Chili

Charakterystyczny ostra przyprawa, czyli chili, to po prostu sproszkowane papryczki różnych odmian. Wśród z nich znajdują się m.in. jalapeno, habanero, tabasco czy cayenne. Chili jest bardzo lubiane w kuchniach azjatyckich oraz po drugiej stronie globu - w Meksyku. Miłośnicy nietuzinkowych smaków mogą dosypać chili do płynnej czekolady.

Chili

Bezalkoholowy koktajl z czerwonego grejpfruta z jalapeño: przebój 2020 roku

Bezalkoholowe koktajle dla tych co nie chcą lub nie mogą pić alkoholu zaczęły robić karierę już w roku 2019. Ale to rok 2020 będzie do nich należał. Coraz więcej osób świadomie rezygnuje z alkoholu, ale nie z dobrej zabawy. Oto przebojowy koktajl z grejpfruta i jalapeño, ostra jazda bez trzymanki - idealny na imprezę. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Diabelskie śledzie w oleju z chili: przepis na hit wśród zakąsek!

Śledzie w oleju z chili to pikantna zakąska do kieliszka czegoś mocniejszego. Smakuje doskonale, a przygotowanie nie nastręcza trudności. Prawdziwy hit każdej imprezy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sałatka ze świeżych ogórków z kokosem czyli orientalna mizeria

Świeża i bardzo lekka sałatka, z egzotyczną nutą kokosa i pikaną papryczką, przypadnie do gustu miłośnikom orientalnych smaków. Jeśli nie przepadasz za kokosem, można go zastąpić uprażonym na suchej patelni sezamem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Udka kurczaka z pełnoziarnistą kaszą orkiszową

Udka kurczaka z pełnoziarnistą kaszą orkiszową to potrawa inspirowana południowoamerykańskim chimichurri - aromatycznym sosem, który sprawdza się także jako marynata - mówią Niklas Ekstedt i Henrik Ennart, autorzy książki „Happy food 2.0 Co jeść, by szczęśliwie żyć”. Istnieją sprzeczne teorie na temat tego, gdzie i kiedy wymyślono ten sos, ale korzenie ma on w Argentynie i Urugwaju, stamtąd trafił do Meksyku i rozniósł się po całym świecie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gulasz z indyka z kaszą bulgur z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Gulasz z indyka z kasza bulgur z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE będzie smakował każdemu. Aromatyczny sos, delikatne mięso i pyszna kasza to znakomity duet. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 350 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Pieczone słodkie papryczki chili - pyszna przystawka na ciepło

Pieczone słodkie papryczki chili to banalnie prosta w przygotowaniu przystawka, która smakuje świetnie, pachnie rewelacyjnie, a do tego pięknie wygląda.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa marchwiowo-imbirowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zupa marchwiowo-imbirowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE uwodzi świeżym aromatem imbiru i pikantnym posmakiem chilli. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 200 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Aromatyczne curry z paluszków krabowych

Delikatne w smaku paluszki krabowe skąpane w intensywnym i pikantnym sosie, w którym wszystkie smaki włączy w harmonijną całość łagodzące mleko kokosowe. Eksplozja smaków w indyjskim stylu - curry z paluszków krabowych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kokosowy dahl z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Kokosowy dahl to świetna potrawa jednogarnkowa, charakterystyczna dla kuchni indyjskiej. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Imbirowa potrawka z kurczaka z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Imbirowa potrawka z kurczaka z menu programu beszamel.pl DIETETYCZNIE to aromatyczne danie w stylu azjatyckim. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 400 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Strona 1 z 7