Najlepsza sałatka z burakami i kurczakiem - pokochacie jej smak

łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ta sałatka to super bomba witaminowo - białkowa, z dodatkiem zdrowych tłuszczów. Jej smak jest  po prostu genialny. Idealna na lunch, kolację, a jeśli coś zostanie - z powodzeniem można ją zabrać do pracy. Słodko-kwaśny sos uzupełnia doskonale jej smak.

SKŁADNIKI

  • duże opakowanie mieszanki sałat albo ulubionej zielonej sałaty
  • 350 g kurczaka z rożna, posiekanego
  • 2 małe pomidory, posiekane
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1-2 duże buraki, posiekane
  • 1-2 czerwone cebule
  • 200 g sera typu feta albo pleśniowego pokruszonego
  • 6-8 łyżek posiekanych orzechów pekan (można zastąpić orzechami włoskimi)
  • 20 pokrojonych oliwek
  • sól/pieprz do smaku
  • oregano, świeże lub suszone
  • świeża bazylia, porwana lub pokrojona na małe kawałki
  • 1 łyżka octu balsamicznego, opcjonalnie (gdyby sałatka po dodaniu sosu wydawała się zbyt mdła)
  • Sos:
  • 8-10 łyżek oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • sól/pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dodaj wszystkie składniki do miski.
  • Składniki dressingu umieść w małym słoiku lub butelce i dokładnie wymieszaj wstrząsając.
  • Posiekane orzechy podpraż na suchej patelni.
  • Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj. Dodaj trochę więcej octu balsamicznego, jeśli chcesz trochę więcej smaku. Posyp orzechami i ciesz się najlepszą sałatką.
Beszamel - Buraki
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej