Duszone młode kanie z jajkiem. Wypróbuj przepis na pyszny sos do ziemniaków

Duszone młode kanie w sosie śmietanowym: pyszny sos do ziemniaków
Autor: Shutterstock Młode kanie duszone w sosie śmietanowym podane z ziemniakami
łatwy
30 min
4

Kapelusze, a właściwie kołpaki młodych kani są przepyszne. Ich przygotowanie nie jest trudne, a smak niebiański. Warto wypróbować ten przepis, szczególnie, gdy jest wysyp kani i dużo młodych owocników. 

Dlaczego warto jeść kanie?

Warto jeść kanie ze względu na ich smak oraz wartości odżywcze:

  • Wyjątkowy smak – kanie mają delikatny, lekko orzechowy smak, który po usmażeniu w panierce staje się wyrazisty, przypominając konsystencją delikatne mięso.
  • Niskokaloryczne – są niskokaloryczne, co czyni je idealnym składnikiem dla osób dbających o linię.
  • Źródło białka – jak większość grzybów, kanie dostarczają białka roślinnego, które wspomaga regenerację i budowę mięśni.
  • Bogactwo witamin i minerałów – kanie zawierają witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak potas, magnez, żelazo i fosfor, które wspierają funkcjonowanie organizmu.
  • Sezonowy rarytas – kanie są dostępne tylko w określonych porach roku, co sprawia, że ich spożywanie jest wyjątkową przyjemnością i kulinarną gratką dla miłośników grzybów.

Kanie to zdrowy i smaczny składnik, który warto włączyć do diety!

SKŁADNIKI

  • 800 g młodych owocników kani z niewykształconym kapeluszem o kształcie kołpaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owocniki kani oczyścić, włókniste nóżki usunąć. 
  • Grzyby pokroić i wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować 2 minuty, osączyć.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno posiekaną cebulę i dusić do zeszklenia.
  • Dodać obgotowane grzyby i dusić jeszcze 2-4 minuty. Mieszać, aby grzyby nie przywarły. W razie potrzeby dodać niewielką ilość wody. 
  • Dodać rozmącone jajka i energicznie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. 
  • Podawać z ugotowanymi ziemniakami albo jako dodatek do smażonego mięsa. 
Czubajka kania. Dlaczego warto jeść kanie?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej