Kremową zupę z buraków podkręcam tymi nasionami. Jest pyszna i wspiera odchudzanie

zupa z buraków i kozieradki
Autor: Shutterstock Jest pyszna, aromatyczna i hamuje apetyt. Kremowa zupa z buraków tymi nasionami to fit hit.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Miseczka pysznej kremowej zupy z buraków z dodatkiem nasion kozieradki to świetny pomysł na dietetyczny obiad. Jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale zawiera sporą porcję witamin i minerałów, a do tego pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Poznajcie prosty przepis na zupę krem z buraków, której smak podkręca aromatyczna kozieradka.

Kremowa zupa z buraków i kozieradki – bogactwo smaku i zdrowia

Pyszna kremowa zupa buraczana składa się z produktów, które wykazują prozdrowotne działanie. Zawierają mnóstwo substancji odżywczych, witamin i minerałów. Polecane są także podczas diety odchudzającej. Wszystkie niezbędne składniki, które znalazły się na liście, są łatwo dostępne. Można je kupić bez względu na porę roku.

Sekretem smaku i odchudzających właściwości tej znakomitej zupy buraczanej jest dodatek nasion kozieradki. Ta roślina zielna, zwana też bożą trawką, znana i ceniona była już w czasach starożytnych i do dziś wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Pozytywnie wpływa na trawienie, obniża poziom cholesterolu i glukozy. Przyspiesza przemianę materii, a dzięki zawartości błonnika kozieradka daje uczucie sytości. Zmniejsza więc apetyt i uczucie głodu. Nasiona kozieradki idealnie sprawdzają się w potrawach mięsnych, sałatkach, sosach, ziołowych herbatkach i są rewelacyjnym dodatkiem do zup.

Jak zrobić kremową zupę z buraków i kozieradki?

Przepis na pyszną i aromatyczną zupę z buraków i kozieradki nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Zupa jest gotowa do jedzenie po około pół godzinie. To kremowa zupa, więc po ugotowaniu należy zmiksować ją na gładko.

Wyborna zupa buraczana podkręcona nasionami kozieradki smakuje zawsze i każdemu. Jest sycąca, rozgrzewa i zachwyci nawet najwybredniejszych. Jak więc ją ugotować?

  • 1. krok – podsmażenie cebuli z nasionami kozieradki
  • 2. krok – wlanie bulionu i dodanie buraków oraz pozostałych warzyw i przypraw
  • 3. krok – zmiksowanie zupy z buraków na gładki krem

Z czym podawać zupę z buraków i kozieradki?

Pełna smaku zupa ugotowana z buraków z dodatkiem nasion kozieradki to pomysł na lekki i jednocześnie sycący obiad. Sprawdzi się na diecie odchudzającej i przypadnie do gustu fanom zdrowego odżywiania. Miseczki z kremową zupą buraczaną podkręconą bożą trawką można podać z kleksem naturalnego jogurtu. Sprawdzą się też posiekane świeże zioła jak natka pietruszki, koperek czy bazylia. Zupę z buraków i kozieradki można wzbogacić prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 4 buraki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka nasion kozieradki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Wsypać nasiona kozieradki i smażyć, aż staną się aromatyczne.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Cały czas mieszać.
  • Wlać bulion warzywny i zagotować.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, buraki i gruszkę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut.
  • Wlać sok z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Zupę zmiksować na gładki krem.
  • Podawać z kleksem z jogurtu posypaną świeżymi ziołami.
Beszamel - Buraki
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej