Śmietana

Bita śmietana kojarzy się z rozkosznymi deserami, w których nie liczy się kalorii. W prostej wersji zaś, zależnie od procentu tłuszczu, śmietana dodawana jest do sosów, zup, sałatek oraz wypieków. Na półkach sklepowych dostępne są różne rodzaje i warto z tego korzystać - Polska pod względem bogactwa śmietany plasuje się w światowej czołówce.

Śmietana

Przepyszne nogi kurczaka pieczone w śmietanowym sosie z porami: cały obiad z piekarnika

Nogi kurczaka, udka i pałki, pieczone w śmietanowym sosie z porami to pyszny rodzinny obiad. Aromatyczny sos idealnie pasuje do gotowanym ziemniaków lub kaszy jaglanej. Soczyste mięso nóżek kurczaka smakuje zarówno seniorom, jak i juniorom. Warto przygotować! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rurki zapiekane z grzybową potrawką - znakomite danie obiadowe

Rurki zapiekane z grzybową potrawką to znakomity pomysł na podanie leśnych grzybów. Rewelacyjna zapiekanka makaronowo-grzybowa przypadnie do gustu każdemu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Niskowęglowodanowe puree z kalafiora lepsze niż ziemniaczane: gęste, kremowe, pyszne

Puree z ziemniaków wydaje się nudne w porównaniu z puree kalafiorowym. Smak tej potrawie nadaje oczywiście wyrazisty w smaku, ostry ser oraz śmietanka i masło. Wszystkie to dodatki odwdzięczą się obłędnym smakiem puree lepszego niż z ziemniaków. Przed Wami gęste, kremowe, pyszne puree z kalafiora!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Przepyszny omlet z brukselką: łatwy przepis na sycący posiłek

Wśród sezonowych składników niewątpliwie brukselka to niewątpliwie atrakcja - i zdecydowanie częściej powinna gościć w menu. Ten omlet z brukselką to tylko jeden z wielu pomysłów! Jeśli potrzebujesz jeszcze więcej inspiracji, znajdziesz je pod przepisem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Żądło pszczoły: przepyszne ciasto z miodową glazurą i budyniowym kremem

Żądło pszczoły. Pod tą nieco przerażającą nazwą kryje się przepyszne ciasto. Migdałowy biszkopt przełożony lekkim budyniowym kremem i zwieńczony miodową glazurą smakuje, jak żaden inny. To ciasto atakuje wszystkie zmysły i powala, jak żądło pszczoły. Pyszności! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Francuska zapiekanka z ziemniaków i sera pleśniowego: pożywniejszej i smaczniejszej nie znajdziecie

Tartiflette z francuskiej Sabaudii to pieczone razem ziemniaki, boczek, cebula, odrobina śmietanki oraz pleśniowy ser reblochon. Świetnie smakuje także z camembertem, czy brie. Swojskie ziemniaki w tej zapiekance rozkosznie rozgrzewają i świetnie poprawiają nastrój. Idealne na chłodniejszą porę! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Genialne mielone z kurzych serduszek i udka kurczaka: oszczędny przepis na soczyste kotlety

Genialne mielone z kurzych serduszek i filetu z udek kurczaka zachwycają smakiem. Jeśli nie wyrzuciliście starej maszynki do mielenia mięsa to wygraliście. Zarówno mięso serduszek, jak i z udek, jest ciemniejsze i dlatego kotlety smakują przygotowane z mięsa czerwonego. Mielonych z serduszek i udek nie trzeba gryźć, one po prostu rozpływają się w ustach. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Młode kanie duszone z jajkiem: pyszny sos do ziemniaków

Kapelusze, a właściwie kołpaki młodych kani są przepyszne. Ich przygotowanie nie jest trudne, a smak niebiański. Warto wypróbować ten przepis, szczególnie, gdy jest wysyp kani i dużo młodych owocników. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Koźlaki zapiekane z ziemniakami w śmietanie

Koźlaki zapiekane z ziemniakami w śmietanie to chluba kuchni staropolskiej. Proste danie na co dzień, obecnie urosło do odświętnego przysmaku. Dlaczego? Bo coraz trudniej o borowiki koźlarze. Jeśli jednak uda sie Wam znaleźć lub kupić drobne koźlaki to koniecznie spróbujcie tego absolutnie niebiańskiej potrawy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśniki zapiekane z mięsem drobiowym i grzybami leśnymi: efektowne i przepyszne

Naleśniki nadziewane mięsem drobiowym i grzybami leśnymi, a następnie zapieczone, to niezwykle efektowne i pyszne danie. Można go przygotować na co dzień, jak i od święta. Zawsze wzbudza zachwyt bliskich i znika w oka mgnieniu z talerzy. Wypróbujcie koniecznie zapiekanych naleśników nadziewanych kurczakiem i jesiennymi grzybami!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 31