Najlepsza sałatka z burakami i kurczakiem - pokochacie jej smak
2022-09-21
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Ta sałatka to super bomba witaminowo - białkowa, z dodatkiem zdrowych tłuszczów. Jej smak jest po prostu genialny. Idealna na lunch, kolację, a jeśli coś zostanie - z powodzeniem można ją zabrać do pracy. Słodko-kwaśny sos uzupełnia doskonale jej smak.
SKŁADNIKI
- duże opakowanie mieszanki sałat albo ulubionej zielonej sałaty
- 350 g kurczaka z rożna, posiekanego
- 2 małe pomidory, posiekane
- 2 dojrzałe awokado
- 1-2 duże buraki, posiekane
- 1-2 czerwone cebule
- 200 g sera typu feta albo pleśniowego pokruszonego
- 6-8 łyżek posiekanych orzechów pekan (można zastąpić orzechami włoskimi)
- 20 pokrojonych oliwek
- sól/pieprz do smaku
- oregano, świeże lub suszone
- świeża bazylia, porwana lub pokrojona na małe kawałki
- 1 łyżka octu balsamicznego, opcjonalnie (gdyby sałatka po dodaniu sosu wydawała się zbyt mdła)
- Sos:
- 8-10 łyżek oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2-3 łyżki syropu klonowego
- sól/pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dodaj wszystkie składniki do miski.
- Składniki dressingu umieść w małym słoiku lub butelce i dokładnie wymieszaj wstrząsając.
- Posiekane orzechy podpraż na suchej patelni.
- Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj. Dodaj trochę więcej octu balsamicznego, jeśli chcesz trochę więcej smaku. Posyp orzechami i ciesz się najlepszą sałatką.
Beszamel - Buraki