Tak Tomek Strzelczyk gotuje barszcz czerwony na wigilię. Bez zakwasu i octu, a pyszny i aromatyczny
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Tomek Strzelczyk nie przestaje zadziwiać. Właśnie podzielił się ze swoimi fanami autorskim przepisem na wigilijny barszcz. Sekretem jego przepisu jest sposób przygotowania. Nie gotuje go z dodatkiem zakwasu i nie dodaje do niego nawet octu. Zamienia je na dwa inne produkty. Zobaczcie, jak Tomek Strzelczyk robi pyszny i aromatyczny barszcz czerwony na wigilię.
Co dać zamiast octu do barszczu czerwonego?
Według tradycyjnych receptur do barszczu czerwonego powinno dodać się ocet spirytusowy lub jabłkowy. Dzięki niemu wigilijna zupa ma głęboki smak i kolor. Jednak Tomek Strzelczyk gotuje go bez dodatku octu. W przepisie nie ma też zakwasu na barszcz. Zamiast tych dwóch składników dodaje dwa inne produkty. Sok z cytryny i ocet balsamiczny sprawiają, że barszcz czerwony ma idealny smak i piękny kolor. To doskonała zupa na wigilię Bożego Narodzenia.
Z czego Tomek Strzelczyk gotuje czerwony barszcz wigilijny?
Autor kanału „Oddasz fartucha” od kilku lat publikuje swoje przepisy na pyszne dania i słodkie wypieki. Właśnie teraz, kiedy wigilia i święta Bożego Narodzenia są coraz bliżej, udostępnił swoją recepturę na wyśmienity świąteczny barszcz czerwony. Tomek gotuje go na bazie warzyw z dodatkiem przypraw i kilku sekretnych składników.
Jakie produkty są potrzebne, aby ugotować wigilijny barszcz czerwony bez zakwasu według przepisu Tomka Strzelczyka? Lista składników obejmuje warzywa, przyprawy i kilka dodatków.
- warzywa i owoce – buraki, marchewka, pietruszka, cebula, seler, seler naciowy, por, jabłko, cytryna
- dodatki – ocet balsamiczny, suszone grzyby
- przyprawy – sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek
- woda
Jak Tomek Strzelczyk gotuje barszcz czerwony?
Przepis Tomka nie jest skomplikowany. To dość łatwa receptura nawet dla tych, którzy w tym roku będą gotować wigilijny barszcz czerwony po raz pierwszy. Na przygotowanie należy zarezerwować sobie nieco więcej czasu. Warto, ponieważ świąteczny barszcz Tomka Strzelczyka bez zakwasu smakuje obłędnie i ma piękny głęboki kolor.
Jak ugotować barszcz czerwony według przepisu Tomka Strzelczyka? Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a barszczyk bez zakwasu wyjdzie pierwsza klasa. Najlepiej ugotować go dzień przed wigilią, aby zupa przez noc nabrała mocy i charakteru.
- 1. krok – ugotowanie wywaru warzywnego
- 2. krok – przygotowanie soku z warzyw i owoców
- 3. krok – dodanie do wywaru soku, octu balsamicznego i przypraw
SKŁADNIKI
- 3 l wody
- 2 kg buraków
- 4 marchewki
- 3 cebule
- 2 korzenie pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 1 jabłko
- kawałek selera korzeniowego
- garść suszonych grzybów
- 1/2 cytryny
- 100 ml octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki obrać. Połowę przełożyć do garnka.
- Do garnka włożyć marchewkę, pietruszkę, seler zwykły i naciowy, cebule i czosnek. Dodać suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Wlać wodę i gotować na małym ogniu około 90 minut.
- Z pozostałych buraków, jabłka i cytryny przygotować sok. Najlepiej zrobić to za pomocą sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej.
- Z garnka wyjąć ugotowane warzywa i przyprawy.
- Wywar warzywny doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wlać wyciśnięty sok i ocet balsamiczny. Wymieszać i podgrzewać kilka minut.
- Zupę odstawić na całą noc, aby nabrała mocy.
- Podawać na wigilię i w czasie świąt Bożego Narodzenia.