Crème brûlée - klasyczny przepis z miodową nutką

Crème brûlée - klasyczny przepis z miodową nutką
Autor: Shutterstock Crème brûlée - klasyczny przepis z miodową nutką
łatwy
0 min
4

Crème brûlée to wspaniały deser na zakończenie romantycznej kolacji. Crème brûlée jest bardzo wykwintny, ale jego przygotowanie nie jest  tak trudne, jakby się mogło wydawać, Wypróbujcie nasz przepis na pyszne crème brûlée

SKŁADNIKI

  • pół litra śmietanki 36%
  • 5 żółtek
  • pół laski wanilii
  • 60 g cukru drobnego 
  • 20 g miodu
  • cukier trzcinowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj trzepaczką żółtka z cukrem i miodem. Mieszając, wlej śmietankę do tej samej miski. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i nożem wyskrob nasionka.
  • Dodaj je do połączonych składników, wymieszaj i na koniec włóż rozciętą laskę wanilii. Miskę zakryj folią i wstaw na min. 30 minut do lodówki, żeby smaki się połączyły.
  • Wyjmij z miski laskę wanilii, a następnie przelej wszystko do miseczek, w których całość będzie zapiekana. Piecz w temperaturze 90 °C przez ok. 1 godz. 20 min.
  • Aby sprawdzić, czy krem jest gotowy,  wstrząśnij naczyniem, w którym deser zapiekasz. Krem powinien mieć konsystencję galaretki.
  • Całość schłodź, a następnie posyp cukrem trzcinowym i zapiecz pod rozgrzanym grillem albo specjalnym palnikiem, aż cukier się skarmelizuje.
Materiały prasowe
więcej