Czosnek

Jeszcze kilka wieków temu, gdy nie było gum do życia, zastępowały je... ząbki czosnku. Nastąpiła jednak zmiana obyczajów i dziś zapach czosnku uchodzi za co najmniej kontrowersyjny. Niemniej czosnek to samo zdrowie i znakomita przyprawa, a także bliski przyjaciel szpinaku, pomidorów czy różnorodnych mięs.

Czosnek

Klopsiki drobiowe z ryżem w sosie pomidorowo-śmietanowym

Klopsiki drobiowe przygotowane z ryżem to sycące danie dla całej rodziny. Zapieczone w sosie pomidorowo-śmietanowym są soczyste i pyszne. Do tego zielony akcent - świeży koperek. Doskonały posiłek na każdą okazję. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Duszona wieprzowina w sosie: idealnie pasuje do kaszy gryczanej

Duszona wieprzowina w sosie idealnie pasuje do kaszy gryczanej. Jak ją przyrządzić? To proste. A sprytny trik pozwoli wam wydobyć więcej smaku z zaledwie 4 składników: wieprzowiny, marchwi, cebuli i czosnku. Pyszności!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gulasz z ciecierzycy i jarmużu z wędzoną papryką

Gulasz z ciecierzycy i jarmużu z wędzoną papryką to pyszne danie wegańskie, które zaspokoi najwybredniejsze gusta. Aromat wędzonki zapewnia dodatek specjalnie spreparowanej i mielonej papryki. Pyszne i sycące danie dla każdego. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Doskonały ryż czosnkowo-cytrynowy: idealny dodatek do innych dań

Ryż czosnkowo-cytrynowy to idealny dodatek do innych potraw. Jego orzeźwiający smak pasuje do gulaszy i potrawek w stylu azjatyckim lub arabskim. Można go również podać do kotleta schabowego lub duszonej fasoli. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gruzińska przekąska z buraków: przepis na warzywne phkali

Gruzińska przekąska z buraków to fantastyczny przepis na warzywne phkali. Przekąska w gruzińskim stylu to nic innego jak rodzaj sałatki podanej w formie kulek. Istnieje wiele przepisów na różnorodne phkali, ale jednym z najlepszych jest buraczane phkali. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Fantastyczny ryż z pieczarkami i porem

Ryż z pieczarkami i porem to łatwa odmiana risotta, ale bez uciążliwego mieszania i dolewania bulionu. Sycące danie jest pełne smaku i aromatu. Pory są dużo smaczniejsze od zwykłej cebuli, bardziej słodkie. A grzybów nie trzeba rekomendować. Wszyscy uwielbiamy pieczarki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cygański gulasz wieprzowy z dynią i fasolą

Cygański gulasz wieprzowy z dynią i fasolą to łatwe danie jednogarnkowe. Wieprzowy gulasz wzbogacony o zdrowe i pełnowartościowe warzywa nie tylko rozgrzewa, ale syci na długo. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Galaretka z udźca indyka: przepis na indycze zimne nóżki

Galaretka z udźca indyka świetnie smakuje na kolację, a jeszcze lepiej jako przystawka na eleganckim przyjęciu. Ten prosty przepis na indycze zimne nóżki zachwyci każdego. Do przygotowania galaretki z indyka najlepsze są skrzydła, goleń, szyja. Esencjonalny bulion ugotowany z tych elementów żeluje bez dodania żelatyny. Jeśli jednak chcemy sztywnej galaretki, która dobrze trzyma formę, to dodajmy żelatyny. Galaretę indyczą najlepiej podać z rozetami bitej śmietany przyprawionej chrzanem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rozgrzewająca zupa pak choi z makaronem i trawą cytrynową

Zupa z kapustą pak choi z dodatkiem jajecznego makaronu  to pyszna i aromatyczna porcja na rozgrzewkę. Idealna w chłodniejsze dni. Lekka i pożywna zupa pak choi z makaronem i trawą cytrynową dla każdego. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Obłędny makaron w sosie pomidorowym z kiełbasą

Obłędny makaron w sosie pomidorowym z kiełbasą to sycące danie na chłodniejszy dzień. Dodatek ostrej papryczki zamienia zwykły obiad w rozgrzewające danie na pocieszenie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 34