Śmietana

Bita śmietana kojarzy się z rozkosznymi deserami, w których nie liczy się kalorii. W prostej wersji zaś, zależnie od procentu tłuszczu, śmietana dodawana jest do sosów, zup, sałatek oraz wypieków. Na półkach sklepowych dostępne są różne rodzaje i warto z tego korzystać - Polska pod względem bogactwa śmietany plasuje się w światowej czołówce.

Śmietana

Klopsiki drobiowe z ryżem w sosie pomidorowo-śmietanowym

Klopsiki drobiowe przygotowane z ryżem to sycące danie dla całej rodziny. Zapieczone w sosie pomidorowo-śmietanowym są soczyste i pyszne. Do tego zielony akcent - świeży koperek. Doskonały posiłek na każdą okazję. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędna zupa z czarnej fasoli na coli z boczkiem: przepis na sycącą fasolówkę

Zupa z czarnej fasoli ugotowana na wywarze z wędzonej szynki i coca-coli to świetny pomysł Nigelli Lawson. Wędzoną szynkę gotują w coca-coli mieszkańcy amerykańskiej Atlanty. Szkoda jednak wylewać do zlewu pyszny słodki wywar o smaku wędzonki. Można go wzorem Nigelli wykorzystać na pożywną zupę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kremowa kartoflanka z szynką: sprytna zupa do kubka

Kremowa kartoflanka z szynką to pyszna zupa z przetartych warzyw. Taką sprytną zupę możecie zabrać do pracy lub szkoły. Nie potrzeba do niej łyżki, wystarczy kubek. Idealny posiłek w środku dnia to właśnie kartoflanka w postaci kremu, który można wypić duszkiem lub powoli nim się delektować. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem: samodzielne danie lub jarzyna na ciepło

Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem wybornie smakuje jako danie samodzielne. Z gotowanymi ziemniakami i lampką białego wina to już wytworna kolacja. Można ją również podać jako dodatek do pieczonego mięsa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Najlepsze ziemniaki zapiekane w śmietanie

Ziemniaki zapiekane w śmietanie dosłownie rozpływają się na języku. Można je podać jako samodzielne danie na kolację lub pyszny dodatek do pieczonego mięsa. Za takimi ziemniakami poszlibyście do samego piekła. Obłędnie smaczne!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fantastyczne pałki kurczaka pieczone z ziemniakami: sprytne danie 2w1

Fantastyczne pałki kurczaka pieczone z ziemniakami to sprytne danie 2w1. Z jednego piekarnika otrzymamy porcję zdrowych węglowodanów i pyszne pieczone mięso przykryte stopionym serem. Wystarczy tylko przygotować surówkę i obiad gotowy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędne ciasto śmietanowe o smaku toffi - lekkie jak chmurka

To ciasto to prawdziwe mistrzostwo świata. Delikatne, puszyste, aksamitne z intensywnym karmelowym aromatem. Podajemy znakomity przepis na ciasto śmietanowe o smaku toffi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Śmietanowiec z suszoną śliwką i orzechami włoskimi: deser na zimno

Śmietanowiec z suszoną śliwką i orzechami włoskimi smakuje obłędnie. Delikatna galaretka śmietanowa skrywa przepyszne suszone śliwki (wybierajcie te miękkie i soczyste) oraz chrupiące orzechy. Te deser na zimno bije na głowę wszystkie inne. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wieprzowe roladki w chrzanowym sosie z jabłkami

W kuchni znamy wiele wypróbowanych połączeń smakowych, które zawsze się sprawdzają. Wieprzowina dobrze smakuje w towarzystwie jabłek, chrzanu czy musztardy. A jeszcze lepiej, gdy wszystko połączymy razem. Wieprzowe roladki w chrzanowym sosie z jabłkami to przepis na pyszny rodzinny obiad, po którym całować was będą po rękach. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Soczyste kotlety schabowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym z piekarnika

Soczyste kotlety ze schabu środkowego w sosie śmietanowo-pieczarkowym to łatwe danie z piekarnika. Smakują wybornie, a przygotowanie ich zajmie wam kilka chwil. Rodzina będzie was całować po rękach za tak wybornie przygotowany schab. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Strona 1 z 25