Wspomaga trawienie i odporność. Ta prosta sałatka to śniadanie idealne

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Przepyszna, sycąca i szybka w przygotowaniu - sałatka z kaszą, burakiem i fetą to świetny pomysł nie tylko na śniadanie, ale również na kolację czy do podania gościom. Wystarczy zaledwie kilka składników, by móc rozkoszować się tym pysznym daniem.
Sałatka z burakiem - dlaczego warto o niej pamiętać w jadłospisie?
Przepyszna sałatka z burakiem, kaszą, orzechami i fetą to idealny pomysł na pożywne i sycące śniadanie, które nie tylko świetnie smakuje, ale jest również dobre dla naszego zdrowia. Wystarczy zaledwie kilka składników, by je przygotować, a całość nie powinna nam zająć więcej niż kilka minut - jeśli mamy już ugotowane buraki oczywiście.
Buraki same w sobie są warzywem o wielu właściwościach zdrowotnych. Nie tylko zawierają witaminy i minerały, ale są również wypełnione błonnikiem i przeciwutleniaczami. Świetnie wpływają na obniżenie ciśnieni krwi, wspomagają trawienie, a dzięki zawartości żelaza są korzystne dla osób z anemią. Świetnie wspierają również układ odpornościowy.
Prosta w przygotowaniu, a potężna zdrowotnie. Idealna na każdą porę dnia
Ta prosta w przygotowaniu sałatka kryje więc w sobie całą masę różnych właściwości zdrowotnych, a to wszystko niewielkim kosztem. Sałatkę należy podawać od razu, choć nie ma żadnych przeciwwskazań, by spakować ją sobie jako pyszny i pożywny lunch do pracy.
Nie ma więc się co dłużej zastanawiać. Ta sałatka będzie idealnym wyborem na każdą porę dnia.
SKŁADNIKI
- 500 g ugotowanych buraków
- 100 g sera feta
- mieszanka sałat
- garść orzechów lub słonecznika
- 100 g kaszy bulgur
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz - do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Orzechy drobno siekamy (jeśli wybraliśmy słonecznik pomijamy ten krok).
- Wrzucamy na suchą patelnię i podprażamy.
- Buraki kroimy w mniejszą kostkę.
- Do miski wrzucamy miks sałat.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, buraka, kaszę i orzechy.
- Oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę i przyprawy dokładnie mieszamy. Wylewamy na sałatkę.