Kremową zupę z buraków podkręcam tymi nasionami. Jest pyszna i wspiera odchudzanie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Miseczka pysznej kremowej zupy z buraków z dodatkiem nasion kozieradki to świetny pomysł na dietetyczny obiad. Jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale zawiera sporą porcję witamin i minerałów, a do tego pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Poznajcie prosty przepis na zupę krem z buraków, której smak podkręca aromatyczna kozieradka.
Kremowa zupa z buraków i kozieradki – bogactwo smaku i zdrowia
Pyszna kremowa zupa buraczana składa się z produktów, które wykazują prozdrowotne działanie. Zawierają mnóstwo substancji odżywczych, witamin i minerałów. Polecane są także podczas diety odchudzającej. Wszystkie niezbędne składniki, które znalazły się na liście, są łatwo dostępne. Można je kupić bez względu na porę roku.
Sekretem smaku i odchudzających właściwości tej znakomitej zupy buraczanej jest dodatek nasion kozieradki. Ta roślina zielna, zwana też bożą trawką, znana i ceniona była już w czasach starożytnych i do dziś wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Pozytywnie wpływa na trawienie, obniża poziom cholesterolu i glukozy. Przyspiesza przemianę materii, a dzięki zawartości błonnika kozieradka daje uczucie sytości. Zmniejsza więc apetyt i uczucie głodu. Nasiona kozieradki idealnie sprawdzają się w potrawach mięsnych, sałatkach, sosach, ziołowych herbatkach i są rewelacyjnym dodatkiem do zup.
Jak zrobić kremową zupę z buraków i kozieradki?
Przepis na pyszną i aromatyczną zupę z buraków i kozieradki nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Zupa jest gotowa do jedzenie po około pół godzinie. To kremowa zupa, więc po ugotowaniu należy zmiksować ją na gładko.
Wyborna zupa buraczana podkręcona nasionami kozieradki smakuje zawsze i każdemu. Jest sycąca, rozgrzewa i zachwyci nawet najwybredniejszych. Jak więc ją ugotować?
- 1. krok – podsmażenie cebuli z nasionami kozieradki
- 2. krok – wlanie bulionu i dodanie buraków oraz pozostałych warzyw i przypraw
- 3. krok – zmiksowanie zupy z buraków na gładki krem
Z czym podawać zupę z buraków i kozieradki?
Pełna smaku zupa ugotowana z buraków z dodatkiem nasion kozieradki to pomysł na lekki i jednocześnie sycący obiad. Sprawdzi się na diecie odchudzającej i przypadnie do gustu fanom zdrowego odżywiania. Miseczki z kremową zupą buraczaną podkręconą bożą trawką można podać z kleksem naturalnego jogurtu. Sprawdzą się też posiekane świeże zioła jak natka pietruszki, koperek czy bazylia. Zupę z buraków i kozieradki można wzbogacić prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- 4 buraki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 gruszka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka nasion kozieradki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Wsypać nasiona kozieradki i smażyć, aż staną się aromatyczne.
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Cały czas mieszać.
- Wlać bulion warzywny i zagotować.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, buraki i gruszkę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut.
- Wlać sok z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
- Zupę zmiksować na gładki krem.
- Podawać z kleksem z jogurtu posypaną świeżymi ziołami.