Jak zrobić prażone pestki dyni?
2021-11-04
łatwy
25 min
4
Nie wyrzucaj pestek wydrążonych z dyni! Zamiast tego upraż je. Prażone pestki dyni są zdrową przekąską, źródłem magnezu, żelaza, cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin z grupy B. Można je dodawać do zup, sałatek, sosów, ciast i deserów. A jak zrobić suszone pestki dyni? Banalnie łatwo. Oto przepis krok po kroku.
SKŁADNIKI
- pestki dyni
- sól
- olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pestki dokładnie opłucz, usuwając wszelkie włókna. Aby substancje odżywcze były łatwiej przyswajalne, pestki namocz przez noc w wodzie.
- Osuszone pestki wysyp na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Polej je olejem i dokładnie obtocz, aby były równomiernie się nim pokryły.
- Piecz pestki 20 minut w 150 stopniach C. W połowie pieczenia możesz je przemieszać, dzięki temu uprażą się równomiernie.
- Posól do smaku i przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika, aby pozostały chrupiące.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!