Chili

Charakterystyczny ostra przyprawa, czyli chili, to po prostu sproszkowane papryczki różnych odmian. Wśród z nich znajdują się m.in. jalapeno, habanero, tabasco czy cayenne. Chili jest bardzo lubiane w kuchniach azjatyckich oraz po drugiej stronie globu - w Meksyku. Miłośnicy nietuzinkowych smaków mogą dosypać chili do płynnej czekolady.

Chili

Rurki zapiekane z grzybową potrawką - znakomite danie obiadowe

Rurki zapiekane z grzybową potrawką to znakomity pomysł na podanie leśnych grzybów. Rewelacyjna zapiekanka makaronowo-grzybowa przypadnie do gustu każdemu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurczak po indyjsku - aromatyczne kąski z kurczaka pieczone na grillu lub w piekarniku

Na grillu można przygotować nie tylko kiełbaskę czy kawałek karkówki, ale wiele oryginalnych i lekkich dań. Polecamy dziś przykład znakomitego kurczaka po indyjsku. Niezwykle aromatyczna marynata sprawia, że kurczak przygotowany w ten sposób ma bardzo bogaty smak i urzeka zapachem. Kurczaka po indyjsku można przygotować również na patelni grillowej lub w piekarniku - będzie równie smaczny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Masala z warzyw - pachnąca orientem potrawka warzywna na pocieszenie

Kuchnia indyjska bazuje na daniach wegetariańskich. Aromatycznych, bogato przyprawionych. Zapraszamy na kulinarną podróż do Indii. Podajemy  przepis na pachnącą orientem masalę z warzyw. Smacznego!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z młodych warzyw z selerem naciowym i pomarańczą

Ta pyszna sałatka warzywna będzie smakowała nawet totalnym mięsożercom. Wypróbuj nasz przepis na smaczną sałatkę warzywną z selerem naciowym, rodzina będzie zachwycona.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aromatyczny bakłażan smażony z kapustą pekińską

Bakłażan smażony z kapustą pekińską to danie smaczne, sycące i niezwykle aromatyczne, jak większość potraw kuchni chińskiej. Przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Najlepiej warzywa smażyć w woku, jednak jeśli nie nim nie dysponujemy, jarzyny można usmażyć w na patelni lub w rondlu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marynowany rydz niekwestionowany król przystawek: przepis na rydze i chili w zalewie octowej

Marynowanie grzybów ma swoje tajemnice. Niekwestionowanym królem grzybów marynowanych jest wyśmienity mleczaj rydz (Lactarius deliciosus), który pod względem smaku i aromatu przewyższa borowiki i kurki. Mleczaj rydz zawiera naturalny antybiotyk laktarioviolin, który ogranicza rozwój patogenów. My możemy te bakteriobójcze właściwości rydzów wzmocnić dodając chili również o właściwościach bakteriostatycznych. Zatem wypróbujcie przepis na marynowane w zalewie octowej rydze i chili. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędne ELOTES - grillowane kolby kukurydzy, jak z meksykańskiego food trucka

Elotes to grillowane kolby kukurydzy w pysznej marynacie z majonezu z kolendrą i posypce z regionalnego twardego sera, które jada się na ulicach Meksyku. Są łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Oryginalnie przygotowuje się je z, niedostępnym w Polsce, serem Cotija. To tradycyjnie wyrabiany ser dojrzewający, który często podaje się zmielony w serowych "solniczkach". W naszym przepisie zastępujemy go włoskim parmezanem, który ma bardzo podobny smak i teksturę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Słodko-ostra papryka duszona z czosnkiem - wyrazisty dodatek do obiadu

Słodko-ostra papryka duszona z czosnkiem to dodatek do obiadu dla miłośników ostrych i intensywnych dań. Słodycz papryki znakomicie zgrywa się w tym daniu z ostrością czosnku i pikanterią chili. Polecamy, jako dodatek do mięs z grilla lub pieczonych. To świetny dodatek do wołowych steków oraz kotletów wieprzowych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cukinia i papryka w aromatycznym sosie kokosowym

Cukinia i papryka w aromatycznym sosie kokosowym to idealne danie na obiad, a także na lunch lub ciepłą kolację. Najlepiej smakuje z ryżem lub pieczywem. Mimo ostrych przypraw dodatek łagodnego mleczka kokosowego sprawia, że danie nie jest zbyt pikantne, a sos ma aksamitną konsystencję.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Makaron z anchois: ekspresowy przepis na pyszny obiad

Prosty przepis na danie mające ponad 2 tysiące lat tradycji. Włoskie pasta con le acciughe to kwintesencja smaku zaklętego w kilku przyprawach. Prawdziwie oszczędna kuchnia bez zbędnego marnowania. I do tego ekspresowa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 9