zakwas nie spleśniał?

Zakwas z buraków to bogactwo smaku i wartościowych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie całego organizmu. Jednak zakwas przygotowany według najlepszego przepisu może się nie udać. Dlatego warto wykorzystać prosty i tani patent, dzięki któremu zakwas z buraków nie spleśnieje.

Potrzebna jest zwykła gaza, którą można kupić w każdej aptece. Wystarczy przerobić ją na nieduże woreczki i włożyć do nich buraki oraz przyprawy. Każdy woreczek należy związać nitką lub sznurkiem spożywczym. Tak przygotowane buraki i przyprawy wkłada się do słoików i zalewa solanką. Dzięki temu prostemu trikowi wszystkie składniki zakwasu przez cały czas będą zanurzone w wodzie z solą. Nie wydostaną się na powierzchnię, co zapobiega powstawaniu pleśni.

Jak zrobić zakwas z buraków, żeby nie pleśniał?

Przygotowanie pysznego i aromatycznego zakwasu z buraków nie jest skomplikowane, ale trzeba zrobić to w odpowiedni sposób. Dzięki jednej prostej czynności z gazą i sznurkiem zakwas uda się już za pierwszym razem. Metoda ta sprawi, że na jego powierzchni nie powstanie pleśni.

Jak więc przygotować smaczny i zdrowy zakwas, aby uniknąć pleśni? Przepis na domowy zakwas z buraków do picia i do barszczu czerwonego nie jest trudny. Przyda się duży, czysty i osuszony słoik lub kilka mniejszych, gaza i sznurek spożywczy lub nitka.

  • 1. krok – przygotowanie solanki
  • 2. krok – obranie i pokrojenie buraków
  • 3. krok – przygotowanie woreczków z gazy
  • 4. krok – zapakowanie do woreczków buraków i przypraw
  • 5. krok – przełożenie woreczków z burakami do słoików i zalanie solanką
  • 6. krok – odstawienie zakwasu w chłodne i ciemne miejsce na tydzień

Do czego wykorzystać zakwas z buraków?

Domowy zakwas z buraków to zdrowy napój, który bogaty jest w antyoksydanty. To związki zwalczające wolne rodniki, które odpowiadają za wiele chorób i starzenie się organizmu. Zakwas buraczany stanowi skarbnica witamin z grupy B, A, E, K, C, kwasu foliowego oraz takich minerałów jak żelazo, potas, wapń, magnez, cynk i mangan. Zakwas z buraków można pić codziennie na czczo lub tuż przed posiłkiem lub wykorzystać jako składnik warzywnych soków i koktajli.

Zakwas z buraków to także jeden ze składników czerwonego barszczu, który jest jedną z obowiązkowych potraw na wigilię i święta Bożego Narodzenia. Buraki z zakwasu można wykorzystać jako składnik surówek lub sałatek czy przyrządzić z nich oryginalne przekąski.

SKŁADNIKI

  • 2 l wody
  • 1 kg buraków
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować solankę. Do wody wsypać sól i mieszać, aż się rozpuści.
  • Obrane i umyte buraki pokroić na mniejsze kawałki.
  • Z gazy przygotować woreczki. Włożyć do nich kawałki buraków, obrane ząbki czosnku, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liście laurowe. Związać sznurkiem lub nitką.
  • Woreczki włożyć do słoików i wlać solankę.
  • Słoik przykryć czystą ściereczką lub lekko zakręcić pokrywką. Dzięki temu powstające w procesie fermentacji gazy będą miały swobodne ujście.
  • Słoik odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce.
  • Po 7 dniach wyjąć woreczki z burakami i przyprawami, a zakwas przelać do butelek. Przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
  • Wykorzystać jako składnik barszczu czerwonego na wigilię lub pić jako zdrowe uzupełnienie diety.
Beszamel - Buraki
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej