Zamiast wyrzucać, robię pyszną świąteczną sałatkę. Buraki z zakwasu to główny jej składnik
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Wiele osób gotuje wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z buraków. Po wykorzystaniu zostają kiszone buraki, które zwykle lądują w koszu z odpadami bio. Mało kto wie, że takie buraki to mnóstwo smaku i spory zastrzyk prozdrowotnych składników odżywczych. Idealnie sprawdzą się w świątecznych sałatkach. Poznajcie prosty przepis na pyszną sałatkę z buraków z zakwasu na Boże Narodzenie.
Co można zrobić z burakami z zakwasu buraczanego?
Kiszone buraki to moc zdrowia. Pozytywnie wpływają na serce, obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Pomagają budować odporność. Wykazują działanie antywirusowe i antygrzybiczne. Są bogate w witaminę C, potas, wapń, sód i magnez. To skarbnica polifenoli, czyli antyoksydantów niszczących wolne rodniki i spowalniające procesy starzenia się organizmu.
Kiszone buraki z zakwasu są smaczne i bezpieczne dla zdrowia. Po wykorzystaniu zakwasu do ugotowania barszczu czerwonego buraczków nie trzeba wyrzucać. Warto je jeszcze wykorzystać. Można przygotować z nich zdrowy sok w wyciskarce wolnoobrotowej. Pokrojone na małe kawałki stanowią dobry dodatek do obiadu dla całej rodziny. Mogą być też składnikiem pysznych i chrupiących sałatek, które idealnie pasują na święta Bożego Narodzenia.
Z czego zrobić sałatkę z buraków z zakwasu?
Aby przygotować ten wyborny przysmak na Boże Narodzenie, potrzebnych jest tylko kilka składników. Są dostępne przez cały rok, ale sałatkę warto przyrządzić na święta, kiedy zakwas buraczany jest pod ręką. Kiszonych buraków nie trzeba wyrzucać, więc nic się nie zmarnuje. Powstanie za to pyszna i zdrowa sałatka świąteczna w duchu filozofii „zero waste”.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić tę wyśmienitą sałatkę buraczaną? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak kiszone buraki z zakwasu, ogórki konserwowe, jajka ugotowane na twardo oraz biała lub czerwona fasola w zalewie. Wszystkie składniki scala lekki sos przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem tartego chrzanu, czosnku i przypraw.
Jak zrobić sałatkę z buraków po zakwasie?
Przepis na dobrą sałatkę z kiszonych buraków nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest szybkie, a lista składników obejmuje proste i niedrogie składniki. Wystarczy pokroić składniki i wymieszać. Jednym ze składników są jajka na twardo. Należy ugotować je wcześniej, aby ostygły. Będą się łatwiej obierać i kroić.
Jak zrobić sałatkę z buraków czerwonych kiszonych? Przepis na ten przysmak, który sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia, jest łatwy i szybki.
- 1. krok – przygotowanie sosu do sałatki
- 2. krok – pokrojenie składników i przełożenie ich do miski
- 3. krok – połączenie składników z sosem
- 4. krok – schłodzenie sałatki z buraków z zakwasu w lodówce
SKŁADNIKI
- 5 kiszonych buraków
- 4 ogórki konserwowe
- 200 g białej lub czerwonej fasoli w zalewie
- 4 jajka ugotowane na twardo
sos:- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka tartego chrzanu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Do miseczki przełożyć majonez, chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.
- Do miski przełożyć pokrojone w kostkę kiszone buraki, ogórki konserwowe i jajka na twardo. Dodać opłukaną i odsączoną fasolę. Wymieszać.
- Wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Wstawić do lodówki na godzinę.
- Podawać na święta Bożego Narodzenia i jako sylwestrową przekąskę.