Wspomaga trawienie i odporność. Ta prosta sałatka to śniadanie idealne

Wspomaga trawienie i odporność. Ta prosta sałatka to śniadanie idealne
Autor: Shutterstock.com Wspomaga trawienie i odporność. Ta prosta sałatka to śniadanie idealne
łatwy
5 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Przepyszna, sycąca i szybka w przygotowaniu - sałatka z kaszą, burakiem i fetą to świetny pomysł nie tylko na śniadanie, ale również na kolację czy do podania gościom. Wystarczy zaledwie kilka składników, by móc rozkoszować się tym pysznym daniem.

Sałatka z burakiem - dlaczego warto o niej pamiętać w jadłospisie?

Przepyszna sałatka z burakiem, kaszą, orzechami i fetą to idealny pomysł na pożywne i sycące śniadanie, które nie tylko świetnie smakuje, ale jest również dobre dla naszego zdrowia. Wystarczy zaledwie kilka składników, by je przygotować, a całość nie powinna nam zająć więcej niż kilka minut - jeśli mamy już ugotowane buraki oczywiście.

Buraki same w sobie są warzywem o wielu właściwościach zdrowotnych. Nie tylko zawierają witaminy i minerały, ale są również wypełnione błonnikiem i przeciwutleniaczami. Świetnie wpływają na obniżenie ciśnieni krwi, wspomagają trawienie, a dzięki zawartości żelaza są korzystne dla osób z anemią. Świetnie wspierają również układ odpornościowy.

Prosta w przygotowaniu, a potężna zdrowotnie. Idealna na każdą porę dnia

Ta prosta w przygotowaniu sałatka kryje więc w sobie całą masę różnych właściwości zdrowotnych, a to wszystko niewielkim kosztem. Sałatkę należy podawać od razu, choć nie ma żadnych przeciwwskazań, by spakować ją sobie jako pyszny i pożywny lunch do pracy.

Nie ma więc się co dłużej zastanawiać. Ta sałatka będzie idealnym wyborem na każdą porę dnia.

SKŁADNIKI

  • 500 g ugotowanych buraków
  • 100 g sera feta
  • mieszanka sałat
  • garść orzechów lub słonecznika
  • 100 g kaszy bulgur
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz - do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Orzechy drobno siekamy (jeśli wybraliśmy słonecznik pomijamy ten krok).
  • Wrzucamy na suchą patelnię i podprażamy.
  • Buraki kroimy w mniejszą kostkę.
  • Do miski wrzucamy miks sałat.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, buraka, kaszę i orzechy.
  • Oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę i przyprawy dokładnie mieszamy. Wylewamy na sałatkę.
Beszamel - Buraki
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej